Zbořil: O chování aristokrata

politika

<< VIDEO >> Vidíme, že strana TOP 09 má nedostatek osobností, které by mohly nastoupit na místo ministra. Ale má své osobnosti v Senátu, které se chovají jiným způsobem než by mohly.

Zbořil: O chování aristokrata
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
11. května 2024 - 02:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„Mně se zdá, že ten nedostatek osobnosti uvnitř TOP 09 je trošku mediální bublina. Samozřejmě chápu, že po odchodu Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska tyto dva politiky paní Adamová Pekarová nemohla nahradit. Ta je sice velmi ambiciózní, ráda jezdí po světě, vyhrožuje dokonce Čínské lidové republice při svých návštěvách Tchaj-wanu, ale velký politický formát to není. Ostatní strany jsou na tom, řekněme, lépe, i když taky nad tím také nemusí jásat,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.


V TOP09 není jenom Adamová Pekarová…

„Ano, okolo TOP 09 se také pohybuje senátor Tomáš Czernin, představitel jednoho z nejvýznamnějších aristokratických rodů českého státu, Československé i České republiky. Mimochodem rodu, který má zřejmě dnes největší pozemkové vlastnictví. V době, kdy se ještě nedostalo tohoto privilegia Lichtenštejnům. Je to ale zvláštní politik a aristokrat. Jednak žil a vyrůstal v socialistickém Československu, emigroval, podle svého CV, teprve v roce 1990. Pak se brzy vrátil, oženil se a začal restituovat, začal bezproblémově restituovat. Je zajímavý, ale některé jeho výroky jsou opravdu nearistokratické. Když se vysmívá Andreji Babišovi, že v době kdy Czerninové z Chudenic už ve 13.století obhospodařovali a zachraňovali českou zemi, předkové Andreje Babiše ještě lezli  po stromech a očichávali se na intimních místech,  tak zapomněl na to,  že po těch stromech lezli všichni naši předkové. No, někteří po nich lezli dříve, někteří později, ale všichni pocházíme tak nějak z jedné české nebo habsburské mámy.


Obávám se, že tento pokles úrovně politické diskuse, který se dá srovnat s výrazovými prostředky řeporyjského starosty, zavádí českou politiku tam, kde je dno trapnosti. Z toho se asi těžko budeme zvedat, a to, že je někdo ze Slovenska a označovaný za „čobola“, anebo je to aristokrat z Dymokur, který má počátky svého rodu také tam někde, kde je má Andrej Babiš, nemusíme vnímat jako příliš velký rozdíl,“ upozorňuje Zdeněk Zbořil.


(rp, prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Uvítali byste, kdyby se šéfem Evropské komise stal maďarský premiér Viktor Orbán?

Ano 81%
transparent.gif transparent.gif
Ne 10%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 9%
transparent.gif transparent.gif