Nová balistická raketa v polské výzbroji dokáže Rusku zasadit citelnou ránu hluboko ve vnitrozemí

Polsko značně posiluje ozbrojené síly a klade důraz i na přesné útoky na větší vzdálenost. Jihokorejská taktická balistická raketa splňuje vše, co potřebuje.

Raketomet M270, odpal rakety i Zdroj fotografie: GoodFon
                   

V posledních letech vkládá Polsko veliké prostředky do modernizace a rozšíření ozbrojených sil. Cílem je především zabezpečit zemi před možnou hrozbou ze strany Ruska, potažmo chtějí Poláci posilováním armády Rusko od myšlenek na nějaký útok odradit, a to i tím, že by mu mohli způsobit škody ve vnitrozemí. Do své výzbroje proto zavedli taktickou balistickou raketu CTM-290, která svými parametry připomíná americkou MGM-140 ATACMS.

Opětovné rozšíření úspěšné spolupráce

Zařazení raket CTM-290 vyplývá ze stále užší spolupráce Polska a Jižní Koreje, kdy Polsko nakupuje jihokorejské zbraně, a mnohé dokonce vyrábí nebo bude vyrábět v licenci. Již si pořídilo třeba jihokorejské raketomety K239 Chunmoo v polské verzi označované jako Homar-K, z nichž je možné odpalovat různé typy raket, a to včetně balistických CTM-290. Polská armáda již tento odpal z Homar-K úspěšně realizovala, uvádí Twz.

Homar-K, polská verze raketometu K239 Chunmoo iZdroj fotografie: Michał Derela / Creative Commons / CC BY-SA
Homar-K, polská verze raketometu K239 Chunmoo

Raketa CTM-290 je výsledkem vývoje přesných jihokorejských taktických balistických raket Ure nebo také KTSSM s podobnými parametry, jako má americká ATACMS. Wikipedia uvádí, že hlavní úlohou zbraně jsou případné zásahy proti severokorejskému dělostřelectvu, které je často umístěno v odolných krytech. V roce 2019 byla vyvinuta Block 1 s doletem 180 kilometrů, v prosinci 2022 pak byla otestována verze Block 2, jejíž dolet je 290 km, kdežto u ATACMS je to 300 km. CTM-290 je exportní variantou Ure Block 2.

Není jasné, jakou má CTM-290 hlavici

Raketa CTM-290 má ráži 600 milimetrů, zatímco ATACMS 610 milimetrů. Je také známo, že Ure Block 1 má hlavici o hmotnosti 500 kilogramů, tedy stejně jako starší verze ATACMS, ale jaká je u Block 2, jasné není. Nejspíše ale bude zmenšená stejně jako u amerických raket nových verzí. ArmyRecognition uvádí, že rakety Ure starší generace nesou termobarickou nebo průbojnou hlavici, což je vhodné proti různým bunkrům. Verze Block 2 by měla dostat i vysoce explozivní, ale jakou mají polské rakety, není známé. Nicméně přesnost má mít 2 metry.

Odpálení rakety MGM-140 ATACMS

Americké taktické balistické rakety ATACMS jsou na Ukrajině „game changer“, Rusko je proti nim bezradné

Raketomet Homar-K, z něhož Poláci CTM-290 odpalují, je K239 Chunmoo na polském podvozku Jelcz P883.57 8×8, uvádí Wikipedia. Konstrukcí se trochu podobá mixu M142 HIMARS a M270; lze do něj nabít 2 pouzdra s různými typy střel, a v případě CTM-290 je v každém pouzdře 1 raketa. Pokud jsou používány rakety ráže 239 milimetrů, je jich v pouzdře 6, na vozidle pak 12, zatímco dosah mají 80 kilometrů. Případně je také možné použít celkem 40 raket ráže 131 milimetrů, v každém pouzdře po 20, jejichž dosah je 36 kilometrů.

Odpálení CTM-290 z raketometu Homar-K

Jak hodnotíte jihokorejskou raketu ve výzbroji Polska?

Diskuze Vstoupit do diskuze
65 lidí právě čte
Autor článku

Vít Lukáš

Zobrazit další články