Video: pokud se ruští vojáci ženou do nepromyšleného útoku, nemusí přinést nic jiného než desítky mrtvých a zničené obrněnce

Ruská armáda velice často používá až nelogické masové útoky. Jenomže když narazí na dobře organizovanou obranu, je z toho většinou jednostranný masakr.

BMP-2 jedoucí přes pole i Zdroj fotografie: GoodFon
                   

Zkoušet se doslova bezhlavými útoky prorazit dobře opevněnou a zorganizovanou obranu, je téměř šílenost. Kombinace průzkumných dronů schopných odhalit útok ještě před tím, než vůbec začne, dělostřelectva, raketometů a sebevražedných dronů, dělá z takových akcí de facto sebevražednou misi. A pokud velitelé navíc podobné útoky neustále opakují, nejspíše jim na životech vojáků a nesmyslných ztrátách nezáleží.

Slabě pancéřovaná BVP jsou bez šance

Následky bezhlavého útoku proti dobrému postavení obránců ukazuje video pod tímto článkem. Jsou na něm patrná minimálně tři zničená bojová vozidla pěchoty, jedná se konkrétně o ruská vozidla BMP-2 a BMP-3. V jejich sousedství se pak nachází řada mrtvol jakoby náhodně poházených na cestě. Jsou to vojáci z bojových vozidel, kteří padli při útoku; MilIn vysvětluje, že jsou na jednom místě shromážděni z důvodu evakuace.

Dvojice BMP-2 iZdroj fotografie: Uživatel Termos / Creative Commons / CC BY-SA
Dvojice BMP-2

Zveřejněné záběry nijak neukazují způsob, jakým byla vozidla zničena nebo vojáci výsadku zabiti. Mělo se tak nicméně stát za pomoci sebevražedných dronů, což je v současnosti běžně využívaný způsob likvidace obrněných vozidel. Sebevražedný dron vybavený kumulativní hlavicí dokáže prorazit i pancíř tanku na slabších místech, takže bojová vozidla pěchoty s mnohem tenčím pancéřováním pro něj nepředstavují problém.

BMP-3 má silnou výzbroj, ale slabou ochranu

Zničené BMP-3 je nejmodernější bojové vozidlo pěchoty ve výzbroji ruských ozbrojených sil. Zatímco v ochraně zaostává, je silně vyzbrojené; ArmyRecognition uvádí, že jeho hlavní zbraní je kanon ráže 100 milimetrů se schopností odpalovat i řízené protitankové střely. Disponuje ale také kanonem ráže 30 mm a kulometem. Vozidlo má tříčlennou posádku a prostor pro výsadek sedmi vojáků, které chrání proti palbě z ručních zbraní a střepinám.

Vozidlo BMP-3

Sovětské dědictví na „vyšší“ úrovni: BMP-3 je nejsilněji vyzbrojené ruské BVP, BTR-MDM Rakushka zase „papírový“ transportér

Bojové vozidlo pěchoty BMP-2 je potom starší, pochází ze 70. let 20. století a dnes je považováno za zastaralé. Jeho hlavní zbraní je kanon ráže 30 milimetrů, a má rovněž protitankové řízené střely a kulomet, uvádí WeaponSystems. Rozložení vojáků je stejné jako u předchozího vozidla, tedy tři členové osádky a sedm členů výsadku. I toto vozidlo chrání proti palbě z ručních zbraní, jeho nedostatkem je hlavně slabá ochrana proti minám a nástražným náložím.

Zničený ruský útok

Z jakého důvodu asi ruská armáda stále užívá útoků obrněných kolon, přestože často končí fiaskem?

Diskuze Vstoupit do diskuze
95 lidí právě čte
Autor článku

Vít Lukáš

Zobrazit další články