fbpx

Víte, kdy se vám zdá o smirkovém papíru? Zeptejte se hemoroidů 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Hemoroidy jsou staré jako lidstvo samo, dokonce se o nich píše i v bibli. Sotva se naučíte sedět, už začnou vystrkovat své pomyslné růžky. Co ale dělat pro to, aby tito nepříjemní společníci zůstali tam, kde mají?

Zveřejněno: 11. 5. 2024

Ve dvaceti letech jsem se učila na zkoušku k mému oblíbenému panu docentovi a nechtěla jsem vypadat jako hlupák, takže jsem četla a četla, seděla a učila se. Po třech týdnech, které jsem strávila převážně na mém rozložitém pozadí, se začaly hlásit o slovo. Hemoroidy. Nikdy mě nenapadlo, že se to může stát někomu tak mladému. A nikdy mě nenapadlo, že by mě mohly tak strašně potrápit.

Dá se naučit s nimi žít

Trápí mě dodnes. Operaci odmítám od doby, kdy na ni šel můj kamarád Vítek a dost barvitě mi líčil svou první stolici. Já byla v slzách smíchy, on byl v slzách bolestí. Musela jsem se proto naučit, jak si hýčkat mé hemoroidy spokojené, aby se ozývaly co nejméně.

Související…

Červená, zelená i bílá: Barva stolice může odhalit celiakii, infekci či nemoc orgánů
Klára Kutilová

Někdy je to tak strašlivé, že byste nejraději rozevřeli doširoka zadek a jezdili sem a tam po tom nejdrsnějším šmirglu. Tedy smirkovém papíru. Jindy je to zase v pohodě. Klíč je ve změně životního stylu, v hydrataci a pravidelném pohybu. Ale co to vlastně hemoroidy jsou a kde se berou? Jak to, že někdo je má, a někdo nemá?

Vítejte v našem malém exkurzu do problému, který se obvykle neřeší při večeři, ale může být důležitým tématem pro mnohé z nás.

Co jsou to hemoroidy

Hemoroidy jsou malé, ale poměrně dost „nebezpečné“ struktury, které jsou součástí našeho těla. Jsou to vlastně křečové žíly na konečníku. Mnohdy o nich ani nevíme, dokud nezačnou způsobovat problémy. Fungují totiž také jako ochranný mechanismus, který pomáhá tělu rozpoznat, kdy a jaký obsah může bezpečně opustit tělo.

Ve skutečnosti se jedná o cévní polštářky, které se nacházejí v dolní části konečníku a análního kanálu a hrají klíčovou roli v udržování kontinence. Občas však mohou zduřet a způsobit nepříjemné symptomy. Ostatně, můžete si je pak i nahmatat v podobě vylezlé bouličky. A tu je možné i zatlačit, což velmi často pomůže, ač to není lékaři vždy doporučeno.

Mé hemoroidy byly reálné více než Dostojevského Idiot…

Hemoroidy se dělí na dva základní typy: vnitřní, které se nacházejí uvnitř dolní části konečníku, a vnější, umístěné pod kůží okolo řitního otvoru. Vnější hemoroidy mohou být zvláště nepohodlné, protože kůže, která je pokrývá, se může snadno podráždit a odloupnout. Jestliže se ve vnějším hemoroidu vytvoří krevní sraženina, můžete zažít prudkou a silnou bolest a objevit se může také hmatatelná bulka v oblasti análního otvoru. Tato sraženina se časem rozpustí a zanechá po sobě kožní přebytek, který může svědit nebo dráždit kůži,“ řekl pro Flowee MUDr. Jan Patera.

Podle jeho slov vnitřní hemoroidy obvykle bolest nezpůsobují, i když mohou být příčinou krvácení. „Může se stát, že na toaletním papíru uvidíte jasně červenou krev, nebo ji zpozorujete přímo v míse. Tyto vnitřní hemoroidy mohou také vyklouznout ven z konečníku, což s sebou přináší další možné komplikace. Když hemoroid vyčnívá ven, může se na něm zachytit trocha hlenu a stolice, což vede k podráždění zvanému pruritus ani. Pokud se snažíte toto svědění zmírnit neustálým otíráním, můžete situaci ve skutečnosti ještě zhoršit.“

O tom bych mohla povídat – to je to snění o smirkovém papíře.

Jak vznikají hemoroidy a jaké mohou být jejich příznaky?

Hemoroidy se mohou objevit z několika důvodů. Tím nejdůležitějším a nejběžnějším je zvýšený tlak v dolní části konečníku, který může být způsoben dlouhým sezením, těhotenstvím, nebo velmi často chronickou zácpou. Příčinou ale může být i vrozený sklon ke slabším žilním stěnám.

A když se už objeví, rozhodně dají o sobě vědět. Na to nezapomenete! Symptomy, které zřejmě pocítíte, zahrnují svědění, krvácení, bolest či právě pocit hmatatelné bulky v oblasti konečníku.

„Byla to tak strašná bolest, že ji nechceš. A to jsem na předměty v konečníku poměrně zvyklý,“ říkal poněkud ironicky, ale stále se slzami v očích můj kamarád-gay Vítek.

I když se to zdá jako banalita, rozhodně to tak není. Hemoroidy mohou výrazně ovlivnit kvalitu života, ale naštěstí existují způsoby, jak jim předcházet a léčit je. Ostatně, už naše babičky měly recept – dubovou kůru.

Se skripty a zadkem v dubové kůře

A tak jsem vlastně skončila i já. Poslední dny před zkouškou jsem seděla se skripty v lavoru s červeným odvarem z dubové kůry a snažila se všemožně mým hemoroidům domluvit, aby mě tak netrápily, protože už to stejně dělají lumírovci, o něco méně májovci a nejméně dekadenti. Mé hemoroidy ale rozhodně dekadentní nebyly – byly reálné více než Dostojevského Idiot…

Dubová kůra sice přinese momentální úlevu, ale hemoroidy nevyléčí. Ona vlastně skutečnou léčbou je jen operace, ale na tu nechcete.

„Poprvé jsem seděl na záchodě něco přes hodinu a půl a prostě jsem brečel. Byla to tak strašná bolest, že ji nechceš. A to jsem na předměty v konečníku poměrně zvyklý,“ říkal poněkud ironicky, ale stále se slzami v očích můj kamarád-gay Vítek. „Dokud se to nezahojí, budu jíst jen taková jídla, abych náhodou neměl zácpu. I když poprvé je to asi jedno, co jíš.“

Měkká stolice je klíč

Prevence hemoroidů spočívá v několika klíčových zásadách, které je třeba dodržovat. První z nich je zachování měkké stolice, což snižuje nutnost tlačení při vyprazdňování a zahrnuje dostatečný příjem vlákniny a vody. Druhou zásadou je i omezení času, stráveného sezením na toaletě. To je sice, jako sezení obecně, spojeno s menším rizikem vzniku hemoroidů, ale říkejte to Vítkovi po jeho první pooperační stolici.

Není to ale jen o vláknině, říkají nové studie

V minulosti lékaři často tvrdili, že zácpa a strava s nedostatkem vlákniny jsou hlavní příčiny symptomatických hemoroidů, jak uvádí třeba tato studie. Nicméně, výzkumy během let tuto teorii jednoznačně nepotvrdilyUkázalo se, že časté zařazení vlákniny do jídelníčku není prevencí vzniku zduřelých hemoroidů, ale že vláknina funguje jako léčba při těch již existujících. 

Věřte, že když se hemoroidy ozvou, opravdu byste udělali cokoli! C-o-k-o-l-i!

Vznik symptomatických hemoroidů je dle nejnovějších studií spojen s různými faktory a jejich vztah je poněkud komplexnější. Často jsou výsledkem namáhání během vyprazdňování při zácpě, ale nemusejí být jejím výsledkem.

Takže pokud máte ve zvyku sledovat své oblíbené influencery na toaletě nebo brouzdat facebookem, když vám zrovna nejde vykonat potřebu, nedělejte to. Dlouhodobé sezení a tlačení totiž může ohrožovat podpůrné tkáně ve vašich análních kanálech, jak ukázala jedna studie, publikovaná v časopise Lancet již v roce 1989.

Co s nimi?

Pro aktivní léčbu symptomatických hemoroidů se pak obecně doporučuje použití místních krémů s hydrokortizolem nebo sedacích koupelí typu dubová kůra, které mohou zmírnit bolest a ulevit od toho pekelného svědění. Pomáhají také gely nebo čípky.

Pokud ale nic z těchto metod nepomáhá, pak se operaci zřejmě nevyhnete. I když: já pořád držím!

Když není zbytí aneb chirurgická léčba

V případech, kdy konzervativní léčba našich babiček a babek kořenářek nefunguje, mohou být a měly by být zváženy chirurgické možnosti. Lékaři, na hemoroidy se specializují proktologové, dokonce doporučují jít s nimi na chirurgický zákrok co nejdříve. Nejen že se tak vyhnete případným rozvinutějším komplikacím, ale lékař může vyloučit i jiná, nádorová onemocnění.

m shutterstock 1950730828

Jednou z nejběžnějších metod je podvazování gumičkou, která efektivně odstraňuje hemoroidy tím, že zastaví jejich krevní zásobení. Pro složitější případy může být nutná hemoroidektomie, která zahrnuje chirurgické odstranění přebytečné tkáně. Ale kdo by se k lékaři s tímto problémem hrnul… Přitom přiznání problému a diskuse s lékařem mohou, kromě správné prevence, pomoci řešit jakékoli zdravotní obavy efektivně a s respektem.

„Historie hemoroidů“ a specifické populace

Hemoroidy jsou staré jako lidstvo samo. Vlastně by se dalo říci, že sotva jsme se naučili sedět, dostali jsme do vínku hrozbu hemoroidů. První zmínka o nich pochází z roku 1700 před Kristem na egyptském papyru, kde byl zapsán recept na mast, která na ně pomáhala. O hemoroidech psala Bible, Hippokrates i starověký lékař Galén.

I když hemoroidy nejsou omezeny pouze na určitou skupinu lidí, některé studie naznačují, že právě homosexuální muži, tedy muži mající sex s muži, mohou mít kvůli análnímu sexu vyšší predispozici k některým typům análních problémů, včetně hemoroidů.

Jak držet hemoroidy šťastné

Některé zásady jsme ve zkratce zmínili už výše. Důležité je udržovat zdravý životní styl, zahrnující pravidelný příjem vlákniny, a dbát na to, aby čas strávený na toaletě nebo sezením obecně nebyl příliš dlouhý.

Hemoroidy vám zkrátka dost nepříjemnou formou říkají, že byste se měli začít chovat jinak. Že sedíte moc dlouho a často. Že vaše strava obsahuje více pečiva než zeleniny. A věřte, že když se hemoroidy ozvou, opravdu byste udělali cokoli! C-o-k-o-l-i!

Jakmile tedy poznáte, že preventivní opatření je jednodušší než bojovat s hemoroidy, je to polovina úspěchu. Držet hemoroidy v klidu znamená držet vaše střeva v pohybu. Jezte hodně vlákniny, pijte spoustu vody a pohybujte se. Přestaňte krmit hemoroidy špatnými návyky a vsaďte na prevenci. A pokud se přece jen objeví, nemusíte to brát jako katastrofu. S dobrými informacemi a několika úpravami životního stylu můžete udržet své zadní partie v pohodě a bez nezvaných návštěvníků.

 

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...