Dvakrát delší výzva, početnější posádka. Buggyra má na programu portugalskou čtyřiadvacetihodinovku

Třetí start a pokus o třetí vítězství. Stáj Buggyra míří do portugalského Portimaa prodloužit svou letošní vítěznou sérii v rámci třídy GT4 seriálu 24H Series. Tentokrát ale na tým čeká náročnější výzva než v předchozích dvou závodech. Pojede se totiž 24 hodin v kuse a tradiční trojici Adam Lacko, David Vršecký, Aliyyah Kolocová doplní v sestavě zkušený Jaroslav Janiš.

„Vytrvalostní sezona se naplno rozjela. S prvními dvěma závody můžeme být spokojeni, ale to neznamená, že usínáme na vavřínech. Závod na 24 hodin je vždy velká prověrka fyzických i psychických sil. Uděláme všechno pro to, abychom ve světě endurance, kde jsme stále spíše za nováčky, znovu uspěli,“ říká před začátkem víkendu šéf týmové komunikace Jan Kalivoda.

Do Portugalska Buggyra přijíždí ve velmi slibné pozici. Předchozí dva letošní starty stáje ve 24H Series totiž skončily pokaždé vítězstvím. Zatímco v březnu triumfovala posádka ve složení Adam Lacko, David Vršecký a Aliyyah Kolocová v italském Mugellu, duben jí přinesl triumf na belgickém okruhu Spa-Francorchamps. Díky těmto výsledkům trojice vede průběžné pořadí třídy GT4 s náskokem osmi bodů před týmem Lionspeed.

Víkend v Portimau přinese týmu dosud největší výzvu sezony. Zatímco v prvních dvou závodech se jelo na dvanáct hodin, které navíc byly rozděleny do dvou částí, tentokrát je na programu čtyřiadvacetihodinovka. Ta se navíc celá odjede v kuse. Vyšší náročnost s sebou nese i posílení posádky. Tradiční trojici doplní u Buggyry Jaroslav Janiš. Zkušený závodník se v minulosti ukázal mimo jiné i ve dvou ročnících závodu 24 hodin Le Mans. V současnosti se u Buggyry věnuje především pozici závodního inženýra.

„Jsem rád, že jsem dostal šanci se zase svézt v závodním autě. Vytrvalostní závod je pokaždé velký zážitek a zároveň výzva,“ těší se na svůj návrat za volant Janiš, který se během víkendu pokusí uplatnit i své současně zaměření. „Vedle boje na trati se budu snažit pomoci svými zkušenostmi v boxech a třeba i při volbě strategie,“ dodává.

24 hodin dlouhý závod v Portimau se letos do kalendáře 24H Series vrací poprvé od roku 2022. Loni podnik v seznamu závodů chyběl. To znamená, že pro trojici Lacko, Vršecký a Kolocová bude portugalská dráha novinkou.

„Portimao je krásná trať. Má převýšení, zajímavé zatáčky, kde občas nevidíte do výjezdu. Nikdy se na ní nenudíte. Okruh jsem najel na simulátoru, takže jsem připraven. Ale samozřejmě nejdůležitější bude rychle chytit závodní rytmus při trénincích,“ říká Adam Lacko.

Na 4,653 kilometrů dlouhou trať se těší také David Vršecký. „Co jsem měl možnost poznat na simulátoru, je to jako horská dráha. Stačí se podívat ze startovní čáry na ten sešup do první zatáčky. V ní měli problém i piloti formule 1. Jsem zvědavý na start, jak se tam poskládá celé závodní pole,“ dodává dvojnásobný evropský šampion v závodech tahačů.

Závod odstartuje v sobotu ve 13:00 hodin místního času. Pro posádku Buggyry začne v rámci třídy GT4 ze druhého místa.

Foto: Buggyra Racing

 

Autor

Dušan Bouzek

Motoristický novinář, který se specializuje na české a slovenské okruhové závodění a české jezdce. Intenzivně se věnuje zónovému mistrovství FIA CEZ, seriálům ESET Cup, TCR Eastern Europe i kartingu.