Českem se nyní šíří zpráva, které se snaží 4 340 000 Čechů vzít peníze. Její přečtení se nevyplácí, bankovní účet končí na nule

Na nový podvod upozornila Československá obchodní banka, která zároveň nabádá své klienty ke zvýšené pozornosti a ochraně svých úspor. Na tuto zprávu si dejte dobrý pozor!

neplatné bankovky i Zdroj fotografie: Depositephotos
                   

„Vyhráváš cenu v této soutěži!“ Podobné zprávy se nyní šíří Facebook Messengerem a lákají na zajímavé výhry. Jedná se o klasický phishingový útok, který svou záludností nepřestává udivovat. Zprávu vám totiž zašle člen rodiny nebo přítel, se kterým jste na Messengeru pravidelně v kontaktu. Díky tomu nemusíte v první chvíli vůbec pojmout podezření, že se může jednat o podvod. Československá obchodní banka (ČSOB) však před tímto útokem důrazně varuje.

Československá obchodní banka varuje své klienty

Československá obchodní banka o podvodu varovala na svých stránkách už na počátku měsíce. Nový podvod opět cílí na vaše citlivé osobní i platební údaje. Podvodníci tak primárně chtějí získat přístup k vašemu bankovnímu účtu, ze kterého následně mohou odcizit veškeré úspory. Tím, že zprávu posílají prostřednictvím spřáteleného kontaktu, chtějí oslabit vaší ostražitost a zvýšit úspěšnost podvodu. A tento psychologický trik bohužel opravdu funguje. Spousta lidí se v takovém případě ani nepozastaví nad tím, že se žádné soutěže neúčastnili.

Československá obchodní banka
iZdroj fotografie: Dobroš / Creative Commons / CC BY-SA

Předání osobních údajů

Jakmile se na nahozenou udičku phishingové zprávy chytíte, podvodník, který se vydává za vašeho známého, po vás bude vyžadovat citlivé osobní údaje. Ty jsou údajně potřeba, aby vám mohla být vyplacena výhra. Mohou tak po vás požadovat přístupové údaje do internetového bankovnictví, PIN k vaší platební kartě nebo dokonce autorizační kódy, které vám přijdou SMS zprávou. Součástí může být také inkriminovaný odkaz, který vás přesměruje na falešnou platební bránu, která zdařile imituje platební bránu ČSOB. Ve výsledku tak místo pohádkové výhry přijdete o všechny své úspory.

Bankovní podvod

Patříte mezi klienty ČSOB? Tento nový podvod vás okrade o 15 000 Kč, nachytalo se už 32 tisíc Čechů

Ochraňte sami sebe

Československá obchodní banka svým klientům připomíná, aby podobné údaje nikdy žádné osobě nesdělovali. Ani blízcí přátelé nebo členové rodiny by neměli znát PIN k vaší platební kartě a už vůbec byste neměli nikomu přeposílat žádné autorizační kódy. Pokud vám taková zpráva na Messengeru přijde, nejdříve se ujistěte, že ji skutečně poslal váš přítel. Zkuste mu zavolat nebo napsat SMS zprávu. Možná bude sám nepříjemně překvapen skutečností, že se mu někdo naboural do Facebookového profilu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
102 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články