Bude Netflix letos jenom pro bohaté? Oblíbený streamovací gigant chystá masivní zdražení, které pocítí stovky tisíc Čechů

Nové zdražování Netflixu se pravděpodobně nevyhne ani České republice. Dojde tak k prvnímu zdražení od uvedení služby na český trh. Nikdo se tomu nevyhne.

zdražování Netflixu i Zdroj fotografie: Donald Trung Quoc Don (Chữ Hán: 徵國單) / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Zdražování Netflixu už pocítili uživatelé na některých zahraničních trzích streamovacího giganta. Lze tedy předpokládat, že podobný trend brzy dorazí i do České republiky. Předplatitelé jednotlivých verzí Netflixu se tak mohou připravit na vyšší ceny, které značně ovlivní rodinný rozpočet. Spolu se zákazem sdílení hesel se tak jedná o další nepříjemnou novinku pro všechny fanoušky streamovací služby.

Zdražování Netflixu v Česku

Netflix byl na český trh uveden v roce 2016 a okamžitě si získal oblibu u tisíců Čechů. Jeho popularita se ještě zvýšila v roce 2019, kdy došlo k lokalizování uživatelského prostředí a Netflix se tak zpřístupnil i té části obyvatel, která neholduje angličtině. Je zajímavé, že od svého uvedení na český trh se ceny jednotlivých druhů předplatných v podstatě nezměnily.

Zatímco HBO Max a Disney+ své ceny už v uplynulých letech navýšily, zdražování Netflixu zatím nehrozilo. To se pravděpodobně letos změní. Po zákazu sdílení hesel se tak jedná o další čáru přes rozpočet, se kterou se musí čeští diváci vypořádat.

Netflix zdražuje po celém světě

Úplně jiná atmosféra panuje například na domovském trhu Netflixu. Američtí uživatelé čelili zdražování streamovacích služeb v letech 2022 i 2023. Zdražování se dotklo dvou verzí předplatného, kdy základní verze Basic zaznamenala zvýšení z 9,99 dolarů na 11,99 dolarů. Nejvyšší Premium verze pak byla zvýšena z původních 19,99 dolarů na 22,99 dolarů za měsíc. Jediná verze, které se zdražování Netflixu nedotklo, je verze Standard.

žádný film
iZdroj fotografie: freestocks.org / Creative Commons / CC BY-SA

Každá z těchto verzí přitom poskytuje jinou úroveň streamovací kvality a také určuje počet zařízení, na kterých lze Netflix současně používat. Podobné zdražení zaznamenali uživatelé také ve Francii a Velké Británii. V další vlně by mělo následovat Německo. Je proto v podstatě jasné, že se zdražení cen nevyhne ani České republice. Otázkou tak zůstává, kdy k tomu dojde.

Určování ceny a důvody zdražení

Cenu Netflixu určuje kupní síla jednotlivých trhů. Nejdražší je tak měsíční předplatné například ve Švýcarsku, nejlevnější naopak v Pákistánu nebo v Indii. Většina evropských zemí spolu s Českou republikou se přitom drží někde ve zlatém středu. Jednoduché srovnání cen přináší web chip.cz.

Majitelé Netflixu, zpozorněte: Nový podvod připravil už mnoho Čechů o jejich úspory

Zdražování Netflixu by tak mělo reflektovat zvýšené náklady studia na produkci nového obsahu. Jmenovitě se jedná o nové řady oblíbených seriálů, jako jsou Stranger Things, Koruna nebo Hra na oliheň, které mají poměrně vysoké produkční náklady. Netflix tak chce pravděpodobně vyrovnat tržní ztrátu a zajistit stejnou kvalitu obsahu i do budoucna.

Diskuze Vstoupit do diskuze
78 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články