Celebrity

11. května 2024 06:00

Tomáš Durčák

Liběna Hlinková po manželově smrti zkolabovala: Trvala jsem na tom, že ho chci vidět

Liběna Hlinková nadace

Letos v srpnu uplyne dvacet let od tragické autonehody, při níž u Karlových Varů zahynul legendární hokejový trenér Ivan Hlinka. Milovali jej nejen spoluhráči a svěřenci, ale přirozeně i jeho druhá manželka Liběna, s níž byli svoji necelých šest let. Nyní zavzpomínala na onen hrůzný den, ale také na to, jak se s manželem seznámili.

Vůbec poprvé Liběna Hlinková svého budoucího manžela viděla na zimním stadionu v Litvínově (nyní Zimní stadion Ivana Hlinky), kde začala pracovat. „Nastoupila jsem 6. října 1981, když byl Ivan ve Vancouveru. Jsem v tomhle pomalejší, ale asi jsem se mu líbila. Měl kancelář hned vedle mě. Ráno přišel, objevil se ve dveřích navoněný a říkal: „Dobré ráno, Liběno. Bylo to strašně příjemné. Tak nějak jsme se oťukávali,“ popsala Hlinková v pořadu Hokejové legendy: Vzpomínka na Ivana Hlinku na CNN Prima News.

Mohlo by vás zajímat: Vladimír Růžička: Vadí mi, že na MS nemohou startovat Rusové. Sportovci za válku nemůžou

Jak přiznala, velmi jí od začátku imponovalo Ivanovo charisma, ale dělala nedobytnou. „Byl vzdělaný a měl všeobecný přehled. Ať se postavil k jakémukoli sportu, šel mu. Byl i manuálně zručný, krásně maloval a měl nádherné písmo. Prostě to byl velký člověk,“ popsala zesnulého manžela Liběna, kterou musela nakonec hokejová legenda dlouho uhánět.

„Odolávala jsem mu dlouho. Nastěhovali jsme se pak až do domu, který Ivan postavil,“ zavzpomínala na rok 1996, kdy spolu začali žít. O dva roky později, 26. září 1998, si řekli své ano. Ivan Hlinka měl z prvního manželství s gymnastkou Květoslavou syna, Ivana mladšího, ona z předchozího vztahu dvě děti. „Každý si nesl do manželství něco svého, ale zvládli jsme to. Nejdřív jsme o svatbě nikomu nechtěli říkat. On to ale nevydržel a prozradil to v práci,“ popsala Hlinková okolnosti jejich sňatku.

Prozradila také, že za vnější slupkou nekompromisního trenéra, který nikdy neustoupil a uměl být na hráče pořádný pes, bylo nitro velkého romantika: „Když někam jel, byť jen tady v Česku, tak mi odevšad přivezl nějaký dáreček. Psal mi i přáníčka.“ Život Liběny Hlinkové se navždy změnil
16. srpna 2004, kdy měl její manžel vážnou nehodu a následně na následky svých zranění ještě téhož dne zemřel.

„Ráno pospíchal, protože ve dvě hodiny měl rozhovor na stadionu v Litvínově. Odjížděl a říkal, že ho potřebuje stihnout. Pamatuji si ty poslední chvíle. Vždy, když jeden z nás odjížděl, tak jsme si dali pusu a mávali si. Odjel a potom jsem zaslechla v rádiu, že se u golfového hřiště stala nehoda. Během čtvrt hodiny hlásili, že nehodu měl Ivan Hlinka. Už před tím jsem ale znervózněla, protože mi nebral telefon,“ popsala začátek černého dne vdova po hokejové legendě.

Čtěte také: Andrej Babiš po rozchodu s Monikou: Jsou kamarádi, zašli spolu na hokej

O smrti svého manžela se dozvěděla přímo na parkovišti před karlovarskou nemocnicí, kam jí zrovna dovezl švagr: „Když jsme přijížděli k nemocnici, v půl druhé mi volal syn. Strašně brečel a řekl, že Ivan je mrtvý. Dozvěděla jsem se to před nemocnicí.“ V reakci na hrůznou zprávu Liběna prakticky zkolabovala. „Měla jsem šok. Nemohla jsem vstát,“ popsala, jak bezmocně klečela před budovou nemocnice, kde právě její manžel naposledy vydechnul.

Poté, co jí uvnitř lékaři podali injekci na uklidnění, začala se s nimi šokovaná Liběna hádat. Chtěla totiž manžela za každou cenu vidět. „Trvala jsem si na svém, že se s ním chci rozloučit a že ho chci vidět. Byla jsem ve strašném šoku. Všechno se mi neustále vracelo, jak jsem se s ním loučila. Trvalo mi dlouho, než jsem se s tím vyrovnala,“ popsala dodnes velmi živé, traumatizující vzpomínky Hlinková.

Ani po několika měsících nebyla schopna se s manželovou smrtí vyrovnat, tak nakonec raději vyhledala odbornou pomoc. „Fungovala jsem, ale dlouho jsem byla v mlze. Po půl roce jsem vyhledala lékařskou pomoc,“ přiznala na závěr Liběna.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 5. 2024

Zpoždění při přijímání sdělení ze vzdáleného místa by se dnes mohlo ukázat jako frustrující, Berani. Možná se těšíte na dovolenou, ale povinnosti, které se náhle objeví, by mohly cestu odložit. Pravděpodobně to nebude nutné, ale je třeba udělat úpravy, abyste mohli dělat to, co chcete, a zároveň plnit své povinnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.