Lipozomální vitamíny jsou hitem. Čím se liší a proč se jim ostatní formy doplňků nemohou vyrovnat?

Lipozomální vitamín aplikovaný z kapátka na sklo fotaro100 / Shutterstock.com

Užívání doplňků stravy s vitamíny se stalo pro mnoho lidí běžnou součástí jejich životního stylu. Někdo si kupuje přípravky jen s jedním vitamínem, jiní sáhnou po multivitamínu. Pokud jste si doposud kupovali pouze vitamínové doplňky v kapslích nebo tabletách, možná jste si všimli, že se nabídky obchodů i lékáren stále častěji plní lahvičkami s lipozomální formou vitamínů. Proč je náhle tato podoba tak populární a jaké výhody nabízí ve srovnání s tradiční podobou doplňků?

Přečtěte si také

Vejce v Česku zdražují. Kromě logistických a energetických faktorů za tím stojí i odklon od klecového chovu

Co jsou lipozomální vitamíny a jak fungují?

Když užijete tabletku obsahující 100 % doporučené denní dávky určitého vitamínu, neznamená to, že vaše tělo tuto dávku dostane. Běžné doplňky stravy nemají potřebnou ochranu proti trávicím enzymům a šťávám z úst, takže tělo nevstřebá veškerou nálož vitamínu. Lipozomální podávání poskytuje životaschopné řešení tohoto problému díky své vysoké biologické dostupnosti a účinné absorpci, která se projevuje s malými nebo žádnými vedlejšími účinky.

Lipozomální vitamíny jsou obklopeny lipozomy, které jsou vyrobeny ze speciálních mastných kyselin, známých jako fosfolipidy, které tvoří nerozpustnou bublinu, která chrání živiny před drsným prostředím trávicího systému. To zajišťuje, že si vitamín zachová svou integritu, dokud není doručen do střeva, kde je absorbován tělem. Jakmile se lipozomy dostanou do krevního řečiště, fosfolipidy se odstraní, aby je tělo použilo k výstavbě nových buněk.

Znázornění fosfolipidů obkopujících vitamínový náklad wimagine / Shutterstock.com

Novinka? Nikoliv, vědci je znají už 60 let

Liposomy byly poprvé objevené britským hematologem Alecem Banghamem v roce 1961. Od 70. let 20. století byly lipozomy zkoumány jako potenciální systémy pro dodávání léčiv kvůli jejich biokompatibilitě a schopnosti začlenit jak hydrofilní, tak hydrofobní terapeutická činidla. Navzdory dřívějším příslibům to bylo o desetiletí později, na konci 90. let 20. století, kdy lipozomové technologie mohly vytvořit úspěšné komerční produkty. Očekává se, že trh s lipozomálními vitamíny v následujících letech prudce poroste společně s tím, jak se bude zvyšovat osvěta týkající se jejich výhod.

Nesrovnatelná účinnost oproti tabletám

Tradiční vitamínové tablety dodají do vašeho těla pouze asi 10 % vitamínů, které obsahují. Je to způsobeno tím, že jejich molekuly jsou příliš velké a protože je žaludek začne rozkládat dříve, než se mohou správně vstřebat.

Výzkum potvrzuje, že lipozomální živiny mají lepší biologickou dostupnost. Například studie z roku 2021 zjistila, že lipozomální vitamín C je 1,77krát biologicky dostupnější než nelipozomální vitamín C.

Ve studii z roku 2023 výzkumníci vysvětlují, že vitamín C je známý svou nestabilitou, rychlou degradací a špatnou biologickou dostupností. Dále říkají, že technologie lipozomálního dodávání mohou pomoci kompenzovat tato omezení, protože zvyšují biologickou dostupnost. Mezi další živiny, které mohou těžit z této technologie, patří vitamín K2, železo a minerály, jako je vápník, hořčík a zinek.

Salát z jablek a mrkve
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Salát z jablek a mrkve

Salát z jablek a mrkve si jistě oblíbíte nejen vy, ale i vaše děti. Jde o jednoduchou a chutnou kombinaci, které má osvěžující a neodolatelnou chuť. Poměr jablek a mrkve není tak důležitý, důležité je spojení chutí, které si dítě zamiluje.

Salát z jablek a mrkve
Salát z červené řepy s kozím sýrem a ořechy
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Salát z červené řepy s kozím sýrem a ořechy

Salát z červené řepy s kozím sýrem, polníčkem a ořechy skvěle poslouží jako výtečná večeře. Příjemně vás zasytí a doplní řadu tělu prospěšných látek. Podávejte ideálně s kouskem bagetky nebo opečeným toustem.

Salát z červené řepy s kozím sýrem a ořechy

Hlavní výhody užívání

  • Neinvazivní a přitom maximálně dostupné: Pokud chcete dosáhnout maximálního vstřebávání vašich doplňků, ale nechcete jít až k injekcím, pak je lipozomální doplněk vaší nejlepší volbou.
  • Snadná konzumace: Ne každý snadno polyká kapsle nebo tablety. Ať už je to strach z udušení, obecné potíže s polykáním nebo sucho v ústech, existuje mnoho důvodů, proč může být užívání doplňku každodenním trápením. I když jsou lipozomální doplňky dostupné i v kapslích, primárně je pořídíte v podobě tekutiny, kterou můžete snadno aplikovat z lahvičky.
  • Nákladově efektivní řešení: Pouze s malou dávkou můžete přijmout podobnou nebo vyšší dávku daného vitamínu, než kdybyste užívali ekvivalentní doplněk ve formě kapslí.
  • Vhodná forma pro podání vitamínů rozpustných ve vodě i tucích: Další vysoce atraktivní výhodou lipozomů je to, že jsou amfipatické a mohou být použity k dodání vitamínů rozpustných ve vodě i v tucích do vašich buněk.
Smutný muž nad hromadou vitamínů v tabletách Jaroslav Francisko / Shutterstock.com

Na co si dát pozor?

  • Nekvalitní výrobci: Nakupujte pouze produkty od prověřených výrobců, renomované značky dokážou zajistit vysokou kvalitu svých produktů, byť za daň v podobě vyšší ceny. Podezřele levné produkty od neznámých výrobců mohou být známkou, že jde o nekvalitní produkt, který je ředěný pro vyšší objem a jeho efekt nemusí být dostatečně vysoký.
  • Doporučené dávkování: Striktně dodržujte dávkování od výrobce, neuvážená konzumace by se mohla projevit vedlejšími účinky.
  • Skladování a datum spotřeby: Lipozomy mohou být citlivé na teplo a světlo, což může snížit jejich stabilitu a životnost. To může znamenat, že je nutné je skladovat pečlivě a použít je do určitého data spotřeby.
  • Opatrnost při používání: Někteří lidé mohou mít alergické reakce na složky používané k výrobě lipozomálních vitamínů, zejména na složky lipidů. Sledujte, jak vaše tělo na lipozomální podání reaguje, a při nežádoucích reakcích s užíváním přestaňte.

Lipozomálních produktů se tedy obávat nemusíte, nejde o reklamní trik, ale o technologii prověřenou desítkami let zkoumání a testování. Vyšší pořizovací cena může mnoho lidí od nákupu odradit, ale jelikož je vynahrazena lepší vstřebatelností vitamínů, máte jistotu, že je vaše tělo skutečně přijme.

Zdroj: National Library of Medicine, Nutrivitality, Science Direct