Na vládě mi nejvíc vadí její neustálé lhaní, řekla Dostálová. Prozradila, kdy vstoupí do ANO

Klára Dostálová

Korespondenční volba ve Sněmovně

Vláda myšlenku na vlastní uskromnění zabila a po občanech chce, aby to všechno zaplatili. Nejvíce mě zklamala v neustálém lhaní. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekla místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová (za ANO). Kromě jiného se rozpovídala o ostrých sporech s koalicí Spolu i o svém postoji k ruské invazi na Ukrajinu či české muniční iniciativě. Dostálová rovněž prozradila, kdy vstoupí do hnutí ANO.

Zkusme si trochu zatipovat. Na kolik mandátů hnutí ANO v eurovolbách dosáhne?
Budeme obhajovat šest mandátů, takže cokoliv většího než číslo šest budu považovat za úspěch.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Havlíček měl psát do pochybných periodik o vědě. Šlo o renomovaný ruský časopis, říká Vondráček

Vy budete figurovat na prvním místě kandidátky. Není vám líto, že se nyní v uvozovkách uklidíte do Bruselu? Za necelý rok a půl by se měly uskutečnit sněmovní volby. Teoreticky byste pak mohla být znovu ministryní ve vládě, kterou by skládalo hnutí ANO.
S panem předsedou Babišem jsme si toto vyříkali hned na začátku. Chci být pro voliče maximálně čitelná. Mé ambice stát se europoslankyní jsou jednoduše vysvětlitelné. Až 70 procent české legislativy dnes vzniká na půdě Evropské unie. V Evropském parlamentu přitom máme zástupce, kteří nemají zkušenosti s exekutivou. Myslím, že za české zájmy v EU by měli bojovat politici, kteří si prošli státní správou. Jakmile evropská legislativa přijde do České republiky, budeme už moci jen nadávat. Ke změnám musí dojít ještě v Bruselu.

Má za vás hnutí ANO na post ministryně pro místní rozvoj nějakou náhradu?
Bavili jsme se o tom. Často říkám, že ministerstvo pro místní rozvoj je taková maminka obcí. Šéfem toho resortu tak může být kterýkoliv úspěšný komunální politik – starosta, primátor či hejtman by se té role určitě zhostili adekvátně.

Máte už nějaké konkrétní jméno?
Konkrétní jméno vám nyní neřeknu. Sama se nadále budu účastnit schůzek naší stínové vlády. A každému ministrovi pro místní rozvoj – ať už bude z kterékoliv strany – budu přítelem na telefonu. Vždy mi půjde o Česko. Zároveň bych chtěla trošku upozadit politikaření. Neměli bychom vést žabomyší spory.

Budeme muset zatáhnout za záchrannou brzdu, aby Evropa nezničila sama sebe. Důležitá bude revize Green Dealu. Nemůžeme ale slíbit, že jej lusknutím prstu zrušíme.

Ve veřejném prostoru se hodně mluví o tom, že červnové eurovolby budou vskutku přelomové, ať už jde o migraci, energetickou politiku či ruskou agresi na Ukrajině. Která témata EU jsou pro hnutí ANO nejdůležitější?
Ta nejdůležitější témata jste v podstatě vyjmenoval. A ano, ty volby budou skutečně přelomové. Budeme muset zatáhnout za záchrannou brzdu, aby Evropa sama sebe nezničila. Velmi důležitá bude revize Green Dealu. Nechci lidem lhát. Nemůžeme slíbit, že Green Deal lusknutím prstu zrušíme. To je prostě nerealistické. Je třeba, abychom se přizpůsobili klimatickým změnám. Musíme to ale dělat s rozumem a rozvahou. Dohoda musí reflektovat aktuální situaci ve světě. Ne, že si Evropa pod sebou podřeže větev a začne být závislá na asijských zemích a Spojených státech. EU se musí chytnout za nos a říct si, že závislost na jiných zemích není ta správná cesta. Musíme zabezpečit naše surovinové zdroje a zajistit vlastní energetický mix či soběstačnost v potravinářství nebo v léčivech.

VIDEO: Kolik nelegálních migrantů proudí ročně na území Evropské unie?

Dalším důležitým bodem je migrační pakt. Ten musíme zásadním způsobem přepracovat, aby řešil příčiny migrace, a nikoliv až následky. Očekávám, že se obsazení Evropského parlamentu po eurovolbách výrazně promění a mnoho států bude revizi migračního paktu prosazovat s námi. Je třeba hájit ochranu vnějších hranic, efektivní návratovou politiku, boj s pašeráky i spolupráci se třetími zeměmi, aby azylová řízení neprobíhala na půdě Evropské unie. Ještě bych zmínila poslední věc – je nejvyšší čas vyslat apel, aby Evropa nechala lidi žít. Nespokojení občané Evropy totiž nikdy nemohou aktivně přispívat k tomu, abychom byli prosperujícím kontinentem.

O zmíněných tématech by podobně mluvili i zástupci ODS. Proč by měl člověk volit ANO, a nikoliv třeba kroužkovat představitele ODS na kandidátce Spolu? 
My jsme čitelní. Část koalice Spolu chce odevzdat právo veta do Bruselu, část ne. Jedni chtějí přijmout euro, druzí ne. Někteří migrační pakt podpořili, jiní jsou proti. Co si o tom má volič myslet? Ta koalice je naprosto nesourodá.

Čím více lidí z jedné politické strany bude součástí jedné frakce, tím silnější budou mít mandát k tomu, aby bojovali za české zájmy. Hnutí ANO je jednotné uskupení, které patří do jedné frakce. ODS patří do jiné unijní frakce než lidovci s TOP 09. Už v tomto ohledu se mandát u Spolu oslabuje.

ODS patří do frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR). Přijde mi, že tato politická skupina je názorově dosti jednotná. Na druhou stranu frakce Renew, do níž spadá i hnutí ANO, je v mnoha ohledech velmi rozkročená. Mělo by ANO podle vás zůstat v Renew i po evropských volbách?
Patříme ke konzervativnějšímu křídlu Renew. V některých otázkách jsme prostě konzervativnější. Obecně ale smýšlíme liberálně. Když má někdo uvnitř frakce Renew jiný názor, neznamená to, že je náš nepřítel. Celá věc je o velmi otevřeném dialogu. Zmínila bych také, že se směřování Renew může po volbách trochu změnit.

Přesto si říkám, jestli ta frakce není až moc rozkročená. Připomeňme, že jste ve stejné politické skupině jako například Progresivní Slovensko Michala Šimečky. Andrej Babiš zástupce této strany označuje jako zelené šílence. Nebylo by vám přece jen lépe v ECR?
To si nemyslím. Samozřejmě musíme umět komunikovat svoje názory, to jde lépe se silným mandátem. Zajíci se sčítají až po honu, chcete-li po volbách. Pro nás bude velmi důležité si pak s tou frakcí vyjasnit, které věci jsou pro nás nepřekročitelné. Znovu ale naznačuji, že se po volbách mohou v Renew objevit noví zástupci, kteří se na problémy Evropské unie budou dívat velmi podobně jako hnutí ANO.

Malovat nám na tváře ruské vlaječky bylo ubohé. Divím se, že premiér Fiala neměl dostatek soudnosti, aby to zarazil. Členové koalice Spolu se střelili do vlastní nohy.

Do evropských voleb zbývá necelý měsíc. Jak povedete zbytek kampaně?
Chceme vést hlavně pozitivní kampaň. Úplně mě zarazilo vyjádření našich protivníků z koalice Spolu, že jdou do evropských voleb, aby porazili hnutí ANO. To je naprosto absurdní sdělení. My kandidujeme proto, abychom ochránili české zájmy. Naši voliči mají často pocit, že jsou velmi málo informováni o dění v Bruselu, byť sem ta legislativa lítá jako na běžícím páse. Měli bychom české obyvatelstvo lépe informovat o tom, na co se mají připravit, a hlavně pohlídat, aby sem z Evropy nechodily věci, které jim budou komplikovat životy.

Z toho mi vychází, že nepřipravujete nějakou „odplatu“ pro koalici Spolu… Mám na mysli jejich antikampaň „Rusko, pro tebe všecko“. Jak celou tu situaci vnímáte? Nebyla to od nich podpásovka?
Určitě to byla podpásovka. Malovat nám na tváře ruské vlaječky bylo ubohé a trapné. Divím se, že premiér Fiala neměl dostatek soudnosti, aby to zarazil. Podle mě se členové koalice Spolu ve finále střelili do vlastní nohy, jelikož si pro antikampaň vybrali absolutně nevhodné téma. Většina pozorovatelů to odsoudila. Každý normálně smýšlející člověk si na internetu dohledá, že vláda ANO se postavila proti Rusku. Vzpomeňme na Vrbětice a vyhoštění 81 „diplomatů“ či na vydání ruského hackera (Jevgenije Nikulina) do Spojených států. Koneckonců jsme to byli my, kdo po Vrběticích zařídil vyloučení Rosatomu z tendru na dostavbu Dukovan. Nálepkovat nás jako podporovatele Ruska je fakt střelba mimo terč.

Nemůže si za to Andrej Babiš tak trochu sám? Například když Petra Fialu označuje za „ukrajinského premiéra“ a kritizuje českou muniční iniciativu, která má Ukrajině zajistit vyšší tisíce kusů dělostřelecké munice. Od lídrů Západu přitom vláda slýchá obrovskou chválu. Vybavují se mi také Babišova slova o obchodnících se smrtí. Někomu by se mohlo zdát, že štve českou společnost proti Ukrajincům.
S tím nesouhlasím. Určitě si také nemyslím, že by si za to Andrej Babiš mohl sám. Jako opozice pouze upozorňujeme na určité přešlapy, které vláda Petra Fialy dělá. Když jedete do Spojených států na oficiální návštěvu a nemáte v klopě odznáček České republiky, nezlobte se na mě, to je opravdu divné. Na druhou stranu jsme velmi kvitovali, když Spojené státy nakonec uvolnily další vojenskou pomoc pro Ukrajinu.

Pokud jde o tu českou muniční iniciativu, je třeba říkat celou pravdu. Zdaleka ne všechny západní země tu iniciativu podporují. Mám pocit, že z Evropské unie jich je kolem dvaceti. Další státy se k tomu nepřipojily. Všechny země na rozdíl od České republiky jasně řekly, kolik na to dají peněz.

Zde bych zasáhl. Pokud se nepletu, přesnou částku řekly jen některé země… Další se odkazují i na bezpečnostní otázku, že tyto věci jsou z dobrého důvodu v režimu tajnosti.
Dobře, některé. Opozice se logicky ptá na otázky, které zajímají veřejnost. Kolik to stálo? Za jakých podmínek to proběhne? Kdo to zprostředkuje? To přece není nic proti Ukrajině. My jsme opozice a musíme se ptát. Mají tu snad netransparentně létat miliardy z kapes daňových poplatníků? A my máme zavřít oči, protože se jedná o Ukrajinu? To přece nejde. I pomáhat se dá transparentně. Vládu jsme v tomto ohledu maximálně podpořili – od Lex Ukrajina I po Lex Ukrajina VI. Podporujeme samozřejmě i vojenskou pomoc. Všechny tyto věci jsou správné. Vedle toho ale také čekáme, že se světoví lídři budou snažit hledat i mírová řešení. Žádné z našich vyjádření není namířené proti Ukrajině.

Dobře, pojďme toto téma uzavřít. Proti české muniční iniciativě nic nemáte, jenom chcete, aby byly zodpovězeny některé otázky. Chápu to správně?
Přesně tak. Naše činy jednoznačně svědčí o tom, že jsme vládu vždy v pomoci Ukrajině podpořili. To nic nemění na tom, že podle nás by daňový poplatník měl mít právo vědět, kolik korun česká muniční iniciativa stála. Hrozně mi také vadí neustálé nálepkování, které rozděluje společnost.

Vláda některé své sliby totálně popřela. Nakonec udělala pravý opak.

Tím nálepkováním určitě narážíte i na vládní představitele. V čem vás kabinet Petra Fialy zklamal ze všeho nejvíce?
Asi v neustálém lhaní. Nezvýšíme daně, tak jsme je zvýšili. Nezměníme valorizační vzorec pro důchodce, tak jsme ho změnili. Nezvýšíme věk odchodu do důchodu, tak jsme ho zvýšili. Takhle bych mohla pokračovat opravdu dlouho. Vláda některé své sliby totálně popřela – nakonec udělala pravý opak. Jako ekonomka rozumím tomu, že je nutná konsolidace veřejných financí. Nejvíce mě ale štve, že vláda nezačala u sebe.

Máte na mysli třeba počet ministerstev?
Ano. Takových příkladů je ale mnohem víc. Vzpomeňme na diskusi o platech ústavních činitelů. Chápu, že jsou to v celém kontextu spíš drobné, ale jde o princip a vyslání určitého signálu. Tedy že vláda nejprve začne u sebe a až potom přijde za občany se slovy: „Udělali jsme maximum na své straně, ale nestačí to.“ Jenže pětikoalice to udělala úplně opačně. To mi přijde absurdní a nefér. Vláda myšlenku na vlastní uskromnění zabila a po občanech chce, aby to všechno zaplatili.

Dokázala byste některé členy vlády za něco pochválit?
Zmínila bych Martina Kupku (ODS) a Ivana Bartoše (Piráti), kteří si s námi hned na začátku sedli a snažili se dohodnout na stavebním zákonu. Že dnes ten zákon není, je věc jiná. Za to bych pana Bartoše naopak nepochválila. Stejně tak ani za digitalizaci. Ale abych byla spravedlivá… Dále bych ocenila Pavla Blažka (ODS) za redefinici znásilnění. Na tom pětikoalice úzce spolupracovala s opozicí. Stejně tak bych vyzdvihla milostivé léto, na němž spolupracovali ministr Marek Výborný (KDU-ČSL) s Patrikem Nacherem (za ANO).

Tu otázku jsem pokládal i z důvodu, že hnutí ANO, které v současnosti dominuje předvolebním průzkumům, bude muset s blížícími se sněmovními volbami čím dál více zvažovat svůj koaliční potenciál. Dokázala byste si představit třeba vládu ANO s ODS?
Vzhledem k tomu, co se odehrává v „politickém ringu“, si to nyní představit neumím. Pro nás by byl velmi dobrý takový výsledek, který by zajišťoval, že nás po volbách nikdo neobejde. A s kým potom budeme jednat? Pro nás budou zásadní programové shody.

Není to právě ODS, k níž máte – alespoň z programového hlediska – ze všech parlamentních stran nejblíže?
To takto neumím říct. Neznám program ODS. Záleží také, jestli do voleb 2025 půjdou samostatně, nebo zda zase ustoupí dvěma malým stranám a zachovají Spolu. ODS si sama musí říct, zda chce nadále zachraňovat dvouprocentní a tříprocentní strany. I pro nás je ale něco jako červený hadr na býka, například výpověď bez udání důvodu. S tím nesouhlasíme.

Hnutí ANO si prošlo vývojem, kdy mnoho nestraníků vylezlo po jeho zádech a ta spolupráce nedopadla dobře. Veškerou kritiku vnímám a beru. Už jsem podala přihlášku.

Kromě ODS se také spekuluje o budoucí vládě ANO s SPD. Co na to říkáte?
S SPD v určitých oblastech spolupracujeme, což je logické. Jsme jediné dvě opoziční strany. Někteří poslanci a poslankyně z SPD jsou velmi šikovní. V mnohých věcech si rozumíme. Pro nás je ale naprosto nepřekročitelné vystupování z EU nebo z NATO. To je totálně no-go.

Tím pádem asi koalice ANO a SPD není moc pravděpodobná. Neumím si moc představit, že byste v postojích k NATO a EU vy nebo vaši kolegové z SPD měnili postoj…
Máte pravdu. V tomto případě rozhodně neslevíme. Je třeba myslet na Českou republiku. Vystoupit z EU by pro nás byla ekonomická sebevražda. A vystupovat z NATO? To už je úplně holý nesmysl. Jak bychom se sami ubránili… Třeba se postoj SPD po volbách změní. Jsme ochotni jednat s každou demokratickou stranou.

Zajímala by mě ještě poslední věc. Jste výraznou představitelkou ANO, přesto nejste členkou hnutí. Zvažujete vstup do ANO?
Ano. Musím na rovinu říct, že už na to upozorňovalo i spoustu našich voličů. Hnutí ANO si prošlo vývojem, kdy mnoho nestraníků vylezlo po jeho zádech a ta spolupráce nakonec nedopadla dobře. Veškerou kritiku vnímám a beru. Už jsem podala přihlášku.

Kdy se tedy stanete oficiálně členkou ANO?
Stanovy počítají s určitou čekací lhůtou. Nicméně věřím, že u mě se ta lhůta třeba i zkrátí, protože už jsem prověřená osoba, která s ANO spolupracuje léta letoucí. Většina lidí mě má už dnes s ANO spojenou. Asi nikdo nemůže popřít, že hájím politiku ANO. Odhaduji, že k realizaci by mohlo dojít v řádu pár měsíců, možná i týdnů.

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční 7. a 8. června. CNN Prima NEWS nabízí pravidelně rozhovory s jednotlivými kandidáty. Přečtěte si některé z nich:

Tagy: