TikTokem se šíří video, které tvrdí, že barva houbiček je důležitá. Podle odborníků to je nesmysl

Mytí nádobí pod tekoucí vodou houbičkou 4 PM production / Shutterstock.com

Houbička na nádobí je nepostradatelný pomocník v našich domácnostech. Nalezneme ji snad v každé rodině, ale také firmách, restauracích a profesionálních kuchyních. Bez nich by to prostě nešlo. Někteří však začali spekulovat o tom, zda má každá barva svou funkci a účel použití.

Přečtěte si také

Psal o něm už Homér: Legendární řecký masový špíz připravíte z jehněčího marinovaného masa

Je barva houbiček důležitá?

V dnešní době se čím dál tím více klade důraz na efektivní a ekologické udržování čistoty domácnosti. Proto se také výběr vhodných čisticích prostředků stává prioritou každé druhé hospodyňky. Podle zveřejněného videa, které koluje po sociálních sítích, mají houbičky na nádobí různé specifické vlastnosti, které bychom podle těchto videí měli všichni znát.

Barva houbiček na nádobí je údajně mnohem více důležitá, než si někteří z nás mohou myslet. Každá barva dle videa na TikToku představuje jinou míru abrazivity, tedy míru hrubosti nebo jemnosti abrazivní vrstvy na houbičce. Takové vysvětlení zřejmě jednou za život slyšel každý z nás.

Jak se má použití houbičky lišit podle barvy?

  • Žlutá houbička: Mělo by se jednat o nejjemnější variantu houbičky, ideální pro čištění křehkého skleněného a porcelánového nádobí, které by mohlo být snadno poškrábáno či jinak poničeno.
  • Modrá houbička: Tato barva by měla značit velkou jemnost houbičky, která po použití nezanechává škrábance na skle a jemnějším povrchu. Zároveň je dostatečně účinná pro odstraňování lehkých nečistot.
  • Červená, oranžová, růžová houbička: Tyto barvy by měly představovat houbičky střední abrazivity, které jsou vhodné pro běžné použití. Jsou efektivní při odstraňování odolnějších skvrn z nádobí, ale stále zachovávají povrchy bez poškrábání.
  • Zelená houbička: Tato barva má má být určená k odstranění připečených a zaschlých zbytků jídla. Pokud doma takovou houbičku máte, je třeba myslet na to, že při jejím použití musíte být opatrní.

Co na to odborníci?

Odborníci však mají jiný názor a tvrdí, že barva houbičky nemá vůbec žádný vliv na to, zda je šetrná či hrubá. Podle výrobců by každá houbička na mytí nádobí měla plnohodnotně plnit svou čisticí funkci a sama o sobě nádobí poškodit nemůže.

„Barva houbičky na nádobí je spíše pro dekoraci a lepší rozlišení. Rozhodně nehraje žádnou roli v tom, jak by zákazník měl zelenou nebo červenou houbičku používat. Jedná se o designový prvek, nikoliv o prvek, který má vliv na funkci a následné použití,“ uvedla pro Kupi manažerka společnosti Spontex Jarmila Jeřábková.

Různě barevné houbičky na nádobí Oleg Troino / Shutterstock.com

Zdroje: Kupi, TikTok, Dagen