Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
11. května 2024 7:34
Čas čtení 0:44

Jak moc máš pod kontrolou své digitální zdraví? Otestuj se

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Jak moc máš pod kontrolou své digitální zdraví? Otestuj se
Zdroj: Pexels/na voľné použitie

Téměř pětina české populace nevyužívá technologie ve svůj prospěch, což znamená, že má nízký index digitálního zdraví. Otestuj, jak jsi na tom ty!

Přemýšlel*a jsi někdy nad tím, jestli technologie ovládáš ty, nebo ony tebe? Ukazuje se, že skoro 60 procent lidí má pocit, že na mobilu tráví moc času.

10. května 2024 9:00 Čas čtení 0:39 Polární záře opět v Česku. Kdy ji můžeš spatřit? Polární záře opět v Česku. Kdy ji můžeš spatřit?

„Výzkum pro společnost O2 ukázal, jak moc je digitální zdraví palčivým, a přesto často opomíjeným tématem. Z výsledků vidíme, že nízký nebo velmi nízký index digitálního zdraví má v Česku 1 700 000 lidí. Hůře jsou na tom mladší ročníky. Mladí do 34 let na mobilu tráví více než šest hodin denně,“ řekla Tereza Friedrichová z výzkumné agentury NMS Market Research. 

Šest hodin denně se ukazuje jako o tři hodiny a dvacet minut více stráveného času na mobilu, než mladí sami chtějí. Po delším čase na telefonu trápí téměř 90 procent lidí pocity nervozity a stresu. Digitální rovnováha však není jen o tom trávit na mobilu méně času, ale jde i o kvalitu.

Telefon, mobil, rano, spanok
Zdroj: Pexels/na voľné použitie

„Digitální detox nebo zákaz telefonu či počítače dlouhodobě nefunguje. Základním stavebním kamenem digitálního zdraví a udržitelného přístupu k technologiím zůstává sebereflexe a rovněž uvědomění si toho, jaké pocity v nás online svět vyvolává,“ poznamenala Jana Klusáková Seďová, ředitelka organizace Replug me Education.

Otestovat své digitální zdraví můžeš tady.
Domů
Sdílet
Diskuse