​Provozní zisk letecké skupiny IAG díky silné poptávce prudce vzrostl

​Provozní zisk letecké skupiny IAG díky silné poptávce prudce vzrostl

11.5. - Letecké skupině IAG vzrostl v prvním čtvrtletí letošního roku provozní zisk na 68 milionů eur (1,7 miliardy Kč) z loňských srovnatelných devíti milionů eur. Výsledky podpořila rostoucí poptávka v době velikonočních svátku, uvedla firma ve svém včerejším prohlášení. Dodala také, že rezervace na léto jsou vysoké. IAG vlastní aerolinky British Airways, Ibera, Aer Lingus a Vueling.

Analytici očekávali zisk jen 49 milionů eur. První čtvrtletí bývá pro letecké společnosti často slabé, protože na začátku roku je méně rezervací.

Výnosy se zvýšily o 9,2 procenta na 6,4 miliardy eur. Tržby z přepravy osob vzrostly o 11,7 procenta, tržby z přepravy nákladů naopak klesly o 12,4 procenta. Kapacita přepravy skupiny se zvýšila o sedm procent a obsazenost letadel o 1,6 procentního bodu na 83,1 procenta. Počet přepravených cestujících stoupl o 8,6 procenta na 26,4 milionu.

Generální ředitel Luis Gallego dodal, že napojení firmy na Blízký východ je velmi malé. Konflikt v regionu tak na její hospodaření nemá významný dopad. Upozornil také na menší napojení na Asii, kde poptávka po letectví pomalu oživuje, ve srovnání s konkurenčními evropskými skupinami. Zdůraznil, že na hlavních trzích, jako je jižní Evropa, byly výsledky skupiny obzvláště dobré.

Evropští konkurenti Lufthansa a Air France-KLM vykázaly za první čtvrtletí horší výsledky, než se čekalo. V případě Lufthansy byla problémem řada stávek, Air France-KLM měla určité jednorázové problémy, upozornil analytik společnosti Bernstein Alex Irving.

(čtk)

Ilustrační foto: IAG

spinner