Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svět zasáhla nejsilnější geomagnetická bouře za 20 let. Polární záře byla viditelná i v Česku

Polární záře
Polární záře
Foto: Pixabay

Podle americké agentury pro oceán a atmosféru (NOAA) se v pátek na Zemi objevila nejsilnější geomagnetická bouře od roku 2003. Na řadě míst světa včetně Česka tak byla pozorovatelná polární záře.

Tento jev způsobila solární erupce a vedla k výskytu polárních září na různých místech planety, včetně Česka. NOAA vydala varování před možnými přerušeními v systémech satelitní navigace a elektřiny.

Bouře, která bude pokračovat do neděle, může mít negativní dopady na technologie, většinu lidí na Zemi ale přímo neovlivní.

Polární záře, známá také jako aurora borealis na severní polokouli a aurora australis na jižní polokouli, je přírodní jev způsobený interakcí slunečního větru s magnetosférou Země. Sluneční vítr je proud nabitých částic unášených ze Slunce do vesmíru.

Když tyto částice vstupují do magnetosféry Země, interagují s atomovými částicemi v atmosféře, což vyvolává emisi světla různých barev. Polární záře se obvykle pozorují ve vyšších zeměpisných šířkách, blíže k magnetickým pólům, ale během silných geomagnetických bouří mohou být viditelné i ve více jižních nebo severních oblastech.

Tyto záře mají obvykle podobu mihotajících se barevných sloupů nebo oblaků na obloze. Jsou jedním z nejvýraznějších a nejkrásnějších astronomických jevů, které lze pozorovat na Zemi. 

Témata:  polární záře

Aktuálně se děje

4. června 2024 11:22

Počasí: Déšť v Beskydech rozbouřil řeky, Olše strhla lávku. ČHMÚ aktualizoval výstrahu

Až 140 milimetrů srážek spadlo od pondělního večera v okolí Beskyd. Přinesla je mělká tlaková níže, která postupovala přes Maďarsko a Slovensko dále k severovýchodu. Olše u Třince způsobila pád lávky do řeky. Povodňová situace by se ale podle aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústav (ČHMÚ) měla uklidňovat. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy