Původní profesí byl Josef Alois Náhlovský učitel českého jazyka a dějepisu. Uměleckou kariéru zahájil v Ústí nad Labem, kde začal účinkovat jako moderátor. Společně se známým bavičem Petrem Novotným dělal konferenciéra hudební skupině Fešáci. 

Později vytvořil komické duo s kolegou Josefem Mladým a při jejich číslech na sebe bral úlohu jakéhosi hloupého Honzy, tedy prosťáčka, kterému ale nechybí selský humor. Spolupracoval ale také s Karlem Šípem. 

Měl za sebou ale také několik hereckých zkušeností, například ve filmu Marie Poledňákové Jak se krotí krokodýli, kde ztvárnil traktoristu Jeníčka. Účinkoval také v televizních estrádách, mimo jiné těch silvestrovských. 

Byl rozvedený a neměl děti

O svém soukromí Náhlovský příliš často nemluvil. Byl rozvedený a bezdětný. Podle své dlouholeté kamarádky Veroniky Záhorské ho to ve stáří trápilo a proto často propadal chmurným myšlenkám. 

“Myslím, že ho trápilo, že neměl děti a v posledních letech především nejbližší rodinu. Chybělo mu zázemí, jak se říká, ten správný domov. Místo, kam se vracet,” vysvětlila Záhorská pro web Prima Ženy. 

Podzim života strávil s partnerkou v Luhačovicích, měl ale další dva byty v Ústí nad Labem, kde se v důchodovém věku pokoušel nastartovat další kariéru, a také v Praze. Byl neustále mezi lidmi, ale ani to mu nepomohlo k tomu, aby se cítil lépe.

Velmi často se cítil osamocený

“Přestože to vypadalo, že je obklopen mnoha lidmi, byl spíše sám. Občas byl i smutným komikem. Miloval ale být mezi svými fanoušky, příznivci. Znala jsem ho s různou náladou, občas byl depresivní, občas zase plný humoru. Ale vždy říkal, že on baví lidi za peníze,” vysvětlila jeho myšlenkové pochody Veronika Záhorská. 

Se svou parterkou, ilustrátorkou Janou Holou, žil posledních šestnáct let svého života. “Ano, mám přítelkyni. Jmenuje se Jana, živí se jako portrétistka a žijeme spolu asi šestnáct let. Je to mezi námi ale takové volnější. V manželství je vše společné, nám se stačí občas se vidět,” tvrdil Náhlovský na začátku roku 2022. 

Když ale téhož roku uprostřed rozjetého turné s Karlem Šípem onemocněl a strávil před smrtí měsíc na nemocničním lůžku v kómatu, u jeho postele nesedávala přítelkyně, ale bratr a exmanželka. 

S partnerkou se před smrtí rozešel

“Říkal, že už s ní není ve vztahu, pouze bydlí v jeho domě. A na konci se o něj v Ústí nad Labem starali exmanželka Marie Náhlovská a bratr,” uvedl zdroj webu Extra.cz. Krátce před jeho skonem se tak dvojice nejspíš rozešla. 

Josef Alois Náhlovský měl pověst věčného pacienta, který si neustále stěžuje na svůj zdravotní stav. Z tohoto tématu si ale velmi často dělal legraci, takže nikdo netušil, zda se jedná o humor, nebo je známý komik skutečně přehnaně úzkostlivý. 

“Petr Novotný o mně kdysi prohlásil, že jsem hypochondr, a od té doby už se to se mnou veze. Přijedete do nemocnice, že vám něco je, a lidé nevěří, dělají si legraci. Já se jen hlídám, a když se mi něco nepozdává, konzultuji to s lékaři. Za ta léta už se stali mými přáteli,” tvrdil Náhlovský za svého života. 

Trochu více světla do tohoto tématu ovšem vnesla jeho kamarádka Veronika Záhorská. “On byl celý život sám sobě lékařem. Málokdo ale věděl, že byl celý život chronicky nemocný. Od dětství své zdravotní neduhy léčil v ozdravovnách, později v lázních,” prozradila o svém celoživotním příteli.

Související články