Porsche získalo pole, Iron Dames zazářily v kvalifikaci

Porsche získalo pole, Iron Dames zazářily v kvalifikaci

Belgické Spa-Francorchamps při páteční kvalifikaci přineslo napínavé souboje o cenné příčky do startu. Přišlo také na dramatické chvíle, žluté a červené vlajky. Dodatečně se dodávaly penalizace, které připravily viníky o cenné místa na startu.

Okruh Spa – Francorchamps nabídl fanouškům pohled na zajímavou a velmi těsnou kvalifikaci mezi jednotlivými týmy v bitce o pole position, či o co nejlepší umístění na startu zítřejšího 6h závodu. Již od prvního tréninku bylo jasné, že mezi hlavní favority o získání pole position v kategorii Hypercar bude patřit Ferrari, které vyhrálo první trénink. Zřejmým a hlavním soupeřem se stalo Porsche týmu Penske Motorsport, které ovládlo druhý měřený trénink.

Kvalifikační pole bylo opravdu nabité, přičemž všichni piloti se v nejrychlejších kolech drželi v časech, kdy je od sebe dělilo maximálně 1.462 s.  Antonio Fuoco ve Ferrari dovezl týmu pole position, avšak po technické kontrole po kvalifikaci se zjistilo, že vůz nesplnil minimální hmotnost. Ferrari dostalo penalizaci, která je přesunula ze začátku na úplný konec startovního pole v kategorii. Pole position tudíž přejalo Porsche, které získalo výhodu na zítřejším startu, přičemž jsou známí svými skvělými starty. Kvalifikace byla velkým zklamáním pro tým BMW, který se s vozidlem číslo 15 nedostal ani do závěrečného Hyperpolu, přičemž druhé auto se do HP kvalifikovalo, avšak skončilo na posledním 10. místě.

V kategorii LMGT3 došlo na drama poté co Porsche s číslem 92 týmu Manthey PureRxcing skončil v bariéře. Jezdec ztratil v ikonických zatáčkách Eau Rouge – Raidillon kontrolu nad svým vozem a prudce bočně narazil do bariéry. Rána začinila, že vůz se rozletěl na několik částí. Jezdec byl převezen do zdravotnického centra, odkud později přišla zpráva, že řidič je otřesený, ale v pořádku. Kvalifikace tudíž byla pozastavena pro následné odklízení trati po několika kolech pod žlutou vlajkou. Po restartu se pole začalo rapidně zrychlovat a konečné výsledky dělily celkové pole pouze o 1.460 s. Na třetí příčce skončil tým WRT s vozem 46, jejich ztráta na leadera Hyperpole byla pouhých 0.383 s. Na druhém místě se umístil tým United Autosports, který se svými oranžovými McLareny tady ve Spa předvádí vynikající výkony. Později jim byla udělena penalizace za stejných důvodů jako tomu bylo u Ferrari. Na jejich místo tudíž povýšil Team WRT a třetí příčku získává tým Manthey EMA s vozem Porsche.

Pole position v kategorii LMGT3 získal tým Iron Dames. Ženská sestava dovezla první příčku, poté co domácí Sarah Bovy zajela bezkonkurenční kvalifikační čas 2:20.755. Sarah dodala, že jde o její první pole position na domácím okruhu v Belgii, a že toto vítězství v Hyperpole velmi prožívá. Poděkovala fanouškům, kteří tento výkon na tribunách pořádně a hlasitě oslavili.

V tuto chvíli si již musíme počkat na samotný 6h závod, který se pojede v sobotu od 13:00. Sledovat jej můžete na kanálech Eurosport nebo Sporty TV.

Kvalifikace TOP 5

MÍSTO ČÍSLO TÝM JEZDCI ČAS
                                                                               HYPERCAR
1. 5 PORSCHE PENSKE MOTORSPORT M. CAMPBELL / M. CHRISTENSEN / F. MAKOWIECKI 2:03.107
2. 2 CADILLAC RACING E. BAMBER / A. LYNN 2:03.115
3. 99 PROTON COMPETETION N. JANI / J. ANDLAUER 2:03.314
4. 12 HERZT TEAM JOTA W. STEVENS / C. ILOTT 2:03.384
5. 6 PORSCHE PENSKE MOTORSPORT K. ESTRE / A. LOTTERER / L. VANTHOOR 2:03.448
LMGT3  
1. 85 IRON DAMES S. BOVY / R. FREY / M. GATTING 2:20.755
2. 46 TEAM WRT A. AL HARTHY / V. ROSSI / M. MARTIN 2:21.138
3. 91 MANTHEY EMA Y. SHAHIN / M. SCHURING / R. LIETZ 2:21.285
4. 59 UNITED AUTOSPORTS J. COTTINGHAM / N. COSTA / G. SAUCY 2:21.293
5. 59 HEART OF RACING TEAM I. JAMES / D. MANCINELLI / A. RIBERAS 2:21.350

Zdroje článku:

Redakce SvětFormule.cz (Tereza Chvílíčková)
Sdílejte na:
Zavřít