KVÍZ: M*A*S*H, jeden z nejoblíbenějších sitcomů na světě

KVÍZ: M*A*S*H, jeden z nejoblíbenějších sitcomů na světě
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Není snad nikdo, kdo by neviděl alespoň jeden díl seriálu M*A*S*H. I díky skvělému českému dabingu ho televize vysílají takřka pořád a stále má sledovanost. Pojďte si vyzkoušet své znalosti o něm.

M*A*S*H je legenda. Poprvé se vysílal 17. září 1972 a diváci si ho natolik oblíbili, že vznikaly další a další díly a další a další série. Televizní stanice CBS ho divákům dopřávala až do roku 1983 a leckdo se s oblíbenými hrdiny jen těžce loučil. Doktoři z mobilní nemocnice v Koreji, kteří i přes všechny strasti a nebezpečí války sršeli vtipem, přirostli divákům k srdci. A z jejich představitelů se staly světové hvězdy.

Válečný komediální seriál

Natočit válečný komediální seriál chce hodně odvahy. Podobný sitcom jako M*A*S*H snad ani nenajdete. A pokud ano, rozhodně nebude tak povedený. Tým lékařů a dalšího personálu, kteří se snaží zachraňovat životy a poprat se s vlastními životy, činí totiž seriál tak neotřelým, zábavným a přitom leckdy zamyšleníhodným, že si ho zamiloval každý, kdo viděl byť i jen jeden díl. Když se řekne Hawkeye Pierce, B. J. Hunnicutt, Margaret Houlihanová, Max Klinger nebo Frank Burns, všichni rázem víme, o koho jde. Fascinující na seriálu M*A*S*H je, že umě střídá vážná témata s vtipnými a nenechá diváky dlouho zádumčivými. I to nejsmutnější nás nakonec dokáže díky skvělým výkonům herců a dokonalému scénáři pobavit.

Kritika války

M*A*S*H nevznikl jen pro pobavení publika. Cíl seriálu sice nemusí být divákovi na první pohled zřejmý, ale už po několika dílech mu to dojde – jde o kritiku války, patriotismu, ukázání síly jednotlivce a důraz na nutnost solidarity a soucitu s ostatními. Přitom se nevyhýbá ani hodně vážným tématům, jako je smrt. V podstatě je to taková černá komedie dělající si často legraci z války a přehnaného vlastenectví, která zejména českým divákům může být blízká i díky obdobným českým dílům, např. Černým baronům nebo Tankovému praporu.

Pojďte si s námi zavzpomínat na M*A*S*H a osvěžit si své znalosti – nebo se dozvědět něco nového.

Pokud jste i vy při vzpomínání na kultovní seriál M*A*S*H dostali chuť znovu se na něj podívat, máte možnost – každé ráno po 6. hodině ho vysílá FTV Prima. Několikrát také vyšel na DVD a dostupný je na streamovací platformě Disney+. Řada úryvků je také volně k vidění na internetu. M*A*S*H tu s námi tak zůstává i neuvěřitelných 52 let od své premiéry.