Opravit ledničku bude levnější než koupit novou. EU schválila nová pravidla pro právo na opravu

Žena se zděšením hledí na vodu, která vytekla z pračky Stock-Asso / Shutterstock.com

Mnoho Čechů se s tím již setkalo: Lednice, myčka nádobí nebo pračka se po pouhých pěti či šesti letech provozu porouchá. Přivolaný technik vás však varuje, že oprava se finančně nevyplatí a je lepší si pořídit nový spotřebič. V některých případech vám ani nemůže pomoci, protože nemá k dispozici potřebné náhradní díly. Tato situace by se však mohla v blízké budoucnosti změnit k lepšímu. Evropský parlament schválil nová pravidla, která mají usnadnit a zlevnit opravy spotřebičů. Cílem je omezit plýtvání a prodloužit životnost výrobků.

Přečtěte si také

Vyléváte nálev z mozzarelly a okurek? Chyba! Použijte je při vaření, dodají vašim jídlům jedinečný šmrnc

Návrh má usnadnit opravy

Evropský parlament schválil návrh, který má usnadnit opravy vadného zboží, snížit množství odpadu a podpořit sektor servisů elektra. Tento krok je důležitým aspektem přechodu na oběhové hospodářství, jehož cílem je zajistit efektivnější využívání zdrojů. Vyhazování opravitelného zboží totiž každoročně v Evropské unii vede ke vzniku 35 milionů tun odpadu.

Návrh podpořilo 590 europoslanců, pouze 15 bylo proti a 15 se zdrželo hlasování. Nová pravidla mají přinést udržitelnější spotřebu a prodloužit životnost výrobků. Pokud bude zboží opraveno v rámci záruky, záruční doba se automaticky prodlouží o další rok. I po uplynutí záruky budou výrobci povinni opravovat běžné domácí spotřebiče, pokud to bude technicky proveditelné a v souladu s unijními předpisy.

Nárok na náhradní zařízení během opravy

Významnou novinkou je právo spotřebitelů na zapůjčení náhradního zařízení po dobu opravy. Tento krok má zajistit, aby lidé nebyli bez potřebného vybavení, zatímco je jejich vlastní zařízení v servisu. Nárok na náhradní zařízení tak přispěje k větší spokojenosti zákazníků a zároveň podpoří trend oprav namísto nákupu nových výrobků.

Opravář v kuchyni opravuje troubu Friends Stock / Shutterstock.com

Na seznamu nebudou baterie

Nová norma se bude vztahovat pouze na výrobky uvedené v seznamu, který nezahrnuje baterie, jež jsou častým důvodem nefunkčnosti spotřebičů. Spotřebitelé však budou mít k dispozici online platformu s informacemi o závadách, cenách a době oprav, která jim pomůže nalézt a porovnat opravárenské služby v jednotlivých členských státech Evropské unie. Ty budou muset zavést opatření na propagaci oprav, například informační kampaně.

Po finálním schválení směrnice členskými státy a jejím zveřejnění v unijním věstníku budou mít země EU dva roky na její začlenění do svého právního řádu. Tato směrnice doplňuje další nově schválená unijní pravidla, mimo jiné o ekodesignu, podle nichž by měly být výrobky navrhovány tak, aby déle vydržely, a která zakazují likvidaci neprodaných oděvů a obuvi.

Zdroje: Kupi, Öko-Test, Ekonews