Matthew Little

11. 5. 2024

Komentář

Moje žena je úžasná. Vstává hodiny před sluncem, medituje, studuje, cvičí, má za sebou celý den v práci, stará se o nemocného otce a pak se stará o domácnost (kterou máme společnou) a pracuje dál.

A většinou to všechno dělá bez stížností. Ale některé dny se jí to nedaří. Nemá energii nebo se cítí trochu frustrovaná nebo na dně. Tehdy přijdu na pomoc já a řeknu jí, ať si dá túru.

Nenazval bych se hrdinou, ale divili byste se, kolik kilometrů jsem urazil díky této manželské povinnosti. Ať už se cítí jakkoli špatně, je unavená, vystresovaná nebo křečovitá, procházka po kopcích za naším domem ji vždy přivede zpět svěží, šťastnou a děkující mi za mou obrovskou inteligenci.

Jsme manželé už sedmnáct let a já jsem tenhle cyklus viděl už stokrát, takže mi možná přisuzuje příliš velké zásluhy – ale to jí nikdo nemusí říkat.

Moje žena bere svou chůzi dost vážně. Má speciální boty, zátěžovou vestu a staré lyžařské hůlky, které jí pomáhají rozhýbat ruce. Občas chodím s ní, ale nechodíme stejně. Ona táhne, já se vleču. Já se rád rozhlížím a courám, ona si to ráda namíří klusem.

Výzkumy ukazují, že moje žena není jediná, komu chůze výrazně zlepšuje náladu.

„Studie prokázaly, že chůze může zmírnit depresi, snížit úzkost a podpořit naše tvůrčí a kognitivní funkce,“ uvádí Conan Milner, autor článku o zdraví v Epoch Times.

Spisovatelé a hudebníci chodí na procházky, aby dosáhli průlomu ve své práci, obchodní manažeři chodí na procházky, aby si promysleli důležitá rozhodnutí, a někteří superchytří manželé chodí na procházky, aby se zamysleli nad svými nevysvětlitelnými nedostatky.

Chůze však není pouhé cvičení, je to základní fyziologická aktivita, na které závisí základní funkce vašeho těla.

Například váš lymfatický systém závisí na svalových kontrakcích, které zajišťují cirkulaci lymfy a odstraňování buněčných zbytků a dalších toxinů. Vaše tělo se také spoléhá na pohyb, aby se synoviální tekutina dostala do kloubů a zachovala se jejich pohyblivost. A k udržení svalové hmoty a zdraví kardiovaskulárního systému stačí jen lehký pohyb na nohou.

I když nemusíte chodit nekonečně dlouho, abyste dosáhli zdravotních přínosů, obecně je lepší chodit více než méně. Podle výzkumu, který byl nedávno zveřejněn v časopise JAMA Cardiology, stačí ke snížení rizika srdečního selhání ujít 2 000 kroků, tedy přibližně 30 minut chůze. Odborníci obecně doporučují pohybovat se v rozmezí 7 00010 000 kroků denně.

Chůze může být důležitým způsobem, jak snížit riziko mrtvice, demence, cukrovky, bolesti zadobezity.

Procházka po večeři může dostat kalorie do svalů místo do pasu a pětiminutová procházka každých 30 minut může odvrátit chorobné účinky přílišného sezení, uvádí Jessie Zhang.

Pokud chcete svou procházku vylepšit, můžete vyzkoušet:

Pokud nemáte ve zvyku chodit pryč od svých problémů, zkuste to příště, až se budete cítit mizerně. Podle jedné opravdu úžasné dámy je to geniální nápad.

Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.

Přečtěte si také

Studentské eurovolby vyhrála koalice Spolu před Přísahou s Motoristy a Piráty
Studentské eurovolby vyhrála koalice Spolu před Přísahou s Motoristy a Piráty

Studentské volby do Evropského parlamentu letos vyhrála koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) s 15,2 procenta hlasů.

Fiala: Palestinu nemá smysl uznat, když není jasné, kdo ji představuje
Fiala: Palestinu nemá smysl uznat, když není jasné, kdo ji představuje

Palestinu nemá smysl uznat jako stát, když není jasné, kdo a na jakém území ji představuje, řekl dnes premiér Petr Fiala.

Žádný chytrý telefon do 12 let, žádné sociální sítě do 15 let: Francouzi chtějí přísnější regulaci
Žádný chytrý telefon do 12 let, žádné sociální sítě do 15 let: Francouzi chtějí přísnější regulaci

Podle průzkumu se mnoho Francouzů obává dopadu sociálních sítí a chce přísnější regulaci. Šéf vlády Macron je také pro celoevropské stanovení věkové hranice pro dosažení plnoletosti v oblasti digitálních technologií na 15 let.

Čínská armáda zahájila manévry kolem Tchaj-wanu, ten je odsoudil
Čínská armáda zahájila manévry kolem Tchaj-wanu, ten je odsoudil

Čínská armáda dnes v okolí Tchaj-wanu zahájila cvičení, do kterého zapojila různé druhy vojsk.

Někdejší Trumpova rivalka v boji o stranickou nominaci řekla, že ho bude volit
Někdejší Trumpova rivalka v boji o stranickou nominaci řekla, že ho bude volit

Nikki Haleyová, která se do března ucházela o republikánskou nominaci do listopadových prezidentských voleb, dnes řekla, že svůj hlas dá Donaldu Trumpovi.