Modrooký herecký talent se pyšní úspěšnou a stabilní kariérou, v níž nalezneme jen málo přešlapů. Vždy prý dbal na radu své matky scenáristky, aby nikdy nepodceňoval kvalitu scénáře a pečlivě si vybíral. Dokázal si tak šikovně namíchat koktejl z rolí v umělečtějších projektech (Zkrocená hora, Mariňák, Zmizení, Okja, Noční zvířata) a zároveň čas od času spojí své jméno s velkým blockbusterem, aby se udržel v širším povědomí (Den poté, Princ z Persie: Písky času, Spider Man: Daleko od domova). K tomu si navíc dobře umí vybírat i kvalitně zpracované žánrové snímky (Zodiac, Zdrojový kód, Patrola, The Covenant nebo aktuální Hrozba smrti).

Slavná sestra mu nic nedarovala

Jake otevřeně přiznává vliv rodinného uměleckého zázemí, ovšem víc než protekce mu pomohlo samo tvůrčí prostředí, v němž vyrůstal. Doma ho kromě domu plného umělců „zpracovávala“ i starší sestra Maggie, jež bratříčkovi nic nedarovala. „Hráli jsme si se ségrou třeba na muzikál Cats. Dopadlo to tak, že já jsem seděl v koutě a představoval opuštěnou tichou kočku. Maggie stála uprostřed pokoje, zpívala a hrála jako o život. Byl jsem a vždycky budu její mladší bratr, na tom se prostě nikdy nic nezmění,“ vzpomínal.

Lekci mu dal i Paul Newman

Velkou životní lekci mu kupříkladu udělil také jeho kmotr a hollywoodská ikona Paul Newman. Mezi Jakeovy nejoblíbenější zážitky s filmovou legendou patří ten, když ho jeho kmotříček učil, jak neřídit auto. „Bylo mi patnáct, Paul byl u nás doma, protože na něčem zrovna dělal s mámou. Vzal mě na závodní dráhu, posadil na sedadlo spolujezdce a šlápl na plyn. Řítili jsme se asi stovkou a asi třicet metrů před zdí najednou zašlápl brzdu, strhnul volant a auto udělalo asi trojité hodiny. Pak se na mě podíval a říká: Tak tohle nikdy nedělej.“

Dopřát si trochu klidu

Všichni jeho herečtí kolegové popisují Jakea jako pracanta, který bere své povolání velice vážně. Často jde až na samu hranici možností, ať už se jedná o přípravu, rešerše nebo třeba proměnu fyzična. V průměru točí v podstatě víc než jeden film ročně. Dlouho se řídil pravidlem George Clooneyho, které praví, že na jeden velký film by měl vždycky připadnou jeden, který si natočí jen tak pro sebe.

Dnes Jake přiznává, že strávil spoustu let těžkou, intenzivní dřinou, kdy se zaměřoval až zuřivě jen na práci a na neustálý pohyb kupředu. Po čtyřicítce ho trochu dohnalo uvědomění, že by se měl zkusit těchto pracovních návyků aspoň trochu zbavit. „Prioritou by měla být rodina a přátelé, ne kariéra. A když už tohle říkám, asi z toho vyplývá, že to tak v minulosti jednoduše nebylo,“ svěřil se časopisu Esquire. Zároveň se učí, že ne všechno je odsouzeno k úspěchu, ale že i z neúspěchu se dá vytěžit pozitivní zkušenost.

V rámci své produkční společnosti Nine Stories kupříkladu více než čtyři roky vyvíjel v rámci HBO seriál, jenž měl být adaptací bestselleru Lake Success spisovatele Garyho Shteyngarta. Nicméně osud série je nyní ve hvězdách, jelikož HBO nakonec dalo od projektu ruce pryč – je totiž tematicky příliš podobný jeho jinému superúspěšnému seriálu z prostředí vysokých financí, Boji o moc. „Aspoň bude prostor pro to projekt nabízet jinde,“ komentoval to Jake pozitivně – navíc se během práce na adaptaci velice spřátelil s autorem knižní předlohy. A přátelství si herec velice cení.

Nedostatek důkazů

Brzy ale dostal příležitost si spravit (alespoň herecky) své seriálové choutky. V podstatě poprvé ve své kariéře se představí v hlavní roli seriálu: ten nese název Nedostatek důkazů (premiéra 14. června 2024) a vznikl v dílně Apple TV na motivy oblíbeného knižního soudního dramatu Scotta Turrowa. (To se dočkalo již poměrně povedené filmové adaptace v roce 1990. Ve snímku s českým titulem Podezření si tehdy hlavní roli zahrál Harrison Ford). Osmidílný thriller o prominentním chicagském obhájci, jenž se stane hlavním podezřelým v případu brutální vraždy, patří k nejočekávanějším seriálům letošního léta – mimo jiné také proto, že jeho hlavním tvůrcem je sám slovutný David E. Kelly (Ally McBeallová, Sedmilhářky).

Akční Jago na Broadwayi

Ačkoli se ve výše zmíněném projektu představí Jake spíš jako kravaťák, v poslední době se poměrně rád profiluje i jako akční hvězda. Po marvelovském běsnění v blockbusteru Spider Man: Daleko od domova přišel válečný The Covenant režiséra Gyue Ritchieho nebo Ambulance od Michaela Baye. Letos se pak představil ve vrcholné fyzické formě v „akčňáku“ Douga Limana, kde se postavil samotnému Conoru McGregorovi. Je tu navíc ještě jeden hrdina, o kterém stále sní. Před lety se totiž ucházel o roli Batmana v tehdy startující trilogii Christophera Nolana, který dal nakonec přednost Christianu Baleovi. „Christopher Nolan mi tenkrát zavolal a vysvětlil mi důvody, proč mě nakonec nechce obsadit. A toho si velmi cením. Nicméně snu o Batmanovi se nevzdávám, je to absolutní klasika a byla by to velká čest, kdyby se mi to ještě někdy povedlo. Když už mluvíme o rolích, které v minulosti ztvárnili jiní naprosto úžasní herci… příští rok si na Broadwayi zahraju Jaga vedle Denzela Washingtona, který bude hrát Othella. Když pomyslím na to, kdo všechno tuhle postavu ztvárnil přede mnou, mám z toho velký respekt a strach! Takže na to se připravuju právě teď a uvidíme, co dalšího přinese budoucnost,“ nechal se v únoru slyšet Jake.

Jake, David a Život

Americký sci-fi snímek s hororovými prvky natočil v roce 2017 Daniel Espinoza podle scénáře Rhetta Reese a Paula Wernicka, kteří dali světu kupříkladu komiksovou akční sérii Deadpool. Příběh filmu je modernější variací na klasické vesmírné dobrodružství Ridleyho Scotta Vetřelec. Kosmická loď vracející se z průzkumu Marsu zpátky na oběžnou dráhu Země totiž přiváží první možný důkaz o existenci mimozemského života. Na mezinárodní vesmírné stanici pak provádí první zkoumání pod dohledem lékaře-důstojníka Davida Jordana (Jake Gyllenhaal). Ze shluku několika buněk se ale vinou pokusů brzy stane nebezpečná a chytrá potvůrka, jež začne pozvolna likvidovat členy posádky. Úkol nezní přežít, ale zabránit „Calvinovi“, jak mimozemšťana familiárně přezdívají, aby se dostal na povrch zemský…

Jake je tento snímek velmi hrdý. „Pochopitelně že je to žánrový snímek s příběhem, který už ty byl, ale je rozhodně zvláštní tím, že se odehrává v podstatě celý ve stavu beztíže a kloní se spíše k hororu,“ říká a dodává, že natáčení v simulovaném stavu bez zemské přitažlivosti bylo poměrně zajímavé: „Visíte za nohy hlavou dolů nebo se točíte kolem své osy a do toho se snažíte vést s někým velmi vážný rozhovor. Někdy to byla legrace, někdy to bylo vyloženě divné.“ Ve snímku se kromě něj představuje i Ryan Reynolds nebo Rebecca Ferguson.

Jake Gyllenhaal

  • Jacob Benjamin Gyllenhaal se narodil 19. prosince 1980. Doma v Los Angeles už na něj čekala tříletá sestra Maggie (nyní rovněž známá herečka a režisérka). Otec úspěšných sourozenců Stephen Gyllenhaal je televizní režisér a matka Naomi Foner producentka, scenáristka a dramaturgyně.
  • Před kamerou se Jake objevil poprvé v roce 1991, v roce 1999 ztvárnil první hlavní roli v dramatu Říjnové nebe a hvězdou se stal díky kultovnímu bijáku Donnie Darko v roce 2001.
  • Jeho filmografie čítá víc než třicet snímků, mezi nimi například Zkrocená hora (nominace na Oscara), Mariňák, Princ z Persie: Písky času nebo Zmizení, Bojovník, Slídil či Spider Man: Daleko od domova.
  • Sedm let chodí s francouzskou modelkou Jeanne Cadieu, ale na veřejnosti se spolu téměř neobjevují. 

Zdroj: časopis TV Mini

Související články