11 geniálních způsobů, jak doma použít zubní pastu. Vyčistí bílé tenisky, brýle i stříbro

Houbička na mytí s nanesenou pastou v ruce nad umyvadlem Pradit.Ph / Shutterstock.com

Bílá zubní pasta se v domácnosti stane vaším nepostradatelným pomocníkem. Nahradí řadu drahých čisticích prostředků a efektivně s ní vyčistíte různé povrchy – od zdí, koberců a oděvů až po sklo či kov. Její schopnosti tím ale zdaleka nekončí. Prozkoumejte 11 šikovných triků, které zubní pasta zvládne.

Přečtěte si také

Způsobuje káva s mlékem trávicí potíže, nebo nám naopak prospívá? Vědci mají jasno!

1. Eliminuje zápach a odstraní skvrny z dlaní a nehtů

Zubní pasta účinně absorbuje pachy. Pomůže vám rychle a spolehlivě odstranit zápach z rukou po krájení česneku, cibule nebo ryb – a stejně dobře poslouží i dřevěnému prkénku na krájení. Na dlaně a nehty aplikujte pastu stejně jako mýdlo, důkladně promněte a opláchněte. Pokud zvolíte pastu s abrazivními mikročásticemi, zvládne i silně zašpiněné ruce a navíc vaše nehty vyleští.

2. Odstraní zatuchlinu z termosky

Pokud v termosce pravidelně nosíte kávu nebo čaj, časem začne být cítit charakteristickou zatuchlinou. I s tou si poradí obyčejná zubní pasta, která navíc vnitřek termosky vydezinfikuje a vyčistí. Rozmíchejte trochu pasty ve vodě, nalijte do termosky, zavřete, několikrát protřepejte a následně pečlivě vymyjte.

Nalévání kávy z termosky New Africa / Shutterstock.com

3. Rozzáří a vyleští stříbro i chrom

Zubní pasta je proslulým společníkem vlastníků stříbrných šperků. Funguje totiž jako perfektní čistič, který navrací lesk. Jednoduše naneste trochu pasty na houbičku, hadřík nebo zubní kartáček a šperk jemně vyčistěte, poté opláchněte a vysušte. Stejným způsobem aplikujte pastu na jakékoliv pochromované plochy, například vodovodní baterie. Naneste ji na hadřík a vyleštěte.

4. Obnoví bělost tenisek i zahradního nábytku

S pomocí zubní pasty snadno vyčistíte bílé gumové části tenisek, které budou za pár minut vypadat opět jako nové. Stačí rozetřít zubní pastu na znečištěná místa, chvíli nechat působit a poté důkladně vydrhnout houbičkou nebo zubním kartáčkem. Podobně obnovíte bělost třeba zažloutlým klávesám piana nebo bílým plastovým židlím a stolům.

  • Nákupní tip: Pokud v tomto případě s běžnou zubní pastou neuspějete, poohlédněte se v obchodech po oblíbených melaminových nano houbičkách, které jsou na čištění bílých předmětů i dalších míst v domácnosti jako stvořené. Na internetu je seženete např. od značek Vileda, Alori či NanoConcept. Koupit se dají jednotlivě (za cenu cca 10 Kč/ks) i po velkých 100ks baleních, kde vás jedna vyjde i na méně než 2 koruny.

5. Zabrání mlžení brýlí i zrcadel

Tento trik ocení všichni nositelé brýlí, kteří se často potýkají s jejich mlžením. Skla brýlí jemně potřete zubní pastou a vyleštěte dočista. Takto pasta funguje také na mlžící se zrcadla v koupelně.

6. Zlikviduje skvrny z koberce a oblečení

Zubní pasta si v mnoha případech poradí i s odolnějšími skvrnami na koberci od bláta, rozlité kávy, džusu či vína. Stačí ji trochu vetřít na znečištěné místo, nechat pár minut působit a poté důkladně vydrhnout kartáčkem. Zbytky pasty odstraňte z vláken čistým hadříkem. Doporučujeme nejprve vyzkoušet na menším kousku koberce, aby nevznikla nežádoucí skvrna. Stejným způsobem se zbavíte zažloutlých míst od potu na bílém oblečení nebo fleků od rtěnky. Malé množství pasty naneste přímo na nečistoty a důkladně třete, dokud skvrna nezačne mizet. Pak oděv vyperte běžným způsobem v pračce.

Skvrna na bílé košili ThamKC / Shutterstock.com

7. Napomáhá léčbě oparů i akné

Použití zubní pasty na pupínky je poměrně známým a často využívaným způsobem, jak se nepříjemného akné zbavit a pupínek co nejrychleji vysušit. Věděli jste ale, že je zubní pasta stejně účinná při oparech? Sáhněte po ní ovšem pouze v počátcích, kdy se opar teprve tvoří a nevznikají puchýřky a otevřené ranky, které by pasta spíše podráždila.

8. Zmírňuje štípance od hmyzu

Poštípali vás komáři či jiný bodavý hmyz a nic z domácí lékárničky nezabírá, nebo zrovna nemáte po ruce žádný léčivý gel? Vyzkoušejte zubní pastu. Zbavuje nepříjemného svědění a pomáhá zmírňovat otoky. Pastu na postižené místo aplikujte několikrát denně.

9. Vyčistí žehličku na prádlo i na vlasy

Zubní pasta si hravě poradí s připáleninami, např. na povrchu žehličky, žehličky na vlasy nebo kulmy. Podobně jako v ostatních případech ji naneste na povrch, rozetřete a dočista vytřete čistým hadříkem.

10. Smyje pastelky ze stěny i fixy ze stolu

Na všechna nechtěná umělecká díla svých ratolestí použijte zubní pastu. Snadno s ní odstraníte pastelky ze zdi. Místo opatrně otírejte vlhkým hadříkem s pastou, dokud malůvky nezmizí. Pastou vyčistíte i fixy (včetně těch lihových) z dřevěných povrchů.

Holčička si s maminkou kreslí u stolu Yuganov Konstantin / Shutterstock.com

11. Vyleští světla u auta

Vlivem opotřebení dochází u světel k častému zažloutnutí a zmatnění, což může mít negativní vliv na bezpečný provoz vozidla. Průhlednost světlometům ovšem velice snadno navrátíte pomocí zubní pasty, která jim prodlouží životnost. Zubní pastu naneste na jemný hadřík a šetrně světla vydrhněte a vyleštěte.

Napište nám do komentářů, jestli jste vyzkoušeli některý z těchto způsobů použití zubní pasty.

Zdroj: Kupi, Healthline