Polární záře ozdobila oblohu po celém světě. Podívejte se na výběr nejlepších fotografií

Polární záře vytvořila neuvěřitelnou podívanou pro pozorovatele oblohy po celém světě. Lidé na sociálních sítích sdílí své dojmy a fotografie. Geomagnetická bouře, díky níž je polární záře vidět, má ale i negativní efekt. Podle Amerického národního úřadu pro oceán a atmosféru může ovlivnit například GPS a rozvodné sítě.

Na řadě míst zeměkoule včetně Česka byla v noci na sobotu vidět polární záře. Americký národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) již v pátek vydal varování před silnou sluneční bouří, která s sebou nesla riziko ovlivnění komunikace, GPS a rozvodných sítí, uvedl web Sky News.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Odvrácená strana Měsíce je jiná, než si myslíme, píše CNN. Tajemství má rozlousknout čínská sonda

Polární záře patří mezi nejkrásnější přírodní úkazy na obloze a jsou celkem běžné v polárních oblastech, kde jsou viditelné po celé obloze. Pokud jsou k vidění v nižších zeměpisných šířkách, mohou si je nezkušení pozorovatelé podle odborníků splést se září měst.

„Zda jde opravdu o polární záři, se dá velmi jednoduše ověřit na mobilním telefonu. Pokud si ji vyfotíte, mobil vám ukáže barvu daleko lépe, než je viditelné pouhým okem. Někdy bývají na fotce vidět i takzvané barevné sloupy, což také dokazuje, že jde o polární záři,“ sdělil Jakub Rozehnal, ředitel organizace Planetum zaštiťující pražské planetárium a hvězdárny.

Polární záře uchvátila mnoho lidí a ti nyní na sociálních sítích sdílí své fotografie. „Obrovská světelná show viditelná pouhým okem. Jasná červená, růžová a zelená barva pokrývá celou oblohu,“ napsal jeden z uživatelů na sociální síti X. „Něco takového jsem v životě neviděl. Vidět to na vlastní oči bylo neuvěřitelné,“ napsal další uživatel.

„Nikdy by mě nenapadlo, že v Alabamě uvidím polární záři na vlastní oči, ale sny se stávají skutečností,“ napsala další uživatelka. „Nemůžu uvěřit, že mám teď fotku, na které já a moje kočka obdivujeme polární záři na mé vlastní zahradě,“ popsala další uživatelka na síti X.

Na snímky z různých částí světa se můžete podívat v galerii v úvodu článku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Astronauti se připoutávali ke křeslům, pak přišlo zklamání. Let Boeingu do vesmíru byl odložen

Tagy:
sociální síť Alabama Česko polární záře Sky News Národní úřad pro oceán a atmosféru Planetárium Praha