Životem zkoušená kráska Milena Dvorská: Trable s StB a nenávist vlastní dcery

Milena Dvorská
Zdroj: se souhlasem Prima Max
Byl jednou jeden král: Já I. (Jan Werich) má tři dcery. Když se jich jednoho dne zeptá, jak ho mají rády, Maruška řekne, že jako sůl...Původní záměr byl, že se pohádka Byl jednou jeden král ponese ve vážnějším duchu. S příchodem Jana Wericha se ale vše změnilo. Autor scénáře Jiří Brdečka vycházel při psaní ze zahraničních verzí tohoto příběhu. Vypráví se totiž hned v několika kulturách.Kostýmy pohádky Byl jednou jeden král byly stylizovány do období renesance.
+ 3 fotky+ 4 fotky

Milena Dvorská alias Maruška z pohádky Byl jednou jeden král sice věděla, že je sůl nad zlato, spoustu dalších věcí ale určitě netušila. Třeba to, že je v hledáčku StB. Nebo, že ji bude vlastní dcera nenávidět až za hrob. A to nebylo zdaleka vše...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 05. 2024 11:00

Milena Dvorská se měla původně stát zdravotní sestrou. V patnácti letech ji ale objevil Jan Werich, a to díky tomu, že si přišla do divadla v Prostějově pro autogram. Pak přišla výše zmíněná pohádka, Anděl na horách a další snímky jako Marečku, podejte mi pero či Vesničko má středisková.

Matka samoživitelka Milena Dvorská

Otec dcery Lucie, bulharský student režie Orfei Cokov, dítě nikdy nechtěl. Sice se vzali, ale záhy zjistili, že si každý z nich představuje život trošku jinak. Šlo hlavně o to, že on chtěl pracovat a žít v rodné zemi, Milena zase preferovala Prahu. A tak po dceřině narození zůstala na její výchovu herečka zcela sama.

Naštěstí jí pomáhala matka, Lucii si vzala k sobě domů do Prostějova. To byla ale chyba. Lucie se postupně vůči své matce zatvrdila. Vyčítala jí, že se o ni dostatečně nestarala. Zpět si ji vzala v šesti letech, kdy byla provdaná za Josefa Krause, který pracoval u filmu.

Nesmělý nápadník Krampol

Kdyby nebylo Mileny, možná by se Jiří Krampol nestal hercem. Měl být do ní platonicky zamilovaný. Když ji uviděl v pohádce Byl jednou jeden král, ihned si podal přihlášku na DAMU. Chtěl jí být nablízku. Jenomže první setkání neproběhlo tak, jak si představoval. Nesměle ji oslovil na chodbě. Herečka ho však bez pardonu poslala do míst, kde slunce nesvítí. A bylo po romanci.

V hledáčku StB

Dle odtajněných záznamů měli agenti tajné policie považovat Milenu Dvorskou za vyloženě negativně nastavenou osobu vůči režimu. Pod krycím jménem Miluše na ni začali sbírat informace i pomluvy. Nakonec dospěli soudruzi k názoru, že rozkrádá socialistický majetek. A to jí mohlo pořádně zavařit.

Šlo o představení z roku 1979, na něž se přišli podívat studenti pražského gymnázia. Ti pak vedení předali 4500 Kčs na podporu herečky Dvorské. StB usoudila, že to byla náhrada za pokutu, kdy schválně nastoupila pozdě na vystoupení pořádané k výročí VŘSR. Sice se za ni postavil i kovaný komunista Josef Větrovec, ale nebylo to nijak platné. Prostě "kradla" socialistický majetek. Záhy poté začaly chodit do divadla anonymní dopisy. Herec Jiří Němeček, který se Mileny také zastal, chtěl anonyma najít a zmlátit. StB nakonec o ní nasbírala přes 130 stránek. Rozkrádání jí ale nakonec neprokázali.

Dcera Mileny Dvorské se chytla sekty

Dcera Mileny Dvorské v dospělosti propadla sektě, kterou vedl Parsifal Immanuel, skutečným jménem Jan Dvorský, který se stal jejím manželem. Měli osm dětí, které ani neposílali do školy. Za to a hlavně za fakt, že spoustu důvěřivých lidí připravili o peníze, jim hrozilo trestní stíhání, takže raději prchli do ciziny. S matkou se nikdy nesmířila. Nenáviděla ji natolik, že jí odmítla ukázat vnoučata. Milena tak poznala jen nejstarší Julii, která od kultu utekla a stačila ji navštívit těsně před smrtí.

Herečka zemřela v roce 2009. Prohrála boj s rakovinou a Parkinsonem. Ani na její pohřeb se dcera Lucie nedostavila.

Na film Byl jednou jeden král s Milenou Dvorskou se můžete podívat v sobotu 11. května v 18:15 na Prima MAX.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Milena Dvorská
Ženy.iprima.cz: Milena Dvorská se stala matkou během studí. Dcera ji nenáviděla. Krampol po ní toužil
Prahain.cz: Milena Dvorská rozkrádala socialistický majetek, udeřila StB. Na herečku toho nasbírala tuny
Vlasta.cz: Smutný život Mileny Dvorské z Byl jednou jeden král - O dceru ji připravila sekta, vnoučata nikdy neviděla

Superstar Alžběta Kolečkářová o smrti milovaného partnera: První půlrok jsem jenom brečela a bránila naše děti

Superstar Alžběta Kolečkářová o smrti milovaného partnera: První půlrok jsem jenom brečela a bránila naše děti

Související články

Další články