Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.
City Hunter | 2024
csfd  imdb  kinobox
US premiéra: 25.04.2024
CZ premiéra: 25.04.2024
režie: Júiči Sató
hrají: Rjóhei Suzuki, Misato Morita, Masanobu Andó

City Hunter: Recenze


ikona
imf
city hunterjackie chankomiksnetflix
Kreslený detektiv trochu jinak, ale s jasně rozeznatelnou historickou DNA. 
City Huntera možná znají fandové Jackieho Chana, protože právě hongkongská superhvězda, velmi populární v Japonsku, stála za první hranou adaptací soukromého očka Rya Saeby, věčného sukničkáře, co vždycky střílí do černého. Jackieho verze byla regionálně vykořeněná, možná i proto, že se odehrává z drtivé většiny v mezinárodních vodách a je castingově dost kosmopolitní. Jako bláznivá akční komedie ujde, jako věrná adaptace už poměrně skřípe. Ryo je elegán, ostrostřelec a mistr bojových umění. Mohli bychom o něm říct, že je japonský John Wick, ale to by nesměl být tak trochu magor, snít neustále o ženských ňadrech (většina z nich je ale mimo jeho dosah navzdory spíše ironické přezdívce “největší hřebec ze Shinjuku”). 
 
 

Čtyřicetiletý Ryohei Suzuki si ho ovšem zahrál s chutí a velkým přehledem. Zvládá vypjaté akční scény, ať už jde o přestřelky nebo držkovou, nevypadá směšně ve spodním prádle nebo za volantem prťavého Mini a neustále osciluje mezi parodií na schopné detektivy a někým, kdo má reálnou šanci jakýkoliv případ vyřešit. Po smrti jeho kamaráda a ex-policajta se novou parťačkou stává naivní, ale šikovná Kaori, která neustále flirtujícího Saebu v manze tu a tam přetáhne obrovským kladivem, což je i v hrané verzi ke konci lišácky akcentováno.
 

Je to celé hrozně banální a zpátečnické, ale všechny ty sexistické vtípky a hloupá zápletka s drogou, po níž mají uživatelé superschopnosti, možná potopí západní Project Power, ale v japonské akční komedii vypadá vlastně docela krotce, protože hlavní slovo mají slovní i jiné exhibice protagonisty. Kdo čeká na třeskutou akci, ten může být po slibném rozjezdu trochu zklamaný, je to pořád “jen” detektivka s tradiční japonskou logikou, takže spousta vtípků vám přeletí přes hlavu kosmickou rychlostí.
 

A přesto City Hunter vykouzlí úsměv na tváři, protože jeho bezelstně upřímný a neprůstřelně schopný hrdina nechá vzpomenout na jednorozměrné devadesátkové geroje, ať už ty z Hongkongu, Francie nebo USA. Ti sebejistí hrdinové s nadpřirozenou schopností kosit protivníky slovy i olovem, strhávat z holek kalhotky na dálku a zároveň sami sebe ve správný okamžik shodit. Je to retro, ale v japonském stylu za solidní peníze vám řemeslné wasabi tak akorát okoření průhledné dialogy nebo očekávatelné zvraty. 
 

Dvě hodinky utečou jako voda a já bych se vůbec nedivil, kdybychom byli na startu série několika filmů. Jen tomu zatím ta čísla moc neodpovídají, ale můžeme si držet palce. Po spíše vážně pojatém jihokorejském seriálu z roku 2011 je totiž netflixovská adaptace návratem k duchu původní mangy, mírně ztřeštěnému a obhroublému, což v dnešní sešněrované době vlastně působí svěžím dojmem. 
  
Hlavní kouzlo je ale v tom velmi jednoduchém konceptu, kdy mladá Kaori je v podstatě divákem, co si nechá všechno vysvětlit a střídavě obdivuje a střídavě se děsí přerostlého dítěte Saeby, vyzbrojeného obřími bouchačkami, trenčkotem a přepáleným egem, jež mu umožňuje se vrhat do sebevražedných situací. A protože je to komiks a ještě k tomu japonský, vedou ze slepých uliček nečekané zkratky a nikdo tu nelituje desítky padlých pěšáků a stovky vystřílených nábojů.
 
 

Přehrajte si trailer
City Hunter je ideově béčko, ale s áčkově solidní fazónou, japonsky zručnou akcí a charismatem autentických tokijských uliček a klubů. Na víc než šestku ten kosmopolitní gulášek od japonského chefa sice neutáhnu, na to je příliš rozdrobený a neuchopitelný, ale na rovinu přiznávám, že jsem si to vlastně užil, protože pro ty žánrové rutinky, “akčňáky vysílané po desáté” mám vlastně slabost. A nemá to nic společného s vypínáním mozků nebo sekundárním displejem při nekonečném scrollování sociálními sítěmi. City Hunter mě naopak svým bláznivým světem s poťouchlými vnitřními pravidly a honbou za hlubokými svetrovými výstřihy přikoval k obrazovce a nutil fandit poděsovi, co vypadnul z osmdesátek a zdánlivě nemá v současném světě místo. A přece tu je. 
 
 

Verdikt

avatar6/10

imf

Domácí hraná adaptace potrhlé japonské mangy, která jako by vypadla z jiného světa, ale přesto je ozdobená moderní akcí a předvídatelnými dějovými zákruty. Ryo Saeba je svéráz, ale třeba vám jeho metody, příjemně vonící devadesátkami, nakonec zachutnají.


Podobné filmy


Hodnocení redakce

  • avatar5/10

    Cival

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace