Hlavní obsah

Proč mě partner sexuálně nepřitahuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná už jste se svým partnerem nějaký ten čas, a přestože si stále dobře rozumíte, po intimní stránce to mezi vámi vázne. Pokud máte pocit, že už vás prostě nepřitahuje tolik jako dříve, pak pro vás máme několik rad, jak intimní problém řešit.

Foto: Profimedia.cz

Intimita hraje ve vztahu důležitou roli.

Článek

Sexuální přitažlivost je velmi individuální záležitost. Zatímco u někoho je intimita zakořeněna ve fyzickém vzhledu, u jiného sehrává mnohem důležitější roli inteligence či osobnost. K tomu je navíc nutné přičíst čas, který po letech může způsobit, že i přes veškerou souhru vzájemná touha vyprchá.

Když se jedná o váš problém, který se druhého netýká

Pravda je ta, že s nedostatkem sexuální přitažlivosti nemusí mít nic společného váš protějšek. Libido je dynamické a existují vnější faktory, které ho ovlivňují. Sexuální život například ničí chronický stres a z něho vyplývající hormonální nerovnováha, a to konkrétně kvůli nadbytku hormonů kortizolu a adrenalinu.

Hormonální změny přitom mohou způsobit i jiné emočně vypjaté stavy či některé léky. Pokud vás tedy přestane protějšek přitahovat, nejprve zvažte možnost, zda za to nemůže vaše vlastní rozpoložení.

Když to souvisí s druhým

Existuje hned několik scénářů, proč vás protějšek již nepřitahuje.

1. scénář: Často se tak děje po nějaké době, kdy vyprchala prvotní přitažlivost a ve vztahu začal převažovat stereotyp či provozní mód.

V ten okamžik na řadu často začnou přicházet nejrůznější výmluvy se stylu: „Jsem moc unavená/ý“ nebo „Bolí mě hlava“ apod.

Tajemství přitažlivosti aneb Jak zvýšit svou atraktivitu na základě vědeckých poznatků

Sex a vztahy

Je dobré zkusit nalézt pravý důvod, proč vás druhý již nepřitahuje tolik jako dříve. Zda je to kvůli jeho zanedbanému vzhledu či nedostatečné hygieně, nebo se ve vašem okolí objevil někdo další … Tou stěžejní otázkou tedy je: Souvisí náš problém s nedostatkem přitažlivosti, či ztrátou lásky?

Pokud si dokážete upřímně odpovědět, měl by přijít na řadu otevřený rozhovor s protějškem. Měli byste mu otevřeně říct, co cítíte a co vás trápí. Na základě tohoto rozhovoru zjistíte, zda má vaše situace nějaké řešení, či zda vůbec chcete, aby se do vašeho vztahu opět vrátily intimnosti.

2. scénář: Někdy se tak stane i přesto, že vám na partnerovi stále záleží a rádi s ním trávíte čas, a tedy máte mezi sebou vybudované velmi silné emocionální pouto.

Často se to děje partnerům, mezi kterými to ani na začátku vztahu příliš nejiskřilo. Jejich intimita a přitažlivost se vyvinula až v průběhu poznávání a díky vzájemnému porozumění. Podle odborníků je to dáno tím, že když si k někomu vytvoříme silné citové pouto, máme tendenci ho považovat za atraktivnějšího. Bohužel i to může být jen dočasný stav, jelikož je víceméně tato intimita založena na rozumu.

Pomoci vám také může jedině otevřený rozhovor o tom, co cítíte. Někdy vám nezbude nic jiného, než se smířit s tím, že váš následující společný život se zaměří na jiné aspekty než na sex. Důležité je, abyste se i nadále oba dva cítili dobře.

3. scénář: Rozdílné sexuální preference. Někdy se může stát, že přes vzájemné porozumění i přitažlivost začnete mít po čase odlišné sexuální potřeby. Je možné, že vaše běžné milování pro vás bude již příliš nudné a začnete toužit po experimentování, zatímco váš protějšek nebude mít chuť cokoliv měnit.

Jakmile ale jednou začnete potlačovat své touhy, je velká pravděpodobnost, že se velmi zásadně naruší vaše vzájemné pouto.

Jak v dlouhodobém vztahu opět zažehnout sexuální jiskru

Sex a vztahy

Proto je důležité problém neignorovat a snažit se ho co nejdřív řešit. Musíte tedy sdělit svému partnerovi, co se vám na milování s ním líbí a co byste rádi změnili či zkusili, a to samé žádat od něj. Jedině tak vám společná intimita začne opět přinášet vzájemné potěšení.

Někdy může pomoci společně prozkoumat různé možnosti, které vás oba uspokojí, a následně spolu učinit dohody. Je možné, že zjistíte, že vám bude vyhovovat spíš otevřený vztah, nebo že pro vás oba bude mnohem smysluplnější vztah ukončit a jít si vlastní cestou.

Pomoci může párová terapie

Pokud ke svému protějšku i při nedostatečné intimitě chováte city a neradi byste vztah ukončili, pak tím nejlepším, co pro sebe můžete udělat, je vyhledat párovou terapii. Psycholog vám může nabídnout nestranný pohled, ale také praktické strategie a nástroje, které vám pomohou pochopit gró problému a snáze tak nalézt to nejlepší řešení.

Mediace od třetí strany navíc může být velmi užitečná v upřímnější, empatičtější a efektivnější komunikaci.

Čím podpořit chuť na milování

Sex a vztahy

Nudu v ložnici zažívá až 40 procent Češek. Receptů, jak s ní bojovat, mají hned několik

Sex a vztahy
Související témata:

Výběr článků

Načítám