Rusové chtějí rozptýlit ukrajinské síly, míní ISW. Taktiku použila i Ukrajina

V Charkovské oblasti pokračují boje o Strileču, Pylnu, Borysivku, Olijnykove a Ohirceve. Dále probíhají také protiofenzivní opatření v osadách Lypci a Vovčansk a v jejich okolí, oznámil v pátek pozdě večer ukrajinský generální štáb. Podle Institutu pro studium války je pravděpodobné, že se Rusové snaží rozptýlit ukrajinské síly.

Generální štáb oznámil, že ukrajinské obranné síly operují na předem připravených obranných liniích. Cílem je narušit ruskou ofenzivu a zničit postupující ruské jednotky, které prolomily ukrajinskou obranu.

Rusové nejdříve tyto obce ostřelovali. Následně se za použití těžké bojové techniky pokusili dostat přes hranici, ale Ukrajincům se podařilo zastavit jejich postup a zničit jedno bojové vozidlo pěchoty, přiblížila zahraniční zpravodajka ČT Darja Stomatová.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek večer ve svém pravidelném hlášení řekl, že Kyjev vyšle k obraně Charkovské oblasti více vojáků.

Rusko podle svého ministerstva obrany v Charkovské oblasti obsadilo pět příhraničních vesnic. Moskva také tvrdí, že Ukrajina za posledních 24 hodin v bojích v různých částech země ztratila stovky vojáků a že její jednotky obsadily i jednu vesnici na východě Doněcké oblasti. Tyto informace se nedají nezávisle ověřit.

Studio Víkend: Darja Stomatová o dění v Charkovské oblasti (zdroj: ČT24)

Ruské ostřelování Charkovské oblasti si za uplynulý den vyžádalo tři životy a několik zraněných. Na třicet obcí a osad se stalo terčem útoků, uvedl podle agentury Ukrinform na Telegramu šéf charkovské správy Oleh Syněhubov. Mezi zraněnými je podle úřadů i jedenáctileté dítě a také dvojice policistů, kterým zranění způsobil výbuch miny.

Za posledních 24 hodin podle Syněhubova ukrajinské síly jen na frontovém sektoru u města Kupjansk na východě Charkovské oblasti odrazily třináct útoků, ve slobožanském sektoru dalších devět.

Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj v sobotním večerním videu uvedl, že vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj ho informoval o vývoji na bojišti v sobotu ráno a pak znova večer. Zejména boje u obce Pokrovsk v Doněcké oblasti jsou podle Zelenského „velmi obtížné“. Denně tam dojde zhruba ke třiceti střetům mezi ukrajinskými a ruskými silami, píše server Ukrajinska pravda.

Průlom Washington nečeká

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) dosáhly ruské síly takticky významných úspěchů. Pravděpodobně se jedná o počáteční fázi ofenzivní operace, která má za cíl zaměstnání ukrajinských jednotek, které by mohly být nasazené v jiných kritických sektorech fronty.

Podobnou taktiku použili i Ukrajinci, když se Rusové chystali k útoku na Kupjansk, řekla Stomatová a připomněla útok na Bělgorodskou oblast, kterou podnikli ruští dobrovolníci bojující na straně Kyjeva.

Rusové vědí, že Ukrajina má nedostatek lidí i techniky, upozornil zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Zpravodaj ČRo Dorazín o bojích v Charkovské oblasti (11. 5. 2024) (zdroj: ČT24)

„Je možné, že se Rusové připravují na velký útok na Charkov,“ řekl John Kirby, poradce Bílého domu pro národní bezpečnost. Bílý dům podle něj očekává, že ruské síly zintenzivní palbu, přesunou do Charkovské oblasti další jednotky a pokusí se vytvořit malé nárazníkové pásmo podél ukrajinské hranice. 

Ruská armáda se na ofenzivu v Charkovské oblasti připravovala během dlouhého otálení při schvalování další podpory Ukrajině v americkém Kongresu, prohlásil Kirby.

Bílý dům ukrajinským silám důvěřuje a nepřetržitě pracuje na tom, aby Ukrajině pomohl s vojenským vybavením a zbraněmi. Spojené státy jsou si jisté, že příliv schválené vojenské pomoci umožní Ukrajině v roce 2024 odolat ruským útokům, a proto neočekávají žádný výrazný průlom ruských sil, zdůraznil Kirby.