Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
11. května 2024 12:19
Čas čtení 0:57

Zuzana Čaputová dostala v Kyjevě od Zelenského nejvyšší státní vyznamenání

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Čaputová zase Zelenskému udělila Řád bílého dvojkříže 1. třídy.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v pátek během rozlučkové návštěvy Ukrajiny setkala v Kyjevě s tamním prezidentem Volodymyrem Zelenským. Poděkovala mu za vzájemné přátelství a spolupráci.

Po schůzce si Čaputová převzala z rukou Zelenského nejvyšší ukrajinské státní vyznamenání Řád knížete Jaroslava Moudrého 1. třídy. Ukrajinskému prezidentovi zase udělila slovenské státní vyznamenání Řád bílého dvojkříže 1. třídy.

Čaputová připomněla, že za uplynulých pět let v prezidentském úřadě navštívila Kyjev čtyřikrát. Současnou cestu podle svých slov považuje za možnost rozloučit se s prezidentem Zelenským.

„Naše prezidentské mandáty i politické příběhy začaly přibližně ve stejné době. Za tu dobu jsme měli možnost se sblížit, hodně si povídat a vzájemně se poslouchat. Ze vztahu oficiálního se stal přátelský a já jsem za to vděčná,“ uvedla prezidentka.

Zelenského vnímá jako lídra země, který brání svou budoucnost a právo o ní samostatně rozhodovat. Ukrajinský prezident podle ní brání principy a pravidla, které zaručily evropskému kontinentu desetiletí míru a které dnes Ruská federace v jeho zemi tak flagrantně pošlapává.

Prezidentka uctila oběti ruské agrese na Ukrajině

Slovenská prezidentka položením kytice rudých růží k památníku Andělé vítězství uctila památku 118 obětí bojů u obce Moščun, které se odehrály v prvních dnech ruské invaze.

22. března 2024 14:00 Čas čtení 3:29 Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou? Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou?

„Přišla jsem do země, ve které je válka, těžká situace a obrovské lidské utrpení. Moje rozlučková návštěva je také příležitostí zprostředkovat toto poselství k nám domů. Zároveň jsem ráda, že sem můžu přinést dobré zprávy ze Slovenska, které se týkají pomoci Ukrajině,“ uvedla Čaputová.

čaputováčaputováčaputová
Zobrazit galerii
(3)
Domů
Sdílet
Diskuse