Vlastimil Brodský se narodil 15. prosince 1920 v Hrušově nad Odrou do úřednické rodiny. Ačkoliv byli oba rodiče nadšenými ochotníky, lásku k divadlu získal Vlastimil až v pozdějším věku.

Brodský měl v té době raději tanec a Freda Astaira. Ve čtrnácti se s rodinou přestěhoval do Prahy, kde se naučil stepu a jako gymnazista tančil v nočních barech.

Následně se přeci jen rozhodl zkusit divadelní prkna. Začínal v Herecké škole E. F. Buriana.

Jako profesionál poté následně prošel Větrníkem, Pražským dětských divadlem Míly Mellanové, Pražským divadelním studiem, Nezávislým divadlem, Divadlem satiry a s pomocí Jiřího Frejky nakonec na dlouhé roky zakotvil ve Vinohradském divadle (1948 – 1984).

Po odchodu na odpočinek občasně hostoval také na scéně Národního divadla.

Ačkoliv nebyl Brodský zrovna typický krasavec, o zájem žen rozhodně neměl nouzi. Jeho svodům podlehla dokonce herečka Jiřina Jirásková, která s ním prožila krátký vztah.

Dvojice se prý měla i brát, ale herec z toho nakonec vycouval. „Vymluvil se na to, že mu zemřela babička, a on by se styděl, kdyby v tom smutku měl prožít tak velké štěstí,“ prozradila kdysi Jirásková Blesku s tím, že si je jistá, že babička byla zcela v pořádku a Vlastimil si historku vymyslel.

Krátce po rozchodu se Brodský oženil s tanečnicí a baletkou Boženou, které se přezdívalo Bíba. Herec s ní zplodil syna Marka, přesto jim manželství ale nakonec nevydrželo, jelikož Bíba odmítla tolerovat jeho časté nevěry.

Osudovou ženou herce byla herečka Jana Brejchová. Páru se narodila dcera Tereza a jejich láska trvala téměř dvacet let.

Rok před natočením Babího léta měl velkou mozkovou příhodu

Naprosto legendární se stal velkofilm Noc na Karlštejně, kde si oba zahráli hlavní role. Jenže ani Brejchová se neuměla smířit s životním stylem přelétavého herce a našla útěchu v náruči svého kolegy Jaromíra Hanzlíka.

Brodský si chvilku myslel, že ho manželka chce pouze vytrestat a po čase se k němu vrátí, to se ovšem nestalo.

„Rozešli jsme se po vzájemné dohodě. Oba jsme pochopili, že ona mě nemůže vystát,“ napsal herec ve své knize.

Vlastimil Brodský se v roce 2002 rozhodl na své milované chalupě ve Slunečné ukončit svůj život. Podle Terezy Brodské mohlo jeho rozhodnutí předcházet zdravotní kolaps, který její tatínek prodělal.

„Málokdo ví, že tatínek měl rok před natočením Babího léta velkou mozkovou příhodu. Tenkrát byl převezen do Vojenské nemocnice a ten rozsah toho krvácení byl tak velký, že pan profesor Beneš říkal, jestli má vůbec smysl ho operovat. Pan profesor Beneš ho nakonec odoperoval a tatínek do roka natočil Babí léto, což byl úplný zázrak,“ prozradila kdysi herečka Blesku.

„Myslím, že tatínek se pak bál, aby se ta situace znovu neopakovala. Myslím, že ho taky zasáhlo, když viděl pana Horníčka v nemocnici, kde za ním byl se Stellou Zázvorkovou a viděl tu bezmoc těch lidí. Když je člověk odkázanej na pomoc druhých. A to si myslím, že tatínek nechtěl,“ vysvětlila Brodská nejpravděpodobnější verzi myšlenek jejího zesnulého otce.

Ačkoliv od smrti oblíbeného herce uplynulo dvaadvacet let, fanoušci na Vlastimila Brodského stále s láskou vzpomínají. Díky množství filmů, které během své úspěšné kariéry natočil, na něj ani budoucí generace nezapomenou.

Související články