Nové gorilí mládě z pražské zoo je samička, dostala jméno Gaia

foto Bioložka a ochránkyně přírody Jane Goodallová slavnostně pokřtila mládě gorily nížinné, které se narodilo 12. dubna, 11. května 2024, Praha.

Praha - Mládě gorily nížinné, které se samici Kijivu narodilo téměř před měsícem v pražské zoologické zahradě, je samička. Dostala jméno Gaia. Jméno gorilího mláděte vybrala britská bioložka a ochránkyně přírody Jane Goodallová, která se zabývá výzkumem primátů. Vědkyně dnes gorilu slavnostně pokřtila před stovkami návštěvníků pražské zoo. Nové gorilí samičce se podle ředitele zoo Miroslava Bobka daří dobře.

Fotogalerie

Výběr jména má dva důvody. "Gaia znamená matka země," řekla Goodallová a dodala, že gorily jsou podle ní důležité pro zemi. Druhým důvodem pro výběr tohoto jména byl šimpanz jménem Gaia, kterého se svým týmem zkoumá v Africe. Goodallová také v projevu poděkovala chovatelům pražské zoo, kteří se o gorily podle ní dobře starají. Řekla, že se do pražské zoo ráda vrací.

Přírodovědkyni Goodallové je 90 let a velkou část své kariéry se věnovala studiu chování šimpanzů v přírodním parku v Tanzanii. Přednášela v mnoha zemích a navštívila i Českou republiku. "Už před lety ji zaujal náš projekt Toulavý autobus a opakovaně navštívila naši zoo," uvedl už dříve ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Toulavý autobus je naučný program pro školní děti v Kamerunu. Děti z programu vybraly jméno Mobi pro samičku narozenou v lednu.

Program u pavilonu Dja dnes před gorilím křtem zahájil hudebník Jiří Bouda, který zahrál dvě písně na africký strunný nástroj kora. Goodallová dnes dopoledne pokřtila před veřejností také český překlad své knihy Pangolina, jež má šířit povědomí o luskounech. Luskouni jsou ohroženým druhem, který se často stává obětí pytláků. Loví je pro jejich údajně léčivé šupiny a maso, jež je považované za luxusní delikatesu. Goodallová následně vyhlásila dražbu na pokřtěnou knihu a Bobek ji na místě vydražil za 30.000 korun, které půjdou na sbírkové konto pražské zoo s názvem Pomáháme jim přežít.

Třicetiletá samice Kijivu přivedla potomka na svět 12. dubna. Pohlaví nově narozené gorily zoo určila na základě testu DNA z trusu mláděte. Jde o druhé gorilí mládě narozené v Praze v tomto roce. Na začátku ledna se narodila samička, jež dostala jméno Mobi. Kijivu je babičkou gorilí samice Duni, které se Mobi narodila. Jak v případě Mobi, tak i nyní u potomka samice Kijivu, je otcem mláděte samec Kisumu.

Pražská zoo chová gorily nížinné od roku 1963. Prvním gorilím chovancem zahrady byl samec Titan, po něm do zoo přišla samice Nigra. První mládě se v pražské zoo narodilo 13. prosince 2004 - samička Moja se stala prvním gorilím mládětem narozeným v zoologické zahradě v Česku. V listopadu 2011 Moja odcestovala do Španělska, kde žije v parku Cabárceno. Moja je matkou Duni.

Zoologická zahrada v Troji v současnosti chová gorily nížinné na dvou místech areálu. V novém pavilonu Rezervace Dja žije rodinná skupina vedená samcem Kisumuem, a to včetně nejstarší pražské gorily Kamby, která jako jediná pochází z volné přírody. V původním pavilonu ve spodní části zahrady, pojmenovaném Centrum Méfou, vytvořili samčí skupinu Richard a jeho synové Nuru a Kiburi. Richard už nesmí mít mláďata, protože jeho linie je v evropském chovu goril dostatečně zastoupena.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je čtvrtek 23. května 2024

Očekáváme v 17:00 21°C

Celá předpověď