Rozvody po padesátce začínají už ve třiceti. Lidé je jen oddalují kvůli dětem, říká terapeut

11. květen 2024

Poslední dobou je na vzestupu trend, kterému se říká šedivý rozvod. Co to znamená? Proč se začal objevovat až v posledních letech? A jaké jsou příčiny jeho vzestupu? „Důvody rozvodu po padesátce jsou identické jako u lidí mladších. Páry, které se rozvádějí v tomto věku, to jen oddálily kvůli dětem,“ vysvětluje terapeut Lucián Kantor. Má smysl udržovat vztah kvůli dětem? Jak jim co nejméně ublížit?

Šedivý rozvod označuje situaci, kdy se rozvádějí lidé, kterým už je přes 50 let. „Jsou to lidé, kteří už mají odrostlé děti. A najednou jeden z nich zjistí, že by rád svůj život žil jinak než doposud,“ přibližuje psychoterapeut Lucián Kantor.

Řada lidí chce nejdříve splnit svoji rodičovskou povinnost. Na sebe se začnou soustředit, až když děti odrostou

Důvod, proč k takovému kroku manželé přistupují, jde podle odborníka ruku v ruce s tím, že se náš věk prodlužuje a jsme i v předdůchodovém věku aktivní. „Většinou se stává, že ve vztahu spousta věcí vře jako v papiňáku a děti to jako katalyzátor rozmělňují. Rodiče se ale snaží udržet zázemí jako sociální dělohu pro děti a ve chvíli, kdy splní svoji povinnost, začnou se více soustředit na sebe.“

Iniciátor a zachránce

Ne vždycky ale dojde k rozvodu. Dost často to partneři řeší tak, že jeden z nich někam na delší dobu odjede, třeba se přestěhuje na chatu, a jejich vztah je pak volnější. K rozvodu pak podle statistik častěji přistupují ženy, které celý proces rozvodu jen oddálily na později, protože nechtěly ublížit dětem.

Čtěte také

„Ženy totiž v dnešní době daleko více dbají na to, aby neměly jen roli matky, ale snaží se rozvíjet. Jsou aktivní, udržují přátelství s kamarádkami, mají zájmy, záliby a mnohdy se stane, že svého muže doma takzvaně převálcují. Muž rezignuje, uchýlí se mimo rodinu na gauč a stane se dalším dítětem,“ popisuje případy ze své praxe terapeut.

V momentě, kdy se ale dostanou ke mně do poradny, o hodně víc spolupracuje muž. Jako by se probudil, začne do záchrany manželství investovat obrovské množství energie. Mnohdy to nevyjde, ale někdy se zadaří,“ uzavírá Lucián Kantor.

Spustit audio

Související