Retro kvíz: Mnoho interpretů sází na chytlavé rýmy retro stylu, na kterých se stanete závislými

Retro kvíz: Mnoho interpretů sází na chytlavé rýmy retro stylu, na kterých se stanete závislými

Foto: yupiramos / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Co činí píseň tak geniální? V první řadě, a to vám potvrdí všichni hudebníci, skvělý text. Skvělá hudba většinou nezachrání otřesnou píseň, naopak to paradoxně funguje. Dnešní umělci se postupně vracejí k retro hudbě, aby oslovili publikum.

Pop-rock ovlivnil spoustu dnešních umělců

Bezesporu žánrem, který se postupně vrací ve velkém měřítku, je pop-rock, nebo také pop rock. Zároveň se jedná o nejjednodušeji napodobitelný styl hudby a slaví největší úspěch. Spousta současných interpretů se dala právě na tento žánr, aby oslovilo širší publikum. Protože kdo by neposlouchal rock nebo Michaela Jacksona, potažmo Madonnu?

Náš příklad je skupina Kabát, která prorazila právě díky rocku. No schválně, kdo z vás nikdy nezatoužil být tak slavní jako oni, vytvářet vlastní písně, mít svou kapelu a nic neřešit? Jenže spousta umělců dnes vzdá svou snahu, než vůbec začali, právě kvůli skryté tvrdé práci, kterou zpěv a vytváření hudby celkově obnáší. Naštěstí se najdou i tací, kteří vydrží a svou tvorbu zdokonalí na takovou úroveň, že retro fanoušci o ně projeví zájem.

Jednoduché, avšak velmi přínosné texty

Kdo si myslí, že široké publikum nadchne deset minut trvající píseň plná vysvětlování, proč se v ní objevují právě takové názory, ten je na velkém omylu. Ačkoli dnešní hudba se zaměřuje na co největší počet slov, umělci, kteří se snaží navrátit retro hudbu, volí jednoduché texty a využívají spousty metafor. A proto jsou tak úspěšní, alespoň u lidí, kteří se narodili minulé století.

Dlouhé vlasy jsou opět v kurzu

V minulosti u pánů byly velmi oblíbené delší vlasy. Byl to symbol jakési rebelie, hlavně v bývalé SSSR, která měla vliv i na území naší republiky. Z vyprávění tátů a dědečků si můžeme pamatovat, že muž, který měl vlasy delší než po ramena, zažil na veřejnosti potupné a velmi bolestivé potrestání (ve zkratce byl zbit před očima ostatních). Jakmile SSSR padla, v myslích občanů stále převládal názor, že dlouhovlasí muži porušují všechna pravidla (podobně jako názor, že tetovaní lidé strávili nějaký čas ve vězení a jsou problémoví, který je dodnes stále populární hlavně u českých seniorů a také v celém Japonsku). Nyní se jedná spíše o trend a spojení se staršími umělci, kteří slouží jako vzor mladé generaci hudebníků.

Kvíz o vlivu pop-rocku

Zkuste si náš kvíz a zjistěte, kolik toho o retro retro hudbě víte. Jen ti nejlepší znají odpovědi na všechny naše záludné otázky. Pokud vám kvíz přijde lehký, můžete si pogratulovat.

Ačkoli mnozí z nás si vzpomenou na to, jak život plynul pomaleji, kvůli časovému presu jsme byli nuceni zapomenout na všechny ty dobré písně, které jsme prociťovali do nejmenších detailů, když se tak nespěchalo. Pevně věříme, že jste si vybavili i ty nejmenší detaily.

Reklama
Reklama