Než jako Borůvka svedla Štěpána Šafránka, zazářila mladá Miroslava Šafránková ve filmu Robinsonka

Než jako Borůvka svedla Štěpána Šafránka, zazářila mladá Miroslava Šafránková ve filmu Robinsonka
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Méně známá, ale krásná a talentovaná Miroslava Šafránková si ve filmu Karla Kachyni v pouhých šestnácti letech troufla na hlavní roli. Režisér si jí vybral na textilní průmyslovce, kde studovala.

Za roli získala celou řadu filmových ocenění a bylo jasné, že je pro herectví stvořená stejně jako její starší sestra Libuše, která svůj první herecký úspěch sklízela rovněž velmi mladá, a to jako Barunka v Babičce.

Sestry v roce 2013
Sestry v roce 2013 | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Navzdory klepům, že sestry rozdělila žárlivost, obě dokázaly, že k sobě celý život měly velmi blízko, přestože se Miroslava provdala do Německa a moc o ní nebylo slyšet. I v té hrstce příběhů, kde se objevila, si ji však diváci dobře zapamatovali. Utírali si slzy při sledování pohádkového příběhu Malá mořská víla a mile ji přijali i v pokračování seriálu o Arabele.

Robinsonka vznikla podle dívčího románu Marie Majerové a Kachyňa už byl druhým režisérem, který v roce 1974 po dojímavém příběhu sáhl. Před ním příběh odehrávající se ve třicátých letech zfilmoval v roce 1956 Jaromír Pleskot.

Čtrnáctiletá Blažena sice neskončila na opuštěném ostrově jako Robinson, ale zůstala bez matky, která zemřela při porodu druhého dítěte. Novorozenec zůstal v kojeneckém ústavu a čtrnáctileté děvče se snaží vyrovnat s nástrahami péče o domácnost. Pomáhá jí jednak její oblíbená kniha Robinson Crusoe, jednak služebná Tonička ze sousedství. Na obzoru se objeví i Blaženina první láska. Studenta Jardu Duchoně si zahrál Vladimír Dlouhý, který už byl v té době známý jako dětský herec.

Role otce Jaroslava Bora, který se také musí vyrovnat se ztrátou manželky a být oporou pro Blaženku, se zhostil Petr Kostka a stejně jako služebná Tonička v podání Jaroslavy Obermaierové si dokázali získat sympatie diváků.

Emotivní konec, kdy k sobě Jaroslav a Tonička najdou cestu a po svatbě přivezou Blaženě malého Petříka, dokáže i dnes pohladit na duši.

Miroslava Šafránková

Miroslava Šafránková je o pět let mladší, než byla její známější sestra Libuše. Úplně poprvé se před kamerou představila v dětské roli ve filmu Přijela k nám pouť (1973).

V době, kdy přijala roli v seriálu Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek žila v západním Německu, kam se v 80. letech provdala za L. Steina. V Německu pod jménem Miroslava Stein hrála v několika televizních inscenacích a filmech. Herectví však považovala spíše za koníčka a v Mohuči vystudovala ekonomii a získala titul bakalář. Studia dokončila na Vysoké škole ekonomické v Praze získáním titulu inženýr. V letech 1986-1989 žila v Mexiku. I tam se k natáčení dostala.

V současné době žije s druhým manželem v Praze a používá příjmení Drozdová-Šafránková.

Film Robinsonka je k vidění 12.5. na ČT1.

Zdroje článku: