"Je to bezprecedentní." Z Eurovize krátce před finále vyloučili nizozemského zpěváka

ČTK Kultura Reuters ČTK, Kultura, Reuters
11. 5. 2024 15:50
Jen několik hodin před finále písňové soutěže Eurovize organizátoři vyloučili nizozemského zpěváka Joosta Kleina. Důvodem je podle agentury AP incident, který začala zkoumat švédská policie po stížnosti nejmenované ženy z produkce.
Joost Klein zpívá mimo jiné o tom, jak přišel o rodiče.
Joost Klein zpívá mimo jiné o tom, jak přišel o rodiče. | Foto: Reuters

"Vyšetřujeme incident, k němuž došlo v hale Malmö ve čtvrtek večer. Podezřelý je muž a nebyl zadržen," potvrdila pouze policejní mluvčí.

Nizozemská veřejnoprávní televize Avrotros diskvalifikaci svého kandidáta označila za nepřiměřenou. Její mluvčí sdělila agentuře AFP, že je "šokovaná". Finále se tak zúčastní zpěváci z 25 zemí. Česká zástupkyně, zpěvačka Aiko, se mezi ně nedostala.

Co přesně se stalo, není známo. Podle agentury AFP se incident týkal fotografky, New York Times píší o "podezření z nezákonného vyhrožování". Britská BBC s odkazem na švédská a dánská média spekuluje, že se Klein mohl dostat do sporu s členkou televizního štábu.

Soutěž organizuje Evropská vysílací unie. Ta v sobotu pouze upřesnila, že Joosta Kleina vyloučila na základě incidentu, v němž nefiguruje žádný jiný umělec, účastník soutěže ani člen jiné delegace. Pořadatelé tak chtěli vyloučit spekulaci, že věc souvisí s mediálně ostře sledovanou izraelskou delegací.

Klein měl v sobotu večer zazpívat píseň Europapa, díky níž dle médií patřil k favoritům a kterou skládá poctu svému již nežijícímu otci. V pátek agentura Live Nation oznámila, že nizozemský hudebník přijede do Česka. V rámci Europapa Tour se představí 10. března 2025 v pražské Meetfactory. Vstupenky budou v prodeji od příštího týdne za cenu od 690 korun.

Joost Klein příští rok přijede do Prahy.
Joost Klein příští rok přijede do Prahy. | Foto: Reuters

Šestadvacetiletý Klein v Česku předvede hudbu míchající žánry jako hardcore, drum'n'bass, pop a rap s poetickými texty. "Ve svých písních mluví o svém osobním trápení, například o ztrátě rodičů v mladém věku, a otevřeně hovoří o svých psychických problémech," uvedl pořadatel.

Agentura Reuters se na incident vyptala experta na Eurovizi Paula Jordana. "Vyloučení účastníka v den finále je bezprecedentní. Samozřejmě netušíme, co se stalo. Vyšetřování může prokázat jeho nevinu," připomíná Jordan. "Je to každopádně strašná škoda, ale show musí pokračovat," dodává odborník.

Finále začne v sobotu okolo 21. hodiny, vyvrcholí před jednou hodinou ranní. Živě ho bude vysílat Česká televize.

Letošní 68. ročník Eurovize poznamenaly protiizraelské protesty kvůli válce v Pásmu Gazy, která začala po loňském říjnovém útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael. Uplynulé měsíce mnozí vyzývali k bojkotu soutěže či k vyloučení izraelské zpěvačky Eden Golan. Ta se nakonec naopak dostala do finále. Pogratuloval jí k tomu izraelský premiér Benjamin Netanjahu, podle nějž postoupila navzdory "ošklivé vlně antisemitismu".

Eden Golan nicméně musela na žádost organizátorů už dříve upravit svou skladbu, kterou původně nazvala October Rain, v překladu Říjnový déšť. Pořadatelé to v souvislosti s útokem z loňského října odmítli jako politicky zabarvené, což pravidla zakazují. Song se tak nyní jmenuje Hurricane.

V sobotu první demonstranti vyjádřili nespokojenost s vyloučením Joosta Kleina z Eurovize.
V sobotu první demonstranti vyjádřili nespokojenost s vyloučením Joosta Kleina z Eurovize. | Foto: Reuters

V posledních dnech ve švédském Malmö, kde se Eurovize letos koná, protestovaly tisíce lidí. Byla mezi nimi také někdejší aktivistka v boji za klima Greta Thunberg.

Uplynulý čtvrtek demonstrovalo v tomto třetím největším švédském městě, kde žije i početná muslimská komunita, asi deset tisíc lidí. Těm se nelíbí, že se Izrael soutěže účastní, a žádají, aby byl bojkotován. "Nemyslím si, že by měl být Izrael součástí této akce, protože se dopouští zločinů proti lidskosti," cituje agentura AP jednoho z demonstrantů.

Protesty v Malmö pokračovaly v pátek a zřejmě budou vrcholit v době sobotního finále.

V sobotu ráno mezitím asi 40 aktivistů vniklo do budovy finské veřejnoprávní stanice YLE v Helsinkách a požadovalo stažení finského zástupce z finálového klání. Přinesli mimo jiné kartony s nápisy "Bojkotujte Eurovizi" či "Zastavte genocidu", jak někteří označují postup izraelské vlády vůči Palestincům v Gaze.

Video: Joost Klein zpívá Europapa

Joost Klein se do finále Eurovize dostal se skladbou nazvanou Europapa. Foto: ČTK / AP | Video: Eurovision Song Contest
 

Právě se děje

Další zprávy