Nizozemský zpěvák Joost Klein byl vyhozen z Eurovize pár hodin před finálovým večerem

V sobotu byl nizozemský zpěvák Joost Klein vyloučen z Eurovize organizátory soutěže. Rozhodli se tak v reakci na stížnost členky produkčního štábu, která obvinila zpěváka ze zastrašování. 

Evropská vysílací unie (EBU), která soutěž pořádá, uvedla na svém webu, že švédská policie incident vyšetřuje. Mělo k němu dojít po Kleinově vystoupení ve čtvrtečním semifinále. EBU dále zdůraznila, že není vhodné, aby zpěvák pokračoval v soutěži během probíhajícího právního procesu proti němu.

Švédská policie potvrdila, že prověřuje incident, který se měl odehrát v dějišti soutěže ve čtvrtek večer, a vyslýchala muže kvůli obviněním ze zastrašování, ale jeho jméno nezveřejnila. Podle informací ze stanice Sky News je Klein obviněn z verbálního vyhrožování produkčnímu štábu.

Právě se přehrává: Joost Klein - Europapa

Joost Klein - Europapa Video: YouTube

Nizozemský veřejnoprávní vysílatel Avrotros označil diskvalifikaci Kleina ze soutěže za nepřiměřenou a rozhodnutí organizátorů ho šokovalo, jak uvedl v e-mailu agentuře AFP.

Letošní Eurovizi poznamenala také válka v palestinském Pásmu Gazy a související protesty proti účasti Izraele v soutěži. Propalestinská demonstrace se očekávala i v sobotu v Malmö. Izraelská zpěvačka Eden Golanová se přesto kvalifikovala do sobotního finále soutěže. 

Související

Více souvisejících

eurovize

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hurikán

Vědce znepokojuje síla počasí: Přírodní katastrofy budou silnější a častější

Tropické cyklony a hurikány patří mezi nejnebezpečnější přírodní katastrofy, proti nimž prakticky neexistuje obrana. Podle vědců ale zesilují, a to rychleji než tomu bylo dosud. Ukazuje to nedávná studie uveřejněná v odborném časopise Scientific Reports s tím, že jediným způsobem, jak omezit další posilování hurikánů, je zpomalení globálního oteplování.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Mette Frederiksenová je dánská politička a od června 2019 předsedkyně vlády Dánska. Od roku 2015 je vůdkyní sociálních demokratů a od parlamentních voleb v roce 2001 zasedá v parlamentu.

Dánská premiérka Frederiksenová ruší po útoku svůj sobotní program

Dánská premiérka Mette Frederiksenová ruší pro menší poranění v oblasti šíje svůj sobotní program, informoval její úřad. Muž, který na ni v pátek zaútočil, se v sobotu postaví před soud. Ten rozhodne, zda devětatřicetiletý podezřelý zůstane ve vazbě, informovala policie. Uvedla to agentura Reuters.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Americký prezident Joe Biden.

Joe Biden by svému synovi Hunterovi milost neudělil

Americký prezident Joe Biden v rozhovoru pro stanici ABC uvedl, že by svému synovi Hunteru Bidenovi neudělil milost, pokud by byl usvědčen. Hunter Biden je na federální úrovni obžalován z nelegálního držení střelné zbraně, jak informovala stanice CNN.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Mette Frederiksenová je dánská politička a od června 2019 předsedkyně vlády Dánska. Od roku 2015 je vůdkyní sociálních demokratů a od parlamentních voleb v roce 2001 zasedá v parlamentu.

Dánskou premiérku na ulici napadl útočník

V pátek v centru Kodaně zaútočil muž na dánskou premiérku Mette Frederiksenovou a udeřil ji, uvedla dánská tisková agentura Ritzau s odkazem na policejní zdroje a premiérčin úřad. Informaci přinesla agentura Reuters.

před 13 hodinami

Začal druhý den voleb. Češi si dnes naposledy vybírají europoslance

Dnes v 8 hodin ráno se podruhé otevřely volební místnosti, v nichž Češi rozhodují o svých zástupcích v Evropském parlamentu na příštích pět let. Na výběr mají ze 30 stran, hnutí a jejich koalic. Podle průzkumů mají největší šanci na úspěch strany zastoupené ve Sněmovně. Volební místnosti se uzavřou ve 14:00, výsledky se ale lidé dnes ještě nedozví.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy