Zemi zasáhla geomagnetická bouře nejvyššího stupně, přinesla polární záře

foto Polární záře nad německým Freiburgem, 10. května 2024.

Washington - Sociální sítě od dnešního rána plní profesionální i amatérské fotografie polárních září, které byly vidět na řadě míst zeměkoule včetně Česka. Zemi totiž v pátek zasáhla geomagnetická bouře nejvyššího stupně a neobvyklá barevná podívaná tak byla vidět i v místech daleko více na jih, než je obvyklé. Polární záře bude v případě dobrého počasí nejspíš možné pozorovat i v noci na neděli, píše agentura AFP.

Zemi zasáhla geomagnetická bouře nejvyššího pátého stupně, uvedl dnes americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA). Stalo se tak poprvé od roku 2003. Úřad vydal varování před možnými výpadky systému satelitní navigace či distribuce elektřiny. Bouři, která by měla pokračovat dnes i v neděli, způsobují solární erupce.

NOAA vydal varování před možnými negativními dopady bouře. Fenomén může způsobit problémy například systémům satelitní navigace. Při obdobně silné bouři z roku 2003 zaznamenaly problémy elektrické distribuční sítě a transformátory ve Švédsku a Jižní Africe. "Většině lidí tady na zemi se ale nic nestane," cituje agentura AP vědce z NOAA Roba Steenburgha.

"Ani jedna ze slunečních erupcí posledních dní nebyla nijak oslnivá svou rychlostí ani velikostí. Byla to ale tak dlouhá a nepřerušená série erupcí, že se všechny promíchaly a vytvořily první superbouři za více než 20 let," řekl AFP profesor vesmírné fyziky na univerzitě v Readingu Mathew Owens. Vysvětlil, že obvykle jsou polární záře viditelné jen v okolí pólů, ale čím jsou bouře silnější, tím blíže k rovníku jsou záře patrné.

Slunce je aktuálně na vrcholu své aktivity v rámci cyklů, které trvají 11 let. Erupce sluneční hmoty, z nichž nejméně sedm směřovalo k Zemi, pocházejí ze sluneční skvrny o průměru přibližně sedmnáctkrát větším než průměr Země. Pohybují se rychlostí několika set kilometrů za vteřinu.

Geomagnetické bouře mohou narušit navigační nástroje a vysokofrekvenční rádiové vysílání, upozornila americká Agentura pro civilní letectví (FAA) a uvedla, že neočekává žádné významné důsledky. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zveřejnil několik fotografií solárních erupcí a uvedl, že Země je před jejich vlivem díky atmosféře chráněná.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je čtvrtek 23. května 2024

Očekáváme v 17:00 21°C

Celá předpověď