Na Mallorce a Ibize se zpřísní prodej alkoholu v turistických resortech

foto Ilustrační foto - Žena se opaluje na pláži města Palma de Mallorca na španělských Baleárských ostrovech, nad pláží přelétá dopravní letoun chystající se k přistání (snímek z 29. července 2020).

Madrid - V částech Mallorky a Ibizy, které jsou hojně navštěvovány turisty, bude nově platit přísný zákaz prodeje alkoholu mezi 21:30 a 08:00 SELČ. Opatření, jehož cílem je zabránit rekreantům v nadměrné konzumaci alkoholu při bujarých večírcích, schválila vláda španělských Baleárských ostrovů. Informoval o tom web Majorca Daily Bulletin.

Zákaz prodeje alkoholu v pozdních nočních hodinách bude na Mallorce platit v Palmě, Llucmajoru a Magalufu, na Ibize v San Antoniu. Úřady zároveň nařizují lodím, na kterých se pořádají večírky, aby si od těchto destinací udržovaly vzdálenost nejméně jedné námořní míle a nevysazovaly a nenabíraly tam cestující. Někteří podnikatelé ovšem nová opatření přijali nelibě a tvrdí, že se turisté pouze přesunou do jiných resortů, na něž se restrikce nevztahují.

Nové opatření zpřísňuje zákon, který Baleárské ostrovy schválily před čtyřmi lety ve snaze zabránit nadměrné konzumaci alkoholu mezi turisty. Zákon z roku 2020 zakázal časově omezené slevy na alkoholické nápoje, neboli happy hours, takzvané pub crawls, tedy vodění turistů od hospody k hospodě, nebo akce typu "kup dva drinky za cenu jednoho".

Úřady zároveň turisty varují, že jim v případě hlučného a neurvalého chování v důsledku opilosti hrozí vysoké pokuty. Podle nových pravidel bude v oblíbených turistických destinacích na Mallorce a Ibize platit zákaz konzumace alkoholu na veřejných prostrancích, s výjimkou teras a licencovaných podniků. Za porušení zákazu hrozí pokuty ve výši 500 až 1500 eur (12.500-37.400 korun). Za chování pod vlivem alkoholu, které obzvlášť narušuje soužití či znečišťuje přírodu, se sankce mohou vyšplhat až ke 3000 eur (74.800 korun), píše web Sky News.

Na prosazování zákazu pití alkoholu na ulici a také na bezpečnost, kontroly a zvýšení informovanosti turistů v oblastech s "nadměrnou turistikou" úřady vyčlenily 16 milionů eur (399 milionů korun) z daně za udržitelnou turistiku. Cílem nových restrikcí je podle starosty Palmy Jaimeho Martíneze zabránit necivilizovanému chování. Dekret má pevně stanovenou platnost do 31. prosince 2027, protože úřady věří, že poté už nebude zapotřebí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je čtvrtek 23. května 2024

Očekáváme v 21:00 15°C

Celá předpověď