Collegiate Chess League

O turnaji jsem již informoval kdysi v článku https://www.chess.cz/collegiate-chess-league/. Turnaj se s jednou přestávkou hrál každou sobotu, a tak nyní s nadhledem můžeme snažení našich týmů znovu zrekapitulovat. Pěkně tým po týmu.

VŠE

Tým VŠE měl v 1. divizi těžkou roli. Jak to popsal Martin Holan po třetím kole: „Dostali jsme dost za vyučenou, protože se vždy hrála Extraliga a tedy naši nejlepší hráči nehráli. Žoldáci z celého světa hrající pod hlavičkou USA prokázali svoji velkou nadvládu výhrami 13-3 a 15-1.“

Není se čemu divit, například za Saint Louis nastoupila sestava GM Benjamin Bok, GM Nikola Theodorou, GM Damnasuren Batsuren a GM  Robby Kevlishvili a bez opor Honzy Vykouka a Richarda Mládka se této sestavě v našich končinách snad ani nedá čelit, je tedy potřeba vyzdvihnout aspoň cenné partiové body. FM Marek Karas a FM Petr Hollan zremizovali proti GM Kevlishvilimu. A v zápase Dalasu se Richardu Mládkovi dokonce povedlo vyhrát proti indickému velmistru Koustav Chatterjee.

Ne všechny zápasy byly ale beznadějné. Když se tým Prahy sešel, dařilo se mu soupeře trápit. Proti soupeři z Aténské techniky se dokonce podařilo ukořistit těsné vítězství, díky kterému do posledního zápasu mohli doufat v postup.

Celou soutěž bohužel ovlivnilo nesportovní chování University of Chicago, která nenastoupila ke 2 zápasům (shodou okolností i proti Aténám). Podle pravidel to mělo znamenat vyřazení ze soutěže, což se ale nestalo. A ke škodě Prahy to mohlo být i důvodem, proč obsadila nelichotivé 8. místě ve skupině. Vzhledem ke konkurenci si i tak Praha zasluhuje pochvalu, a i přes nízký počet bodů se stále jedná o druhou nejsilnější evropskou školu.

 

https://www.chess.com/events/2024-collegiate-chess-league-spring-division-1/results

 

https://www.chess.com/events/2024-collegiate-chess-league-spring-division-1-playoffs/results

Co se týče celkových výsledků, tak nepřekvapivě vyhrála Univerzita Saint Louis, co ale bylo překvapivé, byly obtíže, se kterými se to stalo. Saint Louis byl totiž velký favorit celé soutěže, přesto v základní části prohrál zápas Texasem a v semifinále v poločase prohrávali o bod s Missouri. Do zápasu se ale vrátili a v bitvě hrubých přehlédnutí nakonec těsně zvítězili 8,5-7,5. Co už ale jednoznačné bylo, finále. Saint Louis Websteru dovolilo vždy jediný celý bod a po čtyřech vítězstvích 3-1 zvítězili 12-4.

 

 

Šachový instagram VŠE: https://www.instagram.com/vs_ccl/

 

BUT A

První tým VUT nastoupil ve 3. divizi, která je stále velmi silná. Navíc naši hráči nejsou natolik zvyklí hrát online soutěže jako zahraniční souputníci, i proto se v tomto týmu dá bavit o hromadě nevyužitých šancí, kdy často zápasovému vítězství brání triviální přehlídnutí nebo misscliky.

Tým se tedy první polovinu soutěže potácel na hraně vstupu do play off, kdy nejdůležitější zápasy měly být s indickým týmem „Martial Knights“ a také s Gruzínskou technikou.

Ve druhém kole VUT vyhrálo proti známé americké škole „Duke university“ 9-7.

Z tohoto zápasu si Matěj Bátora vybral souboj Šimona Voláka proti Alexandru Tongovi.

 

 

Třetí zápas byl smolný. Naši hráči pálili jednu šanci za druhou, přesto se dostali do prodloužení, kde soupeři podlehli filipínské „Dálněvýchodní univerzitě“ a prohráli tak 9-11.

Také čtvrtý zápas byl napínavý, Proti Idonéské škole v Brawiji byl jediný hráč, který udělal více než polovinu bodů FM Vojtěch Šrámek, přesto v týmové soutěži i jeden půlbod rozhoduje a VUT vyhrálo 8,5-7,5.

Do pátého kola proti universitě v Aténách VUT nastoupilo bez lídra soupisky Kuby Ryšánka, přesto podala dobrý výkon a hlavně díky 4 výhrám Matěje Bátory nakonec prohrála „jen“ 6,5-9,5. Matěj Bátora si z tohoto zápasu vybral svoji pěknou výhru v partii 3. minizápasu.

 

 

6.kolo jsme nastoupili proti Georgia Tech B. Mělo se jednat o nejdůležitější zápas, ale jak to tak bývá, zrovna na takovéto zápasy se nikomu nechce. Krom toho, že jsem jako kapitán musel nastoupit do zápasu, tak jsme museli jako emergency sub použít Olexii Shelesta z B družstva. Určitě ale nebylo v úmyslu nechat svou kůži lacino. 16 partií rozuzlení nepřineslo, takže následovalo kolo nadstavbové hrané s nižší časovou kontrolou. V tomto kole naštěstí Šimon Volák zničil svého soupeře, já jsem potvrdil kapitánskou roli (využil jsem soupeřova ukliknutí :D) a Kuba Ryšánek už výhru jen jistil pevnou hrou na remízu.

Po tomto kole jsme měli jisté play off, což byl náš hlavní cíl. Své skóre jsme ještě vylepšili v posledním kole, kde předposlední tým tabulky z indického Hyderbad Campus vzdal naději a ani nenastoupil.

Výsledky základní části 3. divize B:

https://nsl.leaguespot.gg/seasons/545f5b13-352b-46da-8573-7c978394bf4e

 

Play off jsme rozehráli proti kanadské McGillově univerzitě. Jako kapitán jsem neměl velké naděje, hlavně jsem doufal, že splníme přísná bezpečnostní opatření, která v nejvyšších divizích panují. K mému velkému překvapení na naší straně k žádným potížím nedošlo, naopak soupeř s nastavením a technikou bojoval. Do zápasu jsme vstoupili lépe a McGillova univerziza se pomalu rozehrávala. Z prvních 12 partií jsme získali 7,5 bodu a tak nám stačil bod v posledním minizápase. Tu se ale opravdu ukázala kvalita soupeře, který chtěl mermomocí zápas otočit. Vojta Šrámek zkušeně zremizoval a zajistil nám tak při nejmenším prodloužní. Další 2 partie Kanada vyhrála a dohrávala se tak už jen partie Šimona Voláka, který ukázal skvělou obrannou techniku v horší koncovce a uhájil tak těsné vítězství.

Tím jsme se probojovali mezi top 8 týmů. Čekal nás přitom stejný soupeř jako v základní části, Technická Univerzita Atény. Po celou dobu zápasu bylo vidět, jak poctivě Atény vzaly přípravu, měli nastudované všechny naše slabiny a seřezaly nás 12:4.

Konec v play off je vždy smutný, protože je způsobený prohrou, my ale měli svůj cíl reprezentace splněný a ani vysoká porážka nás tolik nemusí trápit, jelikož v semifinále Atény zvítězily ještě vyšším náskokem 12,5:3,5 :D.  Atény „C“ celou třetí divizi nakonec i ovládly, když ve finále porazily i soupeře z Indonézského Brawijaya.

 

BUT B

Počínání druhého Brněnského týmu komentuje Martin Kuna:

B tím brnenského VUT zatiaľ tvrdo bojuje o prvú priečku v B-skupine siedmej divízií, kde sa snaží potvrdiť rolu favorita celej skupiny. Hneď prvé kolo sme boli poriadne preverení súpermi z americkej Clemson University kde sme vyhrali iba velmi tesne 8,5:7,5, keď sme v poslednom kole vyhrali 3:1 a dokonali tak comeback hneď v prvom kole súťaže. Druhé kolo sme hrali proti veľmi prestížnej MIT ale bohužial naši súperi mali problémy so zostavou a tak sme jednoducho vyhrali. Tretie kolo proti University of Conneticut a štvrté kolo proti Motilal Nehru National Institute of Technology naozaj ukázali našu silu keď sme dokázali dominovať proti pomerne náročným súperom. Piate kolo však ukázalo že nemáme ešte úplne vyhrané a že tu máme naozaj silných protivníkov v podobe Vellore Institute of Technology, ktorí nám uštedrili našu prvú prehru v tesnom zapáse v pomere 7:9. Po tejto tesnej prehre sme sa nedokázali naspať dostať do tempa a nasledujúce dva dva zápasy proti indickým tímom sme prehrali pomerne jednoznačne proti Indian Institute of Technology Kanpur 5,5:10,5 resp. proti BITS Pilani Hyderabad Campus 5:11. Aj napriek nepodarenému záveru základnej časti bol tím v dobrej nálade a vedeli sme, že ak nastúpime v silnej zostave tak budeme mať veľmi dobré šance na to aby sme sa dostalli ďaleko v rámci playoff. V prvom kole playoff sme mali stretnúť proti americkému tímu z University of Florida, bohužial naši súperi sa nedostavili na zápas a tak sme postúpili priamo do štvrťfinále. Tam nás čakalo ďalšie americké družstvo a víťaz A skupiny SUNY – Stony Brook University. Favorizovaným američanom sme nedali nič zadarmo a obzvlásť naša druhá doska Dominik Hrůza, ktorý zaknihoval fantiscký výkon 4/4! Bohužial ani to nestačilo a zápas sme prehrali 6,5:9,5. Týmto sme sa s ligou rozlúčili ale rozhodne sa nemáme za čo hanbiť keďže vo finále našej divízie sa stretli práve SUNY – Stony Brook University a BITS Pilani Hyderabad Campus čiže dva tímy proti ktorým sme museli bojovať či už v základnej časti alebo play-off. Aj napriek tomu, že po prvých štyroch kolách sme dominovali a mali sme vysoké ciele, ktoré sa potom bohužial nenaplnili, stále som hrdý na náš výkon. Stretla sa výborná partia a nálad v tíme bola počas celého turnaja výborná a výkony boli stále veľmi dobré. Jediné čo nám chýbalo bola vyššia pravidelnosť nastupovania niektorých hráčov základnej zostavy (vrátane autora týchto riadkov) a trochu toho povestného šachového šťastia. Celú ligu sme si každopádne velmi užili a verím, že to skúsime zase aj počas ďalšieho semestru!

 

Výsledky základní části 7. divize B:

https://nsl.leaguespot.gg/seasons/ae6da489-d251-4908-8fc5-7ddbe03d40f5

 

BUT C

Za C tým komentuje jeho kapitán a kouč v jedné osobě Martin Benovič.

Skládání soupisky šlo relativně rychle – oslovil jsem známé hráče z turnajů, kde prokázali své kvality a věřil jsem, že je předají také na online deskách v soubojích proti univerzitám ze všech koutů světa.

Skupinu jsme načali zápasem proti indické univerzitě Vellore Institute of Technology. V divizi 16 ji zastupoval tým VIT K. Byla to pro nás velká neznámá, ale naším poctivým výkonem jsme si dokráčeli jistě pro výhru 12:4. Byl to ideální vstup do sezony.

V druhém kole jsme nastoupili proti Chechmatebaruch, týmu z americké univerzity (konkrétně z New Yorku). Byl to pro mě druhý – a zároveň poslední – zápas v roli kapitána týmu. Do dalších kol jsem vstupoval jako nehrající kouč, který zpracovával přípravu pro své spoluhráče (analýza soupeřů, rozbor jejich zahájení apod.). Do utkání jsme nevstoupili zrovna ideálně, kdy jsme po prvním kole prohrávali 1,5:2,5. V dalších kolech to ale byla jiná píseň. Po výsledcích 3:1, 2:2 a 4:0 jsme ze zápasu odcházeli jako vítězové (10,5:5,5).

Přikládám svou hru za bílé figurky, kde na opačné straně desky seděl Daniel Deacon, hráč číslo jedna na soupisce svého týmu. Byl to tedy souboj prvních desek.

 

 

V třetím kole se nám měl postavit další americký tým, Yale D. Soupeře jsme měli kompletně nastudovaného, veškerá příprava nám ale přišla vniveč, jelikož se oponent k utkání ani nedostavil. Brali jsme tedy kontumační výhru 8,5:0.

Aby těch amerických týmů nebylo málo, ve 4. kole jsme se utkali s Georgia Tech E. V tomto vzájemném měření sil ani jedna partie neskončila remízou. Zápas se přeléval z jedné strany na druhou, a po odehrání 16 partií zářilo na pomyslné výsledkové tabuli skóre 8:8. Zápas musel tedy jít do tie-breaku, aby bylo rozhodnuto o vítězi. Všichni hráči tahali virtuální figurky s nervozitou a většinou rozhodovalo to, kdo si dřív všiml větší chyby soupeře. Naštěstí se štěstěna přiklonila k nám, a po vítězství 3:1 v „prodloužení“ jsme natáhli šňůru neporazitelnosti na 4 zápasy.

V tomto kole byla k vidění zpočátku velmi precizní partie, kde bílými tahal kapitán týmu Jaroslav Synek. Jeho soupeřem byl Ammar Ladhani, který si ve střední hře jediným tahem snížil naděje na výhru. Jaroslav sice několika tahy vrátil soupeře do hry, ale udržel pevnější nervy a počkal si na další chyby svého protivníka, aby svou snahu přetavil v zisk celého bodu pro tým.

 

 

V 5. kole jsme si odpočinuli od amerických týmů a utkali se s indickými studenty z MNNIT B. Zpočátku jsme řešili mírné zmatky z důvodu nedostavení se jednoho hráče ze soupeřových řad. První tři kola jsme získali tři body zdarma za automatickou výhru. V posledním kole se tento hráč sice dostavil, ale jeho výhra nezabránila porážce s naším týmem. Ze zápasu jsme si odnesli cenný bod a jsme stále neporaženi.

Před posledními 2 koly se C tým vyhřívá na první příčce, ale v následujících dvou kolech jej čekají velmi nepříjemní soupeři – Hanging Rooks a University of Bath 2.

První “postupový matchball” bohužel nevyužíváme. Soupeři navzdory svému jménu nenechali své věže napospas osudu a odnesli si výhru 5,5:10,5. Druhý zápas ale pro změnu zvládáme a díky výhře 9,5:6,5 si pojišťujeme první příčku, která znamená přímý postup do čtvrtfinále (a tedy jeden volný zápas).

 

Výsledky základní části 16. divize B:

 

Play-off

Do čtvrtfinále se z play-off probojoval tým WVU CHESS NSL, který se měl postavit právě nám. Soupeře jsme měli nastudovaného, nebylo tedy čeho se obávat. Jenže… po prvních 3 kolech jsme prohrávali 5.5:6.5 a v posledním kole se měla proti sobě postavit stejná čísla sestavy (jedničky až čtyřky týmu). Místo těsných a vyrovnaných výsledků se šachovnicemi prohnala bouře se jménem “VUT C” a po drtivé výhře 3.5:0.5 v posledním kole jsme odešli s hlavami vzhůru a výsledkem 9:7.

Semifinálové boje nás tedy neminuly a máme před sebou ještě 2 zápasy.

Spadla mi brada, když jsem četl sestavu soupeřů. Měli jsme se utkat se dvěma hráči úrovně 1800 a 1500 (zbytek se pohyboval v rozmezí 1000-1200). Děsil jsem se, že toto je pro nás konečná a místo boje o zlaté příčky si zahrajeme jen o 3. místo. Ale máme mezi námi fantastického kouče Ondru Havelku, který se se vší parádou vrhnul na přípravu na jejich první dva hráče soupisky a odhalil jejich slabiny. Zápas jsem bohužel nemohl sledovat živě, dostával jsem jen průběžné reporty z jednotlivých kol. Po druhém kole svítil na pomyslné tabuli stav 4:4, v dalších partiích mohla sebemenší chybka rozhodnout o osudu celého zápasu. V dalších 2 kolech reprezentanti VUT C zařadili ještě větší výkon a začali získat převahu. Jejich snaha se vyplatila a výhra 9.5:6.5 nás posouvá do finále.

Před bojem o zlaté medaile se rozjel kolotoč příprav. Vyvrcholení celé sezony jsme nechtěli v žádném případě podcenit. Hráči sehráli nespočet partií, aby se udrželi ve formě, trenéři rozebírali soupeře do poslední nitky. 6. dubna večer usedají hráči za obrazovky, koučové samou nervozitou čekají na výsledky z jednotlivých kol. Po druhém kole byl stav 4:4, bylo poznat, že nikdo nechce udělat chybu. Po dalším remízovém kole (stav 6:6) bylo napětí ve vzduchu přímo hmatatelné. Byť jediná chybka mohla stát celé utkání. Po dvou výhrách a jedné prohře jsme čekali na poslední hru. Odpočítávali jsme každou vteřinu, čekali jsme… a mohlo se slavit naplno! Rozhodující bod jsme nakonec urvali a díky výhře 9:7 jsme se přeci jen dostali na samotný vrchol. Sláva vítězům, čest poraženým. (Zajímavostí je, že ani jedna partie ve finále neskončila remízou.)

Chtěl bych poděkovat všem reprezentantům VUT, s jakou chutí a elánem šli do každého zápasu, každé partie. Cením si každého, že si udělal čas, vynaložil maximum v každém zápase a udělal dobré jméno naší univerzitě. A děkuji všem hráčům VUT C, že zvládli celou sezonu. ¨Musím říct, že mě velmi mile překvapili. Ještě jednou velké díky všem!

 

BUT D

Komentuje kapitán D týmu, Jiří Bluma:

Naše ambice v týmu D nejsou tak vysoké jako v ostatních týmech, ale snaha je vidět i zde. Nevím, jak ostatním hráčům v týmu, ale já osobně nejsem zvyklý na hrání počítačového šachu, a navíc s tak malým časovým limitem. Právě proto oceňuji naše hráče, že jim to narozdíl ode mne jde a přináší body do našeho týmu.

První hru jsme s přehledem vyhráli proti Bangladéši. Druhá hra skončila těsnou prohrou 7,5/8,5 proti americkému týmu z Daytona beach, a to i přesto, že hráli jen ve 3 lidech. Tento neúspěch si dávám za vinu já, jelikož jsem remízoval spíše vyhranou partii. Třetí kolo jsme těsně vyhráli na indickým týmem z Jabalpuru. Zde jsme se ještě drželi v postupových místech, avšak od tohoto momentu se nám přestalo dařit. Další dvě partie jsme bohužel prohráli v poměru 4/12. Ve čtvrtém kole se nám bohužel stala nepříjemnost, jeden z našich hráčů hrál všechny partie s černými figurami, tento problém byl nahlášen organizátorům, avšak přehrání dvou chybných partií by výsledek nezměnilo.

Snaha a odhodlání v nás stále ještě přetrvává a v dalších dvou zápasech se pokusíme o comeback. Věřím, že naše soupeře přehrajeme a postoupíme.

Doplnění o 6 a 7 kolo:

V šestém kole se nám podařilo přehrát americkou školu ze Severní Karolíny v poměru 11/5. V posledním kole hlavní soutěže jsme se utkali s nejlepším týmem naší skupiny, a ještě k tomu bohužel v oslabení, zde jsme bohužel prohráli 11/5, když jsme soupeři odevzdali kontumačně 4 body. V těchto zápasech se velmi dařilo Denisy Hromadovi., který v posledních dvou kolech suverénně vyhrál všech 8 partií.

V play off startujeme z páté pozice a utkáme se proti soupeři, který se umístil na čtvrté pozici ve skupině A. V tomto zápase budu držet všechny palce ať se nám podaří vyhrát.

Výsledky základní části 21. divize B:

 

Doplnění o play off:

V prvním kole play off nám nepřišel soupeř, a tak jsme tedy vyhráli kontumačně. Ve čtvrtfinále jsme se znovu potkali s vítězi naší skupiny, které jsme tentokrát s přehledem porazili v poměru 9,5/6,5. V semifinále jsme potkali další tým z naší skupiny, který nás znovu porazil. Při čekání na poslední zápas o 3. místo, nás čekalo milé překvapení. Minimálně jeden hráč z tohoto týmu podváděl, a to nás posunulo z boje o třetí místo rovnou do finále. Finále bylo opravdu napínavé, po prvních 2 partiích jsme těsně vyhrávali. Zde nás, už bohužel štěstí opustilo a finále jsme velmi těsně prohráli 7,5/8,5. Náš tým si tedy odnáší z tohoto turnaje pomyslnou stříbrnou medaili.

Kapitán týmu D Jíří Bluma

 

https://nsl.leaguespot.gg/seasons/ae6da489-d251-4908-8fc5-7ddbe03d40f5

 

Na závěr bych rád poděkoval všem co se na napsání tohoto článku podíleli. Množství spoluautorů je rovněž důvod, proč se vydání tohoto článku oproti plánu o několik měsíců prodloužilo. Zároveň děkuji všem, kteří do bojů zasáhli, tedy třicítce reprezentantům VUT a osmi odvážlivcům z VŠE, věříme, že nikdo neudělal naší republice ostudu a doufáme, že pro další sezonu bude zastoupení ještě větší.

Podle posledních informací od organizátorů se koncem černa chystá řada zábavných klání jako bullet, bughouse, arény a týmové bitvy. Propozice následující sezony by pak měly být představeny v srpnu a očekávaný začátek je říjen roku 2024.