​Soud prohlásil konkurz na České loděnice, pohledávky jsou za 76 milionů Kč

​Soud prohlásil konkurz na České loděnice, pohledávky jsou za 76 milionů Kč

12.5. - Ústecký krajský soud zamítl návrh na reorganizaci děčínské firmy České loděnice a prohlásil na společnost konkurz. Věřitelé přihlásili pohledávky za 76 milionů korun, dnes odpoledne odvolali konkurzního správce a zvolili nového. Návrh na prohlášení úpadku podalo na začátku roku 23 zaměstnanců společnosti, která staví a opravuje nákladní lodě. Na mzdách dluží firma přes milion korun.

Pohledávky ve výši 76 milionů korun podalo do insolvenčního řízení 82 věřitelů. "V rámci přezkumného jednání došlo k uznání všech pohledávek kromě jedné pohledávky," uvedl ještě před svým odvoláním insolvenční správce Pavel Fabian. "Došlo k popření ze strany mé jakožto insolvenčního správce i ze strany jednoho z věřitelů," doplnil. Pokud věřitel bude mít zájem, aby ji soud uznal, bude muset podat žalobu proti insolvenčnímu správci. V létě bude přezkumné jednání podle Fabiana pokračovat. "Ne všechny přihlášené pohledávky byly způsobilé k tomu dnešnímu jednání. V létě bude takzvaný zvláštní přezkum," řekl.

Firma má rozpracované zakázky, které by podle Fabiana měly být dokončeny. Fabian se domnívá, že by měl následovat rozprodej jejího majetku. Snahou by mělo být firmu prodat jako celek, nikoliv po částech. O případném zájemci informace neměl.

České loděnice byly založeny v roce 1991. Od roku 2017 vlastní loděnice jediná fyzická osoba, je jí Gayane Gukasyanová z Arménie. Členy správní rady jsou Serhij Kravčenko a Sergej Medveděv.

(čtk)

Ilustrační foto: České loděnice

spinner