KOMENTÁŘ: Trápení s Nory? Střely 49:11, góly 6:3. Chce to lepší koncovku a Dostála v bráně

Asi málokdo čekal, že se čeští hokejisté v druhém duelu mistrovství světa tolik nadřou, aby podceňované Nory vůbec porazili. Nakonec se jim povedl dokonalý obrat. Ze stavu 1:3 se stalo 6:3. To zaslouží pochvalu. I když se zápas nevyvíjel podle plánu, svěřenci kouče Radima Rulíka ukázali obrovskou vůli. Právě proto vyhráli. Severského soupeře přestříleli poměrem 49:11. Co lze z této statistiky vyvodit? Chce to zřejmě větší klid při zakončování. Ukázalo se také, že brankář Petr Mrázek nenavázal na vynikající výkon, který předvedl Lukáš Dostál v pátek s Finskem.

Češi do zápasu vletěli od začátku první třetiny v ostrém tempu, což brzy přineslo své ovoce. Už v 7. minutě se prosadil krásným gólem z otočky kapitán Roman Červenka. Zdálo se, že domácí tým má vše ve svých rukou. Jenže neměl.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Češi sice v první třetině severský celek přestříleli poměrem 13:6, do šaten šli ale s tím, že prohrávají 2:3. A to ještě poděkujme Červenkovi, který v samotném závěru třetiny dal svůj druhý gól v zápase.

Petr Mrázek měl po úvodním dějství úspěšnost 50 procent. Nebylo by ale spravedlivé hodit všechno na něj. Zkušený 32letý brankář v současnosti chytá za Chicago, které je jedním z horších týmů NHL. Mrázek je zvyklý, že na něj obvykle chodí jedna střela za druhou, čímž se rychle rozchytá. Každý hokejový gólman asi potvrdí, že je velmi těžké chytat za stavu, kdy je váš tým lepší a jde na vás minimum střel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Češi mají na medaili. Veškeré pochyby byly zbytečné, finský beton může povídat

Přesto si přiznejme – Mrázek bohužel nenavázal na páteční vynikající výkon Lukáše Dostála (dva ze tří gólů chytit mohl). Dostál pochytal všech 21 pokusů Finů a v samotném závěru navíc zlikvidoval všechny čtyři nájezdy. Třeba druhý gól Norů samostatný nájezd připomínal. I když Mrázek puk vykryl betonem, nakonec si jej nešťastně zašoupl do brány. Třetí gól v té době namlsaných Norů šlo chytit už jen těžce. Dokonale opaření Češi najednou museli řešit, co s nepříznivým stavem udělat.

Svěřenci Radima Rulíka po celou dobu lépe bruslili, byli všude dřív a vyhrávali souboje. Do norské svatyně bušili stejně, jako buší kladivo do kovadliny, což krásně vykreslovaly statistiky druhé třetiny. I když Norsko mělo v úvodu druhého dějství dvojnásobnou přesilovku pěti proti třem, Češi soupeře ve zmíněné dvacetiminutovce přestříleli poměrem 20:1. Stihli však pouze vyrovnat na 3:3.

Zlom přišel až v poslední třetině. Nakonec díky dvěma dalším gólům a ještě jednomu bonusu do prázdné brány skončilo utkání 6:3. Jaký je závěr? Je dobře, že čeští hokejisté dřou a dokáží si vytvořit převahu. Snad se jim během turnaje začne lépe dařit v proměňování šancí. Na vypilování tohoto „detailu“ bude ve skupině času ještě dost.

Připomeňme znovu, že se Carolina v bojích o Stanley Cup potácí na hraně vyřazení. Čím dál více se tak zvedá pravděpodobnost, že se k českému výběru přidá Martin Nečas. No a jestli Boston neuspěje s Floridou? Stále je tu šance, že přijede medvědí duo – David Pastrňák a Pavel Zacha.

VIDEO: Červenka potáhne tým svou hrou, myslí si Vondrka. Prozradil, jak to chodí v hokejové kabině

Tagy: