Vítězem Eurovision Song Contest 2024 se stal švýcarský nebinární zpěvák Nemo

Vítězem nejsledovanější pěvecké soutěže světa Eurovision Song Contest 2024 se stal švýcarský nebinární zpěvák Nemo se skladbou The Code, ve které míchá operní zpěv i rap. Pódium ve švédském městě Malmö ovládl 50 let poté, co se v soutěži proslavila dnes již legendární kapela ABBA.

Ačkoliv se soutěž profiluje jako politicky nezaujatá, letošní ročník provázela řada kontroverzních událostí. Zahájení finále provázel protest proti izraelské účasti na pozadí pokračujícího izraelského vojenského tažení v Pásmu Gazy. Podle švédské policie se demonstrace zúčastnilo 6000 až 8000 lidí, uvedla tamní média.

Protesty provázely i semifinálová kola, která proběhla v tomto týdnu. Nad arénou byla zavedena bezletová zóna, aby bylo zabráněno možnému útoku dronů, a další opatření byla zavedena na ochranu izraelské delegace. Reprezentantku Eden Golan eskortovali kromě policie také agenti bezpečnostní služby Šin bet poté, co obdržela výhružky smrtí na sociálních sítích.

Právě se přehrává: Nemo - The Code

Nemo - The Code Video: YouTube

Lucembursko se do soutěže vrátilo po 31 letech, do finále se ale letos nedostalo Česko a v celé soutěži chybělo Rusko. Finále se pak nezúčastnilo ani Nizozemsko, o čemž bylo rozhodnuto jen několik hodin před zahájením finále.

Nizozemský zpěvák Joost Klein byl vyloučen organizátory soutěže. Rozhodli se tak v reakci na stížnost členky produkčního štábu, která obvinila zpěváka ze zastrašování. 

Evropská vysílací unie (EBU), která soutěž pořádá, uvedla na svém webu, že švédská policie incident vyšetřuje. Mělo k němu dojít po Kleinově vystoupení ve čtvrtečním semifinále. EBU dále zdůraznila, že není vhodné, aby zpěvák pokračoval v soutěži během probíhajícího právního procesu proti němu.

Právě se přehrává: Joost Klein - Europapa

Joost Klein - Europapa Video: YouTube

Švédská policie potvrdila, že prověřuje incident, který se měl odehrát v dějišti soutěže ve čtvrtek večer, a vyslýchala muže kvůli obviněním ze zastrašování, ale jeho jméno nezveřejnila. Podle informací ze stanice Sky News je Klein obviněn z verbálního vyhrožování produkčnímu štábu.

Nizozemský veřejnoprávní vysílatel Avrotros označil diskvalifikaci Kleina ze soutěže za nepřiměřenou a rozhodnutí organizátorů ho šokovalo, jak uvedl v e-mailu agentuře AFP.

Související

Více souvisejících

eurovize

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 2 hodinami

Oktagon poprvé zavítal na fotbalový stadion v Edenu. Prohlédněte si galerii

Oktagon 58: Vémola se dočkal vítězné odvety století. Végh odklepal v druhém kole

Oktagon zažil svůj letošní tuzemský vrchol. Největší česká MMA organizace si poprvé troufla na fotbalový stadion v Edenu, který zaplnila. Důvod? Hlavním tahákem sobotního turnaje byla odveta století mezi Attilou Véghem a Karlosem Vémolou. Terminátor v ní slovenskému sokovi oplatil předchozí porážku a navíc obhájil titul.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hurikán

Vědce znepokojuje síla počasí: Přírodní katastrofy budou silnější a častější

Tropické cyklony a hurikány patří mezi nejnebezpečnější přírodní katastrofy, proti nimž prakticky neexistuje obrana. Podle vědců ale zesilují, a to rychleji než tomu bylo dosud. Ukazuje to nedávná studie uveřejněná v odborném časopise Scientific Reports s tím, že jediným způsobem, jak omezit další posilování hurikánů, je zpomalení globálního oteplování.

včera

včera

Mette Frederiksenová je dánská politička a od června 2019 předsedkyně vlády Dánska. Od roku 2015 je vůdkyní sociálních demokratů a od parlamentních voleb v roce 2001 zasedá v parlamentu.

Dánská premiérka Frederiksenová ruší po útoku svůj sobotní program

Dánská premiérka Mette Frederiksenová ruší pro menší poranění v oblasti šíje svůj sobotní program, informoval její úřad. Muž, který na ni v pátek zaútočil, se v sobotu postaví před soud. Ten rozhodne, zda devětatřicetiletý podezřelý zůstane ve vazbě, informovala policie. Uvedla to agentura Reuters.

včera

včera

Americký prezident Joe Biden.

Joe Biden by svému synovi Hunterovi milost neudělil

Americký prezident Joe Biden v rozhovoru pro stanici ABC uvedl, že by svému synovi Hunteru Bidenovi neudělil milost, pokud by byl usvědčen. Hunter Biden je na federální úrovni obžalován z nelegálního držení střelné zbraně, jak informovala stanice CNN.

včera

Macron chce, aby EU zahájila přístupová jednání s Ukrajinou do konce měsíce

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pátek v Paříži oznámil, že chce, aby Evropská unie zahájila přístupová jednání s Ukrajinou do konce tohoto měsíce. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy