Ceny osobnostem fotografie už po jednadvacáté uděleny

Publikováno: 12. května 2024 | autor Redakce
2019-21---preikestolen-1a ret.jpg

Asociace profesionálních fotografů České republiky (APF) oslavila již 21. ročník prestižního ocenění Osobnost české fotografie a udělila ceny ve čtyřech níže uvedených kategoriích.

Když byl v roce 1839 světu ohlášen vynález fotografie, prohlásil proslulý francouzský malíř Paul Delaroche: „Ode dneška je malířství mrtvé.“ Dnes totéž mnozí prohlašují o fotografii, kdy do procesu tvorby obrazu významně vstupuje umělá inteligence a digitální technologie, kdy obraz již nevzniká v realitě, ale pouze pomocí virtuálních nástrojů, algoritmů a adopcí milionů snímků vytvořených v minulosti. Nezemřelo malířství, nezemře ani fotografie, i když proměna a možnosti jsou diametrálně jiné než u jejího zrodu.

Snad i proto je tu již přes 20 let ocenění APF Osobnost české fotografie, které poukazuje na mimořádné tvůrčí počiny v oblasti fotografie tvořené především člověkem. Jeho schopností vidět nově tento svět, zachytit výjimečné, ale i marginální okamžiky našeho života, stejně jako nabídnout divákovi nepřebernou imaginaci a svět fantazie, který lze zprostředkovat skrze fotografické obrazy.

apf-porota-osobnost-2023-37-foto-jan-rasch-1.jpg

Důkazy o síle svědectví fotografů, které rozhodně nezastoupí AI, přináší např. současná agrese Ruska na Ukrajině a zvěrstva ruských vojáků páchaných na nevinných lidech. APF proto rozhodně bude nadále podporovat kreativitu, ale i humanitu fotografického obrazu a její významné představitele v naší zemi.

Letošní ročník byl po všech stránkách rekordní nejen co do počtu nominací v každé kategorii, které můžete nalézt na facebookovém profilu a webu APF, ale také ve velmi těsném hlasování poroty. Ještě nikdy se nestalo, že by v některých kategoriích bylo tolik shodných bodových ocenění a že o pořadí rozhodovaly až vyšší bodová čísla, která porotci nominovaným přidělili. U jedné z kategorií musela dokonce porota hlasovat znovu.

Z pohledu redakce časopisu FotoVideo lze konstatovat, že tato soutěž ve svém 21. ročníku podstatně „vyrostla a omládla“ a těšila se velkému zájmů široké fotografické veřejnosti. Kéž by tomu tak bylo i nadále.

Jedenáctičlenná odborná porota pod předsednictvím Libuše Jarcovjákové ve složení Dana Kyndrová, Zdeněk Lhoták, Veronika Souralová, Iva Nesvadbová, Marian Beneš, Aleš Najbrt, Josef Moucha, David Tesař, Tomáš Pospěch a Markéta Ježková rozhodla po pečlivém studiu podkladů a následné diskuzi o udělení cen následovně:


Nositelem titulu Osobnost české fotografie za rok 2023 je Jan Pohribný.

Byl nominován Igorem Malijevským a Jiřím Tondlem.

Jan Pohribný je významný český fotograf a pedagog, prezident Asociace profesionálních fotografů České republiky. Prosadil se i v mezinárodním měřítku při organizaci aktivit a vytváření podmínek tvorby fotografů v rámci Federace evropských profesionálních fotografů.

2021-obrazy-v-repce-a.jpg

Tvůrčím a osobitým způsobem rozvíjí tradice české fotografie. Ve volné tvorbě se zaměřuje na vzájemný vztah člověka a přírody. Pohribný vychází z land artu. Krajinu dotváří různými přírodninami anebo malbou světlem (luminografií). Do rozličných typů krajiny zapojuje i inscenovanou figuru.

Napsal Jiří Tondl.


Nositelem titulu Osobnost české fotografie 2023 – za dlouhodobý přínos fotografii je Tono Stano.

Byl nominován Alešem Najbrtem.

Za jeho mnohaletou fotografickou práci, která není zdaleka jen o ženském těle, ale také o portrétní tvorbě. Už to měl dávno dostat, pokud se to ještě nestalo. Jeden z nejlepších fotografů jeho generace.

Napsal Aleš Najbrt.

Poznámka: Tono Stano cenu nepřevzal a vzkázal doslova toto: „Děkuji porotcům a těm, co mě nominovali, ale mě to nezajímá…“


Nositelem titulu Osobnost mladé české fotografie 2023 – do 30 let je Matyáš Páleníček

Ten také získal finanční cenu ve výši 30 000 Kč od OOA-S na podporu nového projektu a členství v APF na rok zdarma.

Nominován byl Jaroslavem Fišerem a Josefem Mouchou.

Dovoluji si nominovat Matyáše Páleníčka. Autor je absolventem Střední školy pro umění a reklamu Michael a studentem Institutu tvůrčí fotografie při Filosoficko-přírodovědecké fakultě v Opavě. Minulý rok se stal laureátem festivalu Prague Photo, v rámci, kterého představil svůj výrazný soubor ilustrací románu R.U.R. Karla Čapka.

dedovi-4-5.jpg

Letos se představil na festivalu vlastní expozicí fiktivních abstraktních krajin. Jeho tvorbu také nebylo možné přehlédnout na skupinové výstavě s názvem Magie místa, kterou pořádala Asociace profesionálních fotografů ČR.

Napsal Jaroslav Fišer.

5.2.2024-kopie.jpg

Druhé místo v kategorii Osobnost mladé české fotografie 2023 – do 30 let získala Petra Bašňáková.

Součástí ceny je fotomateriál od firmy FOMEI a prodloužení členství v APF na rok zdarma.

Byla nominována Zuzanou Terešovou.

Třetí místo v kategorii Osobnost mladé české fotografie 2023 – do 30 let získala Viola Hertelová.

Součástí ceny je poukaz na zboží od firmy DAPAM a členství v APF na rok zdarma.

Byla nominována Kateřinou Sýsovou.


V kategorii Fotografická publikace roku 2023 byla porotou oceněna kniha Alžběta Jungrová: I believe.

Text: Petr Josek, graficky upravil: Adam Uchytil, nakladatel: Alžběta Jungrová, 2023

Nominovali Zdeněk Lhoták a Miroslava Trusková.

V kategorii Fotografická publikace za rok 2023 nominuji monografii Alžběty Jungrové Já věřím, vydanou jako nadstandardní katalog ke stejnojmenné výstavě v alternativním prostoru staré prádelny Fakultní nemocnice na Karlově náměstí. V publikaci i v rámci výstavní instalace využila Alžběta Jungrová mnoho netradičních postupů a materiálů.

9.jpg

Do osobitého pojetí tematiky žena a emoce je čtenář/divák vtažen prostřednictvím průhledů přes pauzovací papír a zrcadlové folie, inspirujících k vlastní interpretaci obrazů. Dominantní formální prvky publikace jsou vyváženy výraznými a emočně silnými fotografiemi z ženského prostředí ženským pohledem.

Napsal Zdeněk Lhoták.

64.jpg

Poznámka: O výstavě Alžběty Jungrové a o její knize jste se mohli dočíst v několika vydáních časopisu FotoVideo v roce 2023.


Celý článek najdete v květnovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv05-24-obalka-web3.jpg

Právě vychází
fv06-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.