Eurovizi vyhrálo Švýcarsko, uspěl nebinární raper Nemo

ČTK ČTK
12. 5. 2024 2:21
Vítězem letošního 68. ročníku soutěže Eurovize se stalo Švýcarsko, které reprezentoval zpěvák a raper Nemo s písní The Code o cestě k poznání sebe sama jako nebinárního člověka. Podle agentury Reuters jeho skladba kombinuje prvky žánrů drum and bass, rapu a rocku s téměř operními pasážemi.
Nemo se stal historicky prvním nebinárním vítězem Eurovize.
Nemo se stal historicky prvním nebinárním vítězem Eurovize. | Foto: Reuters

Na druhém místě skončil Baby Lasagna z Chorvatska, třetí bylo ukrajinské duo Jerry Heil a Alyona Alyona. Česká republika zastoupená zpěvačkou Aiko se do finále nedostala. Klání ve švédském Malmö poznamenaly protesty proti izraelské účasti kvůli válce v Pásmu Gazy.

"Strašně moc děkuji," řekl po vyhlášení výsledků Nemo, vlastním jménem Nemo Mettler, který se stal v historii Eurovize prvním nebinárním vítězem a prvním švýcarským od roku 1988, kdy tuto zemi reprezentovala kanadská zpěvačka Céline Dion. "Doufám, že tahle soutěž dostojí svému slibu a bude se i dál zasazovat o mír a důstojnost pro všechny, kdo mají odvahu být sami sebou a kdo potřebují být slyšet, kdo potřebují, abychom jim porozuměli. Potřebujeme víc soucitu a empatie," apeluje interpret hitu The Code, který porazil finalisty ze 25 zemí. Přenos finálového večera, jež se podle plánu protáhl ze soboty až do nedělních ranních hodin, sledovalo odhadem 180 milionů diváků z celého světa.

Česká reprezentantka Aiko, vlastním jménem Alena Shirmanova, se s trackem Pedestal nedostala přes semifinále. Česká porota svých 12 bodů udělila Ukrajině.

Tradičně pompézní hudební přehlídku kromě slávy, kouřových a světelných efektů doprovodilo několik kontroverzních událostí. Jen několik hodin před sobotním večerním finále byl vyloučen zástupce Nizozemska, zpěvák Joost Klein. Podle agentury AP se tak stalo kvůli incidentu, který nyní vyšetřuje švédská policie na základě stížnosti ženské členky produkčního týmu.

V hostitelském městě Malmö se konaly protiizraelské protesty kvůli válce v palestinském Pásmu Gazy, která reaguje na loňský útok palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael. Mnozí demonstranti nesli palestinské vlajky a transparenty s nápisy jako "Eurovize spojená genocidou" s odkazem na slogan soutěže "Spojeni hudbou", všímá si agentura Reuters.

Finálové vystoupení izraelské zpěvačky Eden Golan se obešlo bez větších potíží, ačkoliv z hlediště se kromě potlesku a jásotu ozývalo i nesouhlasné bučení, stejně jako když verdikt izraelské poroty oznamovala přes vzdálené připojení zástupkyně Izraele.

Video: Vítězná skladba The Code od Nema

Zpěvák a raper Nemo vyhrál Eurovizi s písní The Code. Foto: ČTK / AP | Video: Eurovision Song Contest
 

Právě se děje

Další zprávy