Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Květen – čas, kdy se sbírají smrkové výhonky na lahodný a zdravý sirup!

Kvě 2412 Autor: Claudie Kornelová

S příchodem května začíná jedinečná příležitost pro sběr a využití smrkových výhonků, které se stávají důležitým zdrojem pro různé léčebné přípravky. Smrkové výhonky jsou bohaté na látky prospěšné pro lidské zdraví a mají široké spektrum využití v tradiční medicíně i v kuchyni.

smrk

Už jste zkoušeli sirup ze smrkových výhonků? Zdroj foto: Pixabay.com – Alexandr

Kdy sbírat smrkové výhonky?

Květen je optimální čas pro sběr smrkových výhonků. V tomto období jsou výhonky mladé a plné života, což zaručuje nejvyšší koncentraci účinných látek. Je důležité vybírat pouze zdravé a nepoškozené výhonky, ideálně z lesů, které nejsou vystaveny znečištění.

Proč jsou smrkové výhonky dobré pro zdraví?

Smrkové výhonky jsou bohaté na vitamín C, éterické oleje, flavonoidy a další látky s protizánětlivými a antiseptickými vlastnostmi. Tyto látky jsou prospěšné pro dýchací systém, imunitní systém a kůži. Pravidelná konzumace či používání smrkových výhonků může posílit imunitní systém, pomoci při léčbě nachlazení, kašle, bolestí v krku a také při péči o pokožku.

Recept na sirup ze smrkových výhonků

Ingredience:

  • 100 g čerstvých smrkových výhonků
  • 250 ml vody
  • 250 g cukru
  • šťáva z 1 citronu

Postup: Výhonky důkladně omyjte a nakrájejte na menší kousky. V hrnci smíchejte vodu a cukr a přiveďte k varu. Přidejte nakrájené výhonky a vařte na mírném ohni asi 15-20 minut. Poté odstraňte z ohně a výhonky nechte v lázni asi 2 hodiny. Po uplynutí času výhonky sceďte, přidejte šťávu z citronu a znovu přiveďte k varu. Vařte sirup asi 10 minut, dokud nezíská požadovanou konzistenci. Hotový sirup přelijte do sterilizovaných lahviček a uzavřete.

Tento sirup lze užívat jako přírodní lék při nachlazení a kašli, stačí přidat lžíci sirupu do teplé vody nebo čaje. Může se také používat jako sladidlo do čajů, smoothie nebo na dezerty.

Sběr a využití smrkových výhonků v květnu nabízí nejen možnost péče o naše zdraví, ale také příležitost k objevování nových chuťových zážitků v kuchyni. Buďme si vědomi bohatství přírody kolem nás a využívejme ho s respektem a úctou.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Čvn 2024>>
PÚSČPSN
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist