Video: když se ruská obrněná kolona pod útokem zastaví, je to nejspíše to nejhorší, co může udělat. Zásah těžko ustojí i tank T-90M

Útoky ruských obrněných kolon jsou vůči vojákům častou bezohledné. Dobře připravená obrana je dokáže zcela zdevastovat, i když mají to nejmodernější vybavení.

Zničený ruský tank T-90M i Zdroj fotografie: Ministerstvo obrany Ukrajiny / Creactive Commons / CC BY
                   

Základní taktikou ruské armády jsou při útočení proti obranným liniím kolony obrněných vozidel. Ty se většinou skládají z tanků, bojových vozidel pěchoty a obrněných transportérů, z nichž má dnes většina nad sebou klecovou nástavbu, aby byla chráněna proti útoku dronů. Velmi často je však tato ochrana nedostatečná a na obrněná vozidla navíc číhají další nebezpečí v podobě navedené dělostřelecké palby, min a protitankových zbraní.

Ani nejmodernější tank úspěch nezaručí

Jeden z nepříliš povedených útoků ruské armády lze vidět na videu pod článkem. Pustilo se do něj několik tanků a bojových vozidel pěchoty, ovšem kvůli klecové nástavbě je lze jenom velmi obtížně identifikovat. V jednom případě se zdá, že tank je nejmodernější ruský T-90M Proryv-3, bojové vozidlo pěchoty by pak mohlo být BMP-2. MilIn uvádí, že byl útok obrněné kolony zastaven díky průzkumným dronům a kombinaci různých zbraní.

Protitanková mina PARM 1 iZdroj fotografie: Public Domain
Německá protitanková mina PARM 1

Ze začátku se zdálo, že je základním cílem kolony postupovat stále vpřed, ale později se (nejspíše pod stálými útoky) zastavila, což rozhodně nebyl dobrý nápad. Tehdy totiž může být snadno zničena navedenou palbou, ale detaily jsou nejasné, neboť jsou záběry sestříhané. Navíc se velmi obtížně určuje, jakými zbraněmi obránci útočili. Krátká kouřová stopa při zničení obrněnce číslo 3 a 5 ovšem naznačuje, že se mohlo jednat o protitankové miny ve tvaru jakýchsi malých raket. Nejčastěji používanými jsou německé PARM 1 nebo PARM 2.

Zásah z boku nemusí ustát ani T-90M

Miny typu PARM se od těch běžných liší, protože nejsou aktivovány tím, že na ně vozidlo najede a zničí jeho slabě pancéřovanou spodní část. Wikipedia uvádí, že jde o jakousi raketu umístěnou na malém stojanu s detekčním systémem. Když zaznamená jedoucí obrněnec, zaměří se na něj a raketu odpálí, a většinou ho zasáhne do boku. Mina PARM 1 má dosah 40 m a prorazí pancíř o síle 600 mm RHAe, PARM 2 pak dosáhne 100 m a průraznost má 750 mm RHAe. Kdyby mimochodem nedošlo k využití, miny se po několika týdnech samy zneškodní.

Zničený transportér BTR-82A

Video: když se ruští vojáci rozhodnou pro útok přes otevřené pole, mohou se snadno stát „lovnou zvěří“ bez možnosti úniku

Tank, který mina ve videu zničila, je T-90M, tedy nejmodernější svého druhu ve výzbroji ruských ozbrojených sil. Měl by být relativně odolný, neb disponuje kompozitním pancířem a reaktivním pancéřováním typu Relikt, uvádí ArmyRecognition. Ovšem jako každý tank, tak i on je ze strany méně chráněn než z přední části, a lze ho tedy minami typu PARM zničit. Jedná se ale obávanou zbraň vyzbrojenou kanonem ráže 125 mm s hladkou hlavní a automatickým nabíječem, který umožňuje používat nejmodernější typy ruské protitankové munice.

Zničení ruské kolony

Jak byste vedli útok obrněné kolony, aby měl šanci na úspěch?

Diskuze Vstoupit do diskuze
108 lidí právě čte
Autor článku

Vít Lukáš

Zobrazit další články