Jak vlastně funguje jet lag: Když se rozhodí tělesný rytmus, tělo se pomstí nepříjemnými stavy

Letíte na druhou stranu zeměkoule a už předem se bojíte takzvaných jet lag stavů? Nespavost a bolest hlavy dokáží zkazit první dny dovolené. Existuje způsob, jak tomu předejít.

jet lag i Zdroj fotografie: Luthienrecanto / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Jet lag – každý cestovatel ho zná a téměř každý z nich ho nesnáší. Tento symptom byl poprvé popsán v roce 1966 slovy: „Letadla cestují tak rychle, že je náš biorytmus nestíhá.“ Dodnes se jedná o nejtrefnější označení tohoto stavu. Lidské tělo sice není stroj, ale funguje podle vlastního rytmu. Milénia evoluce zajistila, že přesně pozná, kdy je čas být aktivní a kdy je čas jít spát. Rychlé překročení několika časových pásem však dokáže tento rytmus dokonale rozhodit.

Pásmová nemoc neboli jet lag

Lidstvo se s tímto podivným symptomem setkalo až s rozmachem leteckého provozu, který najednou umožňoval „přeskočit“ několik časových pásem během pár hodin. Něco takového nebylo nikdy dřív možné. Cestování do vzdálených krajin, ať už po moři nebo po souši, trvalo celé týdny až měsíce a těla cestovatelů tak měla dostatek času na to, aby se přizpůsobila aktuálnímu dennímu rytmu. Několik hodin letu z Ameriky do Evropy, při kterém přeskočíme několik časových pásem, k adaptaci rozhodně nestačí. V té chvíli nastává takzvaný jet leg neboli pásmová nemoc.

jet lag
iZdroj fotografie: MNXANL / Creative Commons / CC BY-SA

Projevy pásmové nemoci

U každého člověka se jet lag projevuje jinak a trvá rozličně dlouhou dobu. Většina symptomů zahrnuje nespavost, extrémní únavu, bolesti hlavy, dezorientaci, podrážděnost nebo problémy se zažíváním. Tento stav většinou během několika dní odezní, jakmile si tělo zvykne na režim nového časového pásma. Při cestování do velkých dálek je proto s tímto stavem nutné počítat a uzpůsobit mu délku svého pobytu.

Nejhorší pro tělo jsou dálkové lety přes půl zeměkoule v případě, že ve finální destinací strávíme pouze den nebo dva a hned letíme zpátky. Většinou se tak děje během pracovních cest nebo vědeckých konferencí. V takovém případě můžete své tělo zmást natolik, že se budete se symptomy pásmové nemoci potýkat ještě několik týdnů. Z podobného důvodu přilétají vrcholoví sportovci na olympiádu nebo velká mistrovství i o dva týdny před zahájením akce. Jejich těla musí být před sportovními výkony dokonale adaptovaná.

11 největších letadel v historii lidstva: Jací giganti se kdy odlepili od země a bez starostí brázdili nebe?

Jak mírnit symptomy jet lagu

Jet lag však můžete zmírnit nebo mu úplně předejít už před samotným odletem. Stačí, když budete několik dní před odletem upravovat svůj spací rytmus podle směru, kterým letíte. Pokud letíte na východ, běžte pár dní před odletem vždy spát o hodinu dříve než jste zvyklí, čímž postupně naladíte své tělo na rytmus cílové destinace. Při cestě na západ byste pak měli chodit spát o hodinu až dvě později. Důležitá je také správná hydratace během samotného cestování, kdy byste rozhodně měli omezit kávu a alkohol.

Diskuze Vstoupit do diskuze
65 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články