Kuchyňské nádobí v hodnotě 1 000 000 Kč: Kdo ho má doma ještě po babičce, může si pískat. Sběratelé se o něj poperou

Starožitné nádobí po babičce v sobě může skrývat skutečný poklad. Sběratelé za tyto skvosty platí doslova astronomické částky. Možná ho máte i vy doma.

starožitné nádobí i Zdroj fotografie: Tokumeigakarinoaoshima / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Sběratelskou hodnotu může mít mnoho věcí. Nejčastěji si sběratelství spojujeme se známkami nebo vzácnými mincemi a bankovkami. Sběratelé a starožitníci se však zaměřují i na bazarové nádobí, které může mít samo o sobě velkou hodnotu. Mnohdy se přitom tyto poklady skrývají u babičky na půdě, aniž by měl kdokoliv z rodiny vůbec ponětí o jejich vzácnosti.

Vzácné starožitné nádobí

Stejně jako u všech sběratelských předmětů i zde platí, že čím starší a vzácnější, tím cennější kousek. Hodně vzácné a cenné jsou dřevěné nebo mosazné mlýnky na kávu, které pamatují ještě první republiku. Nejčastěji se však na půdách nachází různé porcelánové starožitné nádobí, které může mít samo o sobě překvapivou hodnotu. Při příštím úklidu si zkuste cenu jednotlivých kousků ověřit u starožitníka nebo u různých sběratelů na internetových fórech. Možná budete sami překvapeni, jak cenné kousky vlastníte.

hrnečky a talíře
iZdroj fotografie: Globetrotter19 / Creative Commons / CC BY-SA

Cenu ovlivňují maličkosti

V případě porcelánu je prvním poznávacím prvkem vyrytá značka na spodní straně nádobí. Značka by měla označovat porcelánku, ve které byl daný kus vyroben, rok výroby i druh porcelánu, který byl k výrobě použit. Všechny tyto detaily mohou významně ovlivnit finální cenu porcelánového nádobí. Dále se samozřejmě hodnotí celkový stav.

Různé prasklinky, uražená ouška hrnečků nebo okraje talířů můžou srážet cenu dolů. Zároveň je důležité, zda je daný kousek součástí nějaké sady a zda je ta sada kompletní. Nejčastěji se s tím setkáme u čajových šálků, které byly vždy vyráběny v konkrétním množství. I nekompletní starožitné nádobí se ale může prodat za poměrně slušné peníze.

Máte doma toto nádobí? Nepoužívejte ho, dá se prodat i za 100 000 Kč

Poklady za miliony korun

V tomto ohledu není výjimečné, že doma naleznete starožitné nádobí za několik desítek či stovek tisíc korun. Za opravdové skvosty jsou sběratelé ochotni a schopni zaplatit doslova astronomické částky, které mohou dosahovat výše několika milionů korun. V podstatě lze říct, že každý kousek si najde svého kupce, takže své poklady z půdy v žádném případě nevyhazujte dřív, než si ověříte jejich kupní potenciál. Možná budete sami příjemně překvapeni.

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články