Úterý, 11.6.2024
KnihyKultura

Šepoty

Od spisovatelky Ashley Audrain jste si už mohli přečíst psychologický příběh Druhá tvář, který překvapil nejen zápletkou, ale také vyústěním. Nejnovější počin nazvaný Šepoty jede také na vlně románů se zdánlivě jasným obsahem, ale nevyzpytatelným koncem. Děj nás zavede na jedno předměstí plné úhledných vilek, na zahradě jedné z nich se právě koná zahradní párty. Rodiny se scházejí, navzájem konverzují, když poklidnou atmosféru nečekaně prořízne hostitelčin výrazně zvýšený hlas, kterým dost nevybíravě peskuje svého syna. O pár měsíců později tentýž chlapec leží po pádu z okna v nemocnici. Matka sedí celé dny nehybně u synovy postele a nemluví, sousedé se snaží zjistit, co se stalo, přemýšlejí, jaký podíl mají na všem oni sami. Vždyť víte, nikdy není nic takové, jaké se na první pohled zdá.

Šepoty - recenzeAshley Audrain děj vystavěla na proplétání časových rovin. Ta hlavní zachycuje dobu těsně po nehodě a střídá se s dalšími obdobími, které autorka neřadí chronologicky, ale účelově podle chování postav v klíčových okamžicích, jenž ve finále vedou k nečekanému rozuzlení

Spisovatelka si vyhrála s charaktery svých hrdinů, z nichž každý v sobě něco skrývá a daná tajemství pomalu, ale jistě vyplouvají na povrch s každým novým dnem, kdy je syn jednoho z páru v nemocnici. A divili byste se, jak taková, na první pohled s ničím  nesouvisející nehoda zamává s iluzí dokonalého a ideálního světa

Roztříštěné dějové linky, v nichž během čtení sbíráte střípky příběhu, abyste ho postupně dali dohromady, přispívají ke čtivosti titulu, který je psán úsečným, strohým stylem. Mohlo by se zdát, že se jedná o suchopárné čtení, ale opak je pravdou, jakmile proniknete do životů rodin a jejich tajemství, dostává děj nový rozměr a vše skryté věci tak lépe vyniknou.

Ashley Audrain nenapsala tuctový román, který vám po přečtení rychle zmizí z paměti. Šepoty vám v ní zůstanou, vyvolávají totiž spoustu otázek i názorů, protože žádná z postav není transparentní a prvoplánově kladná a tak to má ve správném psychologickém románu být.

 

Název knihy Šepoty
AutorAshley Audrain
Žánrspolečenský román, psychologický román
  
Nakladatelství Ikar
Rok vydání2024
Počet stran296
ISBN9788024295725
  
Nákup knihy www.knizniklub.cz
Nákup e-knihy www.palmknihy.cz
Databáze knih www.databazeknih.cz

 

 

 

Ikar

Nakladatelství IKAR je orientováno především na ženské čtenářky, kterým nabízí romance, společenské romány a memoáry, kuchařky nebo rádce; zajímavým projektem je i řada historických biografií z Habsburské monarchie. Mezi zavedené a celosvětově úspěšné autory Ikaru patří Danielle Steel, Joy Fieldingová, Rosamunde Pilcherová, Barbara Woodová, Erich Maria Remarque, Lion Feuchtwanger či Johannes Mario Simmel; z českých autorů např. Klára Janečková, Hana Marie Körnerová.

www.ikar.cz



Palmknihy

Palmknihy jsou online knihkupectví plné e-knih, audioknih a nově také klasických tištěných knih. Jako největší obchod s e-knihami s nejdelší tradicí v Česku jsou odborníky na digitální čtení, rádi pomáhají těm, kdo se čtečkou začínají a na e-knihy lákají všechny bez ohledu na věk nebo oblíbený žánr. V přehledném a intuitivním e-shopu můžete v okamžiku vybrat, nakoupit, stahovat a číst. Nabídka tištěných knih je pak 100% skladem a objednávky jsou odesílány do 24 hodin. Na Palmknihách najdete lákavé slevy, e-knižní předprodeje, díky kterým se do žhavých novinek můžete pustit s předstihem, knižní tipy a dokonce i řadu e-knih zdarma.

www.palmknihy.cz

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.

Barbora Javorková

Knihovnice tělem i duší. (osobní blog)