Solární vzducholoď: Sviť, sluníčko sviť, ať se letí líp!

Solární vzducholoď: Sviť, sluníčko sviť, ať se letí líp!
Sdílej
 
Vědci, designéři a tři zkušení piloti se připravují na unikátní misi s cílem propagovat udržitelné letectví. V solární vzducholodi Solar Airship One poháněné slunečním svitem chtějí obletět svět.

Pokud by chtěl někdo teoreticky obletět zemi dokola po rovníku dopravním letadlem typu Boeing 777, vypustil by při tom do ovzduší asi tisíc tun oxidu uhličitého. Ale co když to jde i jinak? Třeba pomocí vzducholodě, a to rozhodně ne jen tak ledajaké.

Francouzská firma Euro Airship přišla s unikátním nápadem na vzdušné plavidlo, které bude ze 100 % poháněno z obnovitelných zdrojů energie a může tak teoreticky celou planetu obletět bez jediné zastávky a jediného gramu vypuštěných skleníkových plynů

Nová vzducholoď odolá větru, dešti

Návrh lodi s názvem Solar Airship One je výsledkem deset let dlouhého teoretického výzkumu a dalších tří let, které zhruba stovka inženýrů strávila u rýsovacích prken.

Ohromující, celkem 151 metrů dlouhá vzducholoď s dvojitým pláštěm, zajišťujícím odolnost proti mrazu, je pokryta 4 800 čtverečními metry solárních panelů a naplněna 53 000 kubickými metry plynu – směsi helia a vzduchu. Pakliže se nestane nic neočekávaného, její stavba začne již brzy. 

Kompletní oblet planety Země

Plánovaná expedice zahrnuje kompletní oblet planety Země po trajektorii blízké rovníku. Celkem by tak vzducholoď měla urazit za 20 dní více než 40 000 kilometrů, a to v průměrné cestovní výšce zhruba 6 000 metrů.

Přeletí minimálně 25 různých zemí, dva oceány a řadu moří. V současné době probíhá výzva pro univerzity či vládní instituce, které si přejí, aby trasa vedla právě nad nimi a alespoň pomyslně se tak staly součástí tohoto jedinečného přeletu. 

Slunce a vodík

Vzducholoď bude na své cestě plánované na rok 2026 poháněna dvěma způsoby. Přes den to bude energie získaná ze solárních panelů, která se bude dále ukládat do palivových článků přímo na palubě. Zároveň s tím bude probíhat výroba vodíku pomocí elektrolýzy vody přebytečnou energií.

A právě získaný vodík poslouží jako další zdroj paliva v mobilních vodíkových generátorech, hlavně v noci. Vzducholoď tak teoreticky může zůstat ve vzduchu tak dlouho, dokud bude mít posádka co jíst nebo pít. Pokud vše dopadne dobře, vystoupí z ní trojice pilotů až u příležitosti oslavy konce cesty kolem světa. 

Posádka Solar Airship One:

Přeletět v experimentální vzducholodi celý svět, to je pořádné dobrodružství vyžadující odvahu i zkušenosti. Tři piloti, kteří mají vzducholoď na její cestě řídit a kteří zároveň slouží jako ambasadoři projektu, mají obojího na rozdávání. 

Bertrand Piccard

Švýcarský vzduchoplavec Bertrand Piccard se narodil do rodiny opravdových dobrodruhů a rozhodl se v této tradici pokračovat. V roce 1999 v balonu jménem Breitling Orbiter 3 bez zastávky obletěl celý svět. Spolu se svým kolegou Brianem Jonesem se stali prvními lidmi, kterým se to povedlo.

Jeho další projekt sluncem poháněného letadla Solar Impulse pro let kolem světa (dokončený v roce 2016) stál u zrodu myšlenky na solární vzducholoď, Piccard si s sebou přivedl i část zkušeného pozemního týmu.  O Solar Impulse najdete spoustu článků na abicko.cz, kde jsme se projektu detailně věnovali.

Michel Tognini

Francouzský stíhací pilot a astronaut v minulosti letěl do vesmíru dvakrát, a to na palubě amerického raketoplánu Columbia a ruské lodi Sojuz TM-15.

Později se stal vedoucím oddílu astronautů Evropské kosmické agentury a věnoval se výcviku svých mladších kolegů. Pro pilotování vzducholodě byl vybrán díky svým zkušenostem se životem na malém prostoru bez možnosti kontaktu s dalšími lidmi. 

Dorine Bournetonová

Dcera rekreačního pilota získala svůj vlastní pilotní průkaz už v patnácti letech. Jenže již o pár měsíců později seděla na palubě stroje, který v roce 1991 narazil do vrcholu Mont d'Alambre v podhůří francouzských Alp.

Dorine byla jedinou přeživší letecké nehody, při které navíc ochrnula od pasu dolů. I přesto se stala profesionální pilotkou a leteckou akrobatkou. Jako symbol toho, že žádná překážka na světě není nepřekonatelná, byla vybrána jako třetí účastnice mise Solar Airship One.

Solar Impulse 2: Letadlo na sluneční energii

Solar Impulse 2: Letadlo na sluneční energii

Whisper Jet: První elektrický tryskáč tichý jako myš

Whisper Jet: První elektrický tryskáč tichý jako myš

Nové největší letadlo světa: Zjednoduší stavbu elektráren?

Nové největší letadlo světa: Zjednoduší stavbu elektráren?

 

Články odjinud