Slavná fazolová polévka je povinně a nepřetržitě podávána v americkém Senátu více než 100 let

Slavná fazolová polévka je povinně a nepřetržitě podávána v americkém Senátu více než 100 let

Foto: Fazolová polévka v Senátu USA, Návštěvnické centrum amerického Kapitolu. Zdroj: Thomson200 - CC0 / Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Dne 14. září 1943 kvůli přídělovému systému během 2. světové války neměla senátní kuchyně dostatek fazolí, aby mohla polévku podávat. O jejím „výpadku“ informoval následující den dokonce deník Washington Times-Herald. V roce 1988 vzpomínal senátor Bob Dole v projevu na půdě Senátu na jednodenní „krizi“ takto: „Nějakým způsobem se do druhého dne našly další fazole a od té doby se misky fazolové polévky nabírají bez přerušení".

Slavná fazolová polévka je na jídelním lístku amerického Senátu nepřetržitě již více než 100 let s výjimkou jednoho dne během 2. světové války. Senátní fazolová polévka Spojených států amerických nebo jednoduše Senátní fazolová polévka je polévka z fazolí, šunkové kýty a cibule. Podává se každý den v jídelně Senátu ve Washingtonu a její tradice sahá až do počátku 20. století. Původní verze obsahovala celer, česnek a petržel. Jedna ze dvou dnes používaných verzí obsahuje bramborovou kaši.

O původu nařízení podávat denně tuto luštěninovou bombu se vyprávějí různé historky, ale „žádná z nich nebyla potvrzena“.

Podle jedné verze začala tradice fazolové polévky v Senátu počátkem 20. století na žádost senátora Freda Duboise z Idaha, který jako předseda výboru dohlížejícího na senátní restaurace přijal ve výboru usnesení, aby byla fazolová polévka na jídelním lístku denně. Jiná historka připisuje tento „požadavek“ senátorovi Knute Nelsonovi z Minnesoty, který v roce 1903 vyjádřil svou oblibu v polévce a trval na tom, aby byla na jídelním lístku každý den.

Recept připisovaný Duboisovi obsahuje bramborovou kaši a vaří se jí pět galonů (necelých 20 litrů). Recept na fazolačku, která se v Senátu podává dnes, bramborovou kaši neobsahuje, místo ní se přidává dušená cibule. Oba senátní recepty uvádíme pro představu níže.

Senátní verze

V poznámce architekta Kapitolu knihovníkovi Senátu z roku 1967 je popsán moderní recept, podle něhož se používají „dvě libry malých michiganských námořních fazolí".

Reklama

John Egerton v knize Southern Food píše, že použití šunkových kýt naznačuje původ v jižanské kuchyni. Ačkoli zákonodárci, kterým se připisuje institucionalizace polévky, nezastupovali jižanské státy, většina tehdejších kuchařů byli jižanští černoši, kteří připravovali fazolovou polévku svým stylem. Bylo období, kdy senátní jídelny šunku vynechávaly a místo ní používaly polévkový základ. V roce 1984 původní praxi znovu „objevil“ nový vedoucí; později se pozastavil nad tím, že „jsme se vrátili k šunkovým kýtám a byl to skutečný rozdíl".

Existují dva oficiální senátní recepty na polévku, z nichž jeden používá bramborovou kaši.

Do této slavné polévky se používají speciální fazole v Americe nazvané „navy“ (česky námořnické), v Británii „haricot“. Patří k odrůdě fazole obecné (Phaseolus vulgaris) pocházející z Ameriky, kde byla poprvé domestikována. Je to suchá bílá fazole, která je menší než mnoho jiných druhů bílých fazolí a má oválný, mírně zploštělý tvar. Vyskytuje se v pokrmech, jako jsou (i u nás známé „pečené fazole“ většinou prodávané hotové v plechovce – pozn.), různé polévky - jako např. senátní fazolová polévka, a dokonce i koláče zvané „pies“.

Recepty

Fazolová polévka podle senátní restaurace (asi 8 porcí)

  • 1 kg sušených navy fazolí
  • 4 litry horké vody
  • asi 70 dkg uzené šunkové kýty
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 lžíce másla
  • sůl a pepř podle chuti

Fazole omyjte a prolijte je horkou vodou, dokud mírně nezbělají. Vložte je do hrnce s horkou vodou. Přidejte kýtu a za občasného míchání vařte v zakrytém hrnci přibližně tři hodiny. Vyjměte šunku a dejte ji stranou, aby vychladla. Maso nakrájejte na kostky a vraťte do polévky. Cibuli lehce osmahněte na másle. Přidejte ji do polévky. Před podáváním přiveďte k varu a dochuťte solí a pepřem.

Fazolová polévka (na 5 galonů):

  • 1,5 kg sušených navy fazolí
  • 1 kg šunky a kýty (šunky) s kostí
  • 1 litr bramborové kaše
  • 5 cibulí nakrájených nadrobno
  • 2 stonky celeru, nakrájené na kousky
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • půl svazku nasekané petrželky

Fazole proberte a poté je bez namáčení. Přidejte šunku, kosti a vodu a přiveďte k varu. Přidejte bramborovou kaši a důkladně promíchejte. Přidejte nakrájenou zeleninu a přiveďte k varu. Před podáváním vařte jednu hodinu.

Obměny

 Ačkoli ve výše uvedených receptech chybí mrkev, do polévek tohoto typu se všeobecně přidává. Podle autorů knihy "Nejlepší polévky světa" to ale není příliš dobrá volba. 

Ochutnejte ji za „pár" dolarů

Od roku 2010 se mohou v jídelně Senátu stravovat osoby, které k tomu mají oprávnění na základě dopisu od senátora. Platí zde tzv. dress code čili pravidla oblékání. Polévka je k dispozici také široké veřejnosti v restauraci návštěvnického centra Kapitolu nebo v Longworthově jídelně. V roce 1940 jste ji mohli ochutnat za 0,15 dolaru, před deseti lety byla miska o váze 450 g za 3,60 dolaru a informace z posledních měsíců hovoří dokonce o sedmi dolarech za ikonickou luštěninovou pochoutku amerických senátorů. Pokud zavítáte do Washingtonu, určitě ji ochutnejte. Za těch pár dolarů to určitě stojí.

Reklama
Reklama