Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

ZÁZNAM: Tradiční pietní akt k uctění památky obětí romského holokaustu v Letech u Písku

12. května 2024
Čtení na 2 minuty
Památník holokaustu Romů a Sintů v Letech na Písecku se dnes poprvé otevřel veřejnosti. Stojí v místě bývalého koncentračního tábora pro Romy z doby druhé světové války. Projektu dlouhá léta bránil vepřín, který zde byl postavený za komunistického režimu. Od dnešních 12:00 se v areálu památníku konalo pietní shromáždění k uctění památky obětí romského holokaustu. ROMEA TV odvysílala průběh pietního aktu v přímém přenosu.

Titulní fotografie: Tradiční pietní akt v Letech u Písku  (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) by se lidé neměli zaměřovat jen na současný okamžik. Důležité je vytvářet věci a hodnoty, jejichž význam vynikne především v budoucnosti. Vystrčil to řekl ve svém projevu během pietního aktu. Předseda Senátu uvedl, že právě vytvoření tohoto komplexu, nese význam i do budoucnosti.

“Měli bychom být schopni dělat i to, co v daném okamžiku, kdy žijeme, nic nepřinese nám a ani naší rodině. Stejně jako (bývalý politik) Karel Schwarzenberg, který věnoval místnímu památníku tisíce malých stromků a les, jenž z toho vyroste, nikdy neuvidí. To je to, co bychom měli dělat. Památník se stane budoucností, abychom nezapomínali a vytvořili dobré základy pro ty, kteří přijdou po nás. A abychom se díky tomu dokázali poučit z minulosti a postavit se situacím, které by nám mohly zničit svobodu,” uvedl Vystrčil.

V Letech byl protektorátní tzv. cikánský tábor. V 70. letech minulého století tam socialistické zemědělství postavilo velkokapacitní vepřín. Stát ho v roce 2018 odkoupil za 450 milionů od firmy, která tam chovala na 13.000 prasat. Bourání vepřína skončilo na konci minulého roku. Místo něj vznikl Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách, které Muzeum romské kultury dnes oficiálně otevřelo pro veřejnost. Dnešní pietní akt v Letech připomněl oběti tábora.

“Každý z nás nese osobní odpovědnost za to, jak se postaví k tomu, jak žijeme, co říká a dělá. Měli bychom vytvářet základy, aby byla dobrá naše budoucnost. U památníku v Letech nám to trvalo více než 30 let,” připomněl Vystrčil. Kromě něj se dnešního pietního aktu zúčastnil například ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) nebo slovenský sociolog a bývalý politik Fedor Gál.

O vybudování pietního místa se začalo mluvit v roce 1995. Stavba trvala zhruba dva roky. Premiér Petr Fiala (ODS) v dubnu v Letech řekl, že památník měl vzniknout mnohem dříve, stát ale podle něj otálel s výkupem pozemků.

Areál zabírá přes 100.000 metrů čtverečních, včetně blízkého nouzového hřbitova, kde vznikl památník v roce 1995. Venkovní část nového areálu je návštěvníkům přístupná celoročně, návštěvnické centrum podle otevírací doby. V centru je stálá expozice, venku Stezka paměti. Součástí expozice jsou výpovědi pamětníků v audiovizuální podobě.

Táborem v Letech u Písku podle historiků od srpna 1942 do května 1943 prošlo 1294 Romů, zemřelo v něm nejméně 335 lidí, z toho 241 dětí mladších 14 let. Dalších asi 540 lidí skončilo v Osvětimi. 

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon